Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Rusnok: Pokud se prognóza vyplní, letos zvýšíme sazby ještě jednou

FX NEWS

Bankovní rada se včera jednomyslně shodla na zvýšení úrokových sazeb. Objevovaly se však i hlasy, zda s tímto krokem nemáme ještě počkat, řekl během tiskové konference guvernér ČNB Jiří Rusnok. V dalším výhledu platí, že, dojde-li na naplnění aktualizované prognózy, úroky budou letos zvýšeny ještě jednou.

Aktualizovaná prognóza centrální banky obsahuje několik změn. Zmínit je možné snížení výhledu inflace za první čtvrtletí 2019, zlepšení odhadu růstu HDP pro letošní rok i pro ten další. Z hlediska sazeb, konkrétně 3M PRIBOR, nebyly pro letošek provedeny žádné změny, v roce 2019 však centrální banka snížila svou predikci z 2 % na 1,7 %.

Letošní růst úrokových sazeb bude dle guvernéra ČNB brzdit uvolněná politika Evropské centrální banky. V roce 2019 bychom se pak měli dostat do situace, kdy se budou domácí sazby postupně přibližovat k předpokládané neutrální úrovni.

 

Společně s těmito čísly ČNB zveřejnila i odhadovanou trajektorii kurzu koruny. Domácí měna by letos měla dle prognózy dosáhnout průměrného kurzu 24,90 za euro. V tom dalším pak došlo na revizi z 24,80 EURCZK na 24,50 EURCZK.

Podle Rusnokových slov by k letošnímu zpevnění mělo dojít díky zvyšování úrokového diferenciálu a díky uvolněné měnové politice Evropské centrální banky. Přispěje rovněž i reálná konvergence ekonomiky spojená s rostoucí produktivitou. Příští rok bude kurz posilovat již méně, jelikož by se mělo projevit očekávané utažení měnové politiky ze strany ECB.

 

Celkově byla rizika prognózy na horizontu měnové politiky vyhodnocena jako vyrovnaná. Existují však obousměrné nejistoty, kam patří například síla domácích tlaků a vývoj měnového kurzu.

Když to vyjde, letos už jen jeden hike

Vzhledem k tomu, že výhled sazeb zůstal v aktualizované prognóze oproti té předchozí nezměněn, Rusnok potvrdil, že pokud bude její znění naplněno, letos bychom se mohli dočkat ještě jednoho úrokového hiku, jehož načasování je však nejisté. Guvernér zároveň upozornil, že tento výhled je podmíněn jednak vývojem makroekonomické situace, stejně tak i kurzem koruny.

Zaměříme-li se na predikci vývoje kurzu, Rusnok zdůraznil, že jde o nástroj sloužící ke zvýšení transparentnosti, jehož hlavním účelem je doplnění současné prognózy. Platí však, že došlo-li by na scénář, kdy bude koruna posilovat citelně svižněji, než je letošní odhad průměru 24,90 za euro, prostor pro další zvýšení sazeb by byl omezen. Zatím se však vývoj shoduje s odhadem centrální banky, přičemž tomu tak bylo i během předchozích čtvrtletí.

 

Na otázku, zda do predikce kurzu vstupuje i dříve často zmiňovaná překoupenost koruny, Rusnok odpověděl, že stále existují určité její „zbytky“ a že nejde o žádné okrajové sumy. Na druhou stranu je potřeba vzít v potaz fakt, jak moc se změnil charakter těchto pozic, vkladů, resp. aktiv. Ještě před několika měsíci se v domácí ekonomice točily tzv. horké peníze, dnes se tyto spekulativní pozice postupně přetváří na investice. Proto jejich aktuální hrozba odezněla.

Rusnok pak sice připustil, že z krátkodobého hlediska jsou určité korekce kurzu možné, z toho dlouhodobého však překoupenost domácí měny není kurzotvorný element ovlivňující dlouhodobý výhled, a tedy ani očekávanou trajektorii koruny.

Co si ze včerejšího zasedání odnést?

„Z komentáře Jiřího Rusnoka se zdá, že dle výhledu centrální banky bude mít rychle posilující kurz české koruny větší vliv na měnové podmínky, než viděl trh,“ uvedl ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. „V souladu s tím počítá prognóza ČNB pouze s jedním hikem oproti trhu, který se ve většině přiklání spíše k dvěma,“ dodal.

„Dnešní rozhodnutí o růstu sazeb bylo v souladu s tržním očekáváním. Nová prognóza týkající se vývoje sazeb však vyzněla v holubičím duchu, protože ČNB pro letošní rok čeká již pouze jedno zvýšení sazeb,“ zhodnotil výstup ze zasedání hlavní ekonom banky ING Jakub Seidler. „To je však dáno předpokladem ČNB, že koruna bude v průběhu roku poměrně výrazně posilovat, čímž bude měnová politika utahována silnějším kurzem a ČNB tak nebude muset tolik zpřísňovat měnové podmínky zvyšováním sazeb. Kurz koruny totiž dle předpokladu ČNB v letošním roce poměrně výrazně posiluje. Průměrný kurz v posledním čtvrtletí 2018 ve výši 24,6 Kč za euro znamená meziroční posílení o zhruba 4 %, což z pohledu ČNB představuje ekvivalent 4 zvýšení sazeb o 0,25 pb,“ konstatoval ekonom.

Dle Seidlerova názoru je však předpoklad ČNB o vývoji kurzu poměrně optimistický. „Zejména předpoklad o vývoji kurzu ve 2. čtvrtletí letošního roku, kdy ČNB čeká průměrný kurz za celé čtvrtletí ve výši 24,9 Kč za euro. ČNB v minulých prognózách pro následující čtvrtletí vždy opouštěla předpoklad o překoupenosti koruny, což pak vedlo k rychlejšímu posílení koruny. Podobně tomu je tak patrně i nyní, jelikož koruna mezi 1. a 2. čtvrtletím dle předpokladu ČNB posílí o téměř 2 % (z 25,4 na 24,9), což je nejrychlejší mezičtvrtletní posílení od konce kurzového závazku (po konci intervenčního režimu v 2Q17 činilo průměrné posílení koruny o 1,8 %),“ upozornil.

A co koruna?

Koruna v návaznosti na zveřejnění očekávané trajektorie kurzu krátce zpevnila k 25,18 za euro, což je nový pointervenční rekord. Postupem času však došlo ke konsolidaci kolem 25,24 EURCZK.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Intermarket analýza: Přinesou kulatá čísla na EURUSD zisky?
Co očekává nejen na finančních trzích 2018 Ludvík Turek
Jimmyho týdenní Forex výhled 29.1.-2.2.2018

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Rusnok: Pokud se prognóza vyplní, letos zvýšíme sazby ještě jednou