Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Co očekává nejen na finančních trzích 2018 Ludvík Turek

Názory

Tak jako každý rok i letos připravil Ludvík exkluzivní pohled na trhy v roce 2018. Nejdříve ale malé shrnutí, co se událo v uplynulém roce 2017. A jaký vliv to má a bude mít na dění v příštích měsících.

Události roku 2017 s vlivem na dění na finančních trzích:

  • Volby v Evropě i u nás ukázaly stoupající vlnu nespokojenosti občanů EU proti migraci a také centrálního řízení z Bruselu. I když v roce 2017 počet uprchlíku s žádostí o azyl v Evropě oproti předchozímu roku poklesl, stále je zde poměrně silná kritika a nevole států Východní Evropy přijmout jakékoliv kvóty od EU. Migrační program nastolený především Německem velmi zamával politickými ambicemi v minulosti silných politických stran.

  • Ve Španělsku vyvolalo rozruch katalánské referendum o nezávislosti, podobné referendum bylo i v Itálii v regionech Lombardie a Benátek. Katalánci nedosáhli skoro ničeho, Italové v určitých bodech samostatnosti ano.

  • Itálie docela dobře vykomunikovala s EU případnou záchranu jejich bank, pokud by nastala v Itálii bankovní krize. ECB ustoupila od striktních požadavků na úvěry a Italské banky se tak dostaly z nejhoršího.

  • Americká ekonomika rostla, i když ve velké míře podporované nekonečnými free money od FEDu. Ten začal zvyšovat úrokové sazby a stahovat z trhu likviditu, což by mohlo mít za následek ochladnutí jednoho z nejdéle trvajícího bull marketu v historii USA. Když si vezmeme, že to je na úkor nejvyššího dluhu v historii, který nejsou nikdy nikomu schopni splatit a že se obrovsky rozevírají rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími, je to na pováženou. Ve Spojených Státech více než 70 % dospělé populace žije od výplaty k výplatě a nečekaná výdaj 400 USD pro ně znamená velký problém.

  • Velký dopad na světovou geopolitiku v roce 2017 měl vyostřený a neutuchající konflikt mezi vůdci Severní Koreje a USA. Kim odpálil několik jaderných raket na demonstraci síly, na to svět reagoval odsouzením, hrozbami a sankcemi a teď nikdo moc pořádně neví, co se děje. Severní Korea zřejmě dále pokračuje ve vývoji jaderných zbraní a Jižní Korea spolu s Japonskem a USA navyšují zbrojení a společně nacvičují případný ozbrojený konflikt.

 

A jaké politické dění podle Ludvíka Turka ovlivní finanční trhy v roce 2018?

  1. Velká Británie stále komunikuje s EU o Brexitu, nikdo pořádně neví, jestli Brexit nakonec bude nebo nebude, nicméně soudě dle růstu Britské libry a také ekonomických ukazatelů, status Q trh bere evidentně pozitivně.
  2. Evropa bude i nadále ekonomicky pokulhávat za USA, přestože Draghi koncem roku ohlásil, že je vše v pořádku a ECB tak začala stahovat nekonečné vykupování dluhů ze 60mld/měsíčně na 30mld/měsíčně. Toto udělali, i když dle ukazatelů ECB si EU businessy mimo finanční sféru nepůjčují, což tedy byl hlavní záměr ECB od roku 2014, kdy Draghi ohlásil tzv. nulové úrokové sazby pro banky – NIRP. Je trochu s podivem, proč to ECB udělali, když jim ekonomika neroste, jak by potřebovali ani když do toho rvou neomezené peníze, ale zřejmě jim asi vadí nekontrolovaný růst nemovitostí a možná neskutečná zadluženost domácností díky minimálním úrokovým sazbám.
  3. Spojené Státy v čele s Trumpem vypadají, že se snaží naštvat snad úplně každého, jen aby to bylo dobré pro USA – a podle mého tomu tak bude i letos. Trump zrušil Transpacifickou obchodní dohodu 12 zemí, která uvolňovala vzájemný obchod. Přiměl Světovou obchodní organizaci k reformě, která je výhodná pro USA, a také znovu otevřel jednání s NAFTA, kde opět prosazuje hlavně Spojené Státy. S Čínou zavedli dovozní cla, Trump je označil za manipulátory měny a zasazuje se o to, aby Číňané nemohli kdykoliv cokoliv okopírovat a beztrestně začít vyrábět u nich. Nemyslím si, že Trump svou politikou nazvanou „America first“ docílí toho, že střední třída v USA se bude mít lépe, ale evidentně ho volí, tak OK.
  4. U Spojených Států také nelze opomenout silnou angažovanost v různých vojenských konfliktech. Špičkování s Kimem ze Severní Koreje nevěstí nic dobrého, v této části světa USA podporují Jižní Koreu a Japonsko a samozřejmě jim připomínají, že je dobré zvýšit náklady na zbrojení. Sýrie a Irák ve válce proti ISIS je další vojenskou aktivitou, která stojí USA dost úsilí a peněz. Podobné je to v Afghánistánu.
  5. Čína měli devatenáctý sjezd strany, kde se potvrdila síla a moc stávajícího prezidenta. Dle mě bylo jeho znovuzvolení spíše ukázkou slabosti a problémů, než nějakého oživení země – staronový prezident hned dosadil správné loajální soudruhy na správné pozice a každá snaha čínského vedení udělat letos něco s obrovským dluhem, nezaměstnaností a cenami nemovitostí bude nadmíru složitá. V Číně budou i nadále pokračovat restrikce, které centrální banka uvalila v roce 2017 na tzv. šedou ekonomiku, což mělo a má dopad na obrovské ceny realit. V Číně jsou suverénně nejdražší nemovitosti ve srovnání s příjmem obyvatel.
  6. Rusko podle mě bude i letos se stoupající tendencí pociťovat důsledky ekonomických sankcí a pro silné oživení ekonomiky bude potřebovat vyšší ceny ropy. Velké náklady bude Rusko i letos vydávat na zbrojení a udržování pohotovosti v Sýrii a Ukrajině. Řekl bych, že tímto svým postojem Putin ukazuje Rusům svou moc a posiluje své neochvějné politické ambice. V uplynulém roce přitom dvě největší Ruské banky potřebovaly záchranu státu před krachem, což evidentně nesvědčí o zdraví finančního sektoru.

 

Ještě globální geopolitická predikce pro rok 2018

Vývoj situace v Severní Koreji bude velmi důležitý nejen pro Spojené Státy, ale i pro Čínu a Rusko, stejně jako pro vzájemné vztahy těchto 3 velmocí. Těžko říci, co se stane, ale já bych řekl, že svět prostě uzná Severní Koreu jako další zemi s jadernými zbraněmi a bude akceptovat vývoj dalších zbraní. Kim chtě nechtě bude muset zahájit jednání s ostatními zeměmi o spolupráci, protože přeci nenechá vyhladovět vlastní lid. A svět na to přistoupí za „nějakou kontrolu“ nad jejich zbraněmi.

Kromě Severní Koreje budou USA myslím nadále pokračovat v politice „Amerika na prvním místě“ a bude tlak na Trumpa z Kongresu, aby nebyl tak přímočarý ve svém projevu, zdržel se infantilních komentářů na Twitteru, což vyvolává nespokojené reakce nejen ze světa, ale i z domova.

V USA zasedne v únoru do křesla nový šéf Centrální banky FED Jeremy Powell a většina analytiků očekává, že FED zvedne v nadcházejícím roce 2018 minimálně 2× úrokové sazby. Zvedání úrokových sazeb za současného stahování likvidity z trhu by mělo minimálně přibrzdit růst ekvit. Historicky nový šéf jakékoliv centrální banky na světě znamená velmi silný trend místního ekvitního trhu a měny. Od roku 2008 díky nekonečnému tisknutí peněz FEDu akciový trh rostl bez známek větší korekce, takže si dost dobře nedokážu představit, že by akcie měly udělat ještě další mega trend nahoru. Naopak, po zvednutí sazeb se dle mě začne projevovat přehřátá ekonomika a trh zkoriguje. Zvýšení sazeb 2x, 3x, nedodávání peněz do systému a stále nízká inflace je myslím recept na recesi.

V Eurozóně bude podle mě letos asi největší problém migrační politika. Pohled na ni bude i nadále rozdělovat nejen jednotlivé státy, ale i jednotlivé regiony. Díky tomu je politicky nestabilní Německo, Itálie, Francie, Španělsko na straně jedné a východní blok na straně druhé. V podstatě v žádné zemi Evropy není nyní jasná politická situace. A když není v podstatě jasné, jakým směrem se chtějí státy ubírat politicky, není úplně jasný ani ekonomický vývoj. Nicméně, i když ekonomika Eurozóny je díky svým problémům rok, dva za USA, řekl bych, že v letošním roce se budou přelévat peníze z USA do Evropy, což pocítí posilující evropské akcie. Jejich růstu by mělo pomoci i zastavení růstu eura, protože silná měna okolo 1,20 vůči USD zrovna Evropě nepomáhá.

 

Jak vidí pro rok 2018 Ludvík jednotlivé trhy

Akcie

Nejprve opět malé ohlédnutí do roku 2017. Finanční trhy v roce 2017 se zapíší do dějin jako první rok v historii US akciových trhů, kdy US akciové trhy rostly 11 měsíců v roce. Včetně největších a nejsilnějších bull marketů historie. Tím jsme také na nejvyšších cenách akcií v historii. Při rekordně rostoucím a nekonečném dluhu americké ekonomiky a zároveň mezi US společnostmi, je to zarážející, ale z pohledu grafu to tak prostě je. Pro zajímavost – celkový dluh USA v porovnání s HDP je aktuálně přes 300 %.

Druhý varovný signál pro další růst je, že FED začali poprvé od roku 2008 stahovat peníze z trhu, česky nedávají totálně předluženým bankám už tolik peněz na kupování akcií a derivátů na páku. Díky levným penězům je ekonomika přehřátá, tudíž musí přijít zvedání úrokových sazeb a v roce 2018 se od FEDu očekává 2x, možná i 3x zvýšení. To by mělo znamenat pokles ceny akcií ruku v ruce s růstem slabého dolaru.

Pro zasvěcené ale akcie nejsou nejdůležitější pro odhad možné recese v USA, spíše sledují bondy či chcete-li vládní obligace a křivky výnosů těchto obligací. Sledují se výnosy krátkodobých obligací (tříměsíčních) v porovnání s dlouhodobými (10letými). I pro FED jsou bondy mnohem důležitější než růst ceny akcií, protože právě ony napoví o inflaci více. Když FED zvedne úrokové sazby a výnosy z 10letých obligací nerostou, tak není očekávaná inflace a US je tak na vrcholu ekonomického cyklu. Na základě tohoto všeho je FED méně optimistický na další růst.

Ve světovém měřítku je důležité si uvědomit, co se děje na trzích v Číně. Tady od roku 2008 narostl poměr dluh/HDP do výšin srovnatelných s USA a nadále roste. Pokud by vláda všemi možnými i nemožnými prostředky nezasahovala do ekonomiky, Čína by se už dávno propadla do krachu a s ní celý svět. Nicméně soudruzi to evidentně vždy „nějak“ zachrání – 40 % veškerého světového růstu je totiž z Číny a přes 70 % mají na svědomí BRICK země. Takže pokud by náhodou soudruzi nechali „něco“ ujet, tak se s nimi svezeme všichni.

Co se týká Evropy, evropské akcie na tom v roce 2017 byly ze všech světových akcií nejhůře. I když hlavní indexy Evropy rostly, tak ve srovnání se světovými, US, Japonskými nebo Australskými akciemi to nebyla žádná hitparáda. Přitom Evropským společnostem se daří růst a fundamentálně nejsou tak předražené, jako jiné světové společnosti. Co je v Evropě problém jsou banky a jejich zadluženost. Speciálně Itálie a Španělsko potřebují ještě dost pracovat na restrukturalizaci bank, což je i cíl ECB. Pokud bych si měl vybrat, odkud akcie v roce 2018, soustředil bych se na Evropu.

Kromě Evropy si myslím, že je dobré sledovat Japonsko, zvláště menší společnosti a také rostoucí ekonomiku Indie, která patří mezi nejrychleji rostoucí na světě. Mnoho lidí se stěhuje do bohatších měst, v následujících letech lze předpokládat růst platů a tím životní úrovně. O Indii už jsem psal minulý rok v předpovědi pro rok 2017 a zůstávám i nadále pozitivní.

Měny

Hlavním faktorem celosvětového trhu s měnami byl v uplynulém roce silně klesající US dolar. Ten poklesl proti všem světovým měnám – euru, yenu, yuanu, libře, kanadskému i australskému dolaru i švýcarskému franku. Slabý dolar pomáhá US ekonomice, dle mě ovšem v nadcházejícím roce dojde k obratu. US ekonomika na tom ve srovnání s ostatními není tak špatně, aby jejich měna pokračovala v tak silném znehodnocování. Resp. lépe řečeno ostatní ekonomiky jsou na tom hůře, než USA.

US Dollar index

EUR/USD - futures

Ropa

Během roku 2017 klesla cena ropy z cca 60US/barel na 40US/barel, aby na konci roku byla zpět na 60US/barel. Za nízkou cenou jsou stále nové a vylepšované technologie frakování ve Spojených státech a Kanadě, stejně jako snaha OPECu neztratit pozici hlavních exportérů ropy.

Rok 2018? Protože cena ropa se kotuje v dolarech, budou na ni mít vliv rostoucí úrokové sazby. Posílí US dolar a společnosti, jež mají na frakování půjčené prostředky od bank, budou mít složitější umořování úvěrů. Na cenu ropy v roce 2018 bude mít vliv vývoj globální ekonomiky (pokud by měla přijít recese, tak cena ropy půjde výrazně dolů), nové technologie frakování (USA je vedle Evropy největší světový importér ropy, ale předpokládá se, že do pár let budou soběstační) a samozřejmě situace v OPECu (hlavně vztahy mezi Saudskou Arábií a Iránem, nyní velmi vyostřené).

 

Zlato

Zlato má za sebou růstový rok 2017, z části způsobený slabým US dolarem, zvýšením úrokových sazeb v prosinci v USA, prospektem zlepšené celosvětové ekonomiky a pravděpodobně i úspěšným odvrácením politické nestability v Evropě a Velké Británii. Tento trend bude s velkou pravděpodobností pokračovat i v roce 2018, i když podle mne v ceně zlata bude velmi záležet na tom, jak FED přistoupí ke zvedání úrokových sazeb a také to, jakou cestou se USA vydají po zasednutí nového šéfa FED Powella oficiálně do křesla. Pokud budou razantně zvednuty sazby, čímž by výrazně oslabily akcie, zlato se může stát pro investory atraktivní náhradou.

 

Kryptoměny

Jestli se něčím rok 2017 zapsal opravdu výrazně do povědomí, tak jsou to kryptoměny. Koncem roku trh s kryptoměnami dosáhl hodnoty přes 600 miliard dolarů, což je přes 2000 % nárůst oproti začátku roku. Z toho pramení současná viditelnost kryptoměn a jejich zvýšená popularita mezi davem. V Koreji a Číně investovaly do kryptoměn miliony lidí s premisou rychlého zbohatnutí. Postupně jak se informace šířily světem, přidali se další a další retail investoři z celého světa a rostoucí zájem nakonec přilákal i fondy a velké peníze, které stály roky stranou. Komentáře různých vlivných osobností o Bitcoinu a ostatních kryptoměnách také pomohly tomuto trhu k popularizaci.

I negativní kroky různých států k zákazu a regulacím v obchodování s kryptoměnami z různých důvodů paradoxně pomáhají ještě více celému odvětví. Dalším velmi silným bodem v růstu kryptoměn je obrovský počet nových ICO projektů – kde společnosti usilují o investory online, podobně jako když společnost vydává akcie. Na ICO potřebujete Bitcoin nebo Ethereum, odtud pramení další zájem o tyto měny. Dále je dobré zmínit i těžbu kryptoměn – lidé napříč kontinenty se snaží vydělávat pomocí speciálně upravených počítačů nebo přímo strojů na těžbu kryptoměn. V neposlední řadě velmi důležitým bodem pro úspěch krypto jsou vlastní technologie krypto světa, kde dneska žádná společnost na světě nemůže opomenout block chain. V prosinci minulého roku se Bitcoin začal obchodovat na klasické komoditní burze, což svědčí o velkém zájmu institucionálních klientů.

Nicméně, stále se bavíme o velmi mladém a tím pádem rizikovém trhu, kde lze předpokládat pokračující velmi velkou volatilitu i v roce 2018. Většina kryptoměn a projektů je nafouknutá bublina, bez reálného podkladu, a pokud do nich budou lidé bezhlavě investovat, spláčou nad výdělkem. Ano, je dost kryptoměn a projektů, které přežijí a mají velký potenciál být miliardovými businessy zaměstnávajícími desítky tisíc lidí. Potenciální investoři by ale měli být obezřetní a měli se před investicemi do kryptoměn něco o daných projektech dozvědět.

Osobně investuji do více než desítek kryptoměn a projektů, za všemi buď vidím reálný fundament, kde jsem ochoten držet i proti trendu na technickém grafu. Nebo je mi podkladové aktivum v podstatě jedno a obchoduji podle trendu na grafu. Mám spousty natěžených měn a snažím se převádět část vytěžených měn na cash, za který zase kupuji další těžící stroje. Část převádím na úplně jiné než těžené měny, část držím v peněženkách.

V kryptoměnách vidím budoucnost, v roce 2018 se plánuje spuštění nových ETF trhů na Bitcoin, a nebude to trvat dlouho a budou ETF na další krypta. ETF jsou dnes jedny z nejpopulárnějších investičních nástrojů pro retail investory, což přivede do trhu kryptoměn miliardy dolarů a obrovské banky a fondy. Už dnes velké společnosti brousí okolo různých krypto projektů. U Microsoftu můžete koupit software za Bitcoiny, Facebook dosadil vysoce postaveného manažera do CoinBase krypto burzy a nedivil bych se, kdyby v roce 2018 celou CoinBase koupili. Zrychlení transakcí a snížení spotřeby elektřiny na ověření transakce je dle mě další milník, který krypto měnám pomůže.

Pokud se Vám zdají krypto měny příliš rizikové, ale třeba se chcete zúčastnit mánie kolem nich bezpečněji, podívejte se na akcie společností, které vyrábějí grafické karty pro těžaře. Nebo vydávají své vlastní coiny? To, co udělal Kodak se svým vlastním vydáním coinu, je otázka blízké budoucnosti a v roce 2018 budou následovat další známé a velké společnosti.

Osobně mám problém s tím, že za většinou kryptoměn je hodně IT termínů, Google, Facebook, Amazon, i poslední opici je jasné co prodávají, z čeho mají business. Ale když řeknete normálnímu smrtelníkovi bez znalosti IT rozdíl mezi Bitcoinem a Ethereem, tak bude tápat.

Těžko predikovat nějaké konkrétní ceny kryptoměn, zvláště když jde o velmi nový trh, ať co se týká fundamentu, tak technické analýzy. Jestli někdo říká, že už brzy padne hranice 100000 USD za 1 Bitcoin nebo dokonce víc, je to jen a jen odhad. Někomu to vyjde, někomu ne. Nicméně já osobně věřím, že cena Bitcoinu na konci roku 2018 bude podstatně výše, než je na začátku. Nedivil bych se korekce kurzu kolem k 8200–7800USD, možná i 5500–4800 USD za 1 Bitcoin, poté pravděpodobně začne růst k 40000USD a dále. Za mě je Bitcoin investičně dobrá kryptoměna s přihlédnutím k fundamentům výše.

 

Hodně věřím také Moneru, jako hlavní důvod pro tuto měnu vidím větší anonymitu proti Bitcoinu. Ceny hodně vysoko přes 1000 USD jsou dle mě velmi reálné.

 

Z rizikovějších předpovědí další měnou, o které myslím ještě uslyšíme v roce 2018, je třeba Civic, kteří nabízejí aplikaci na bezpečnou identifikaci uživatelů. Dle technického grafu je ideální nákup mezi 0.50-0.45USD.

Zajímavých kryptoměn na investice je celá řada, věnujeme se jim s kolegy i my – od začátku roku 2018 jsme spustili v Live Trading Asistantu novou sekci, kde najdete všechny kryptoměny z našeho portfolia. Postupně ke všem přidávám zpracovaný fundament. Na pravidelných webinářích se bavíme o těžbě, ukazujeme a hodnotíme výsledky na různých těžebních strojích, hodnotíme krypto burzy, máme návody na použití jednotlivých peněženek a sledujeme společně nejnovější trendy v oboru.

Toť vše. Ať je váš rok 2018 ziskový!
Ludvík Turek

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Co očekává nejen na finančních trzích 2018 Ludvík Turek