Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Inspirace na víkend: Disciplína základ úspěšného tradingu

O úspěchu

Profesionální obchodníci oplývají obrovskou sebekázení. Každý den jsou vystaveni vrtkavým a náladovým trhům. Přesto musí zůstat klidní, soustředění a zaměřeni na dodržování svého obchodního plánu. A co vlastně je ta disciplína? Disciplínu mužeme charakterizovat také jako NÁVYK, protože jde o kombinaci síly vůle, houževnatosti a opakování. Bez disciplíny nemůžete uspět v žádném oboru. 

Mít možnost se ovládat kdykoliv si zamaneme je jeden z hlavních klíčů k úspěchu. Jde o to mít dost sebevědomí udělat, co je potřeba kdykoliv chcete nebo nechcete. Disciplína je jediný rozdíl mezi 95 % a 5 % (95 % obvyklých neúspěšných obchodníků a 5% úspěšných) obchodníků, za předpokladu, že všichni přesně ví, co mají dělat, aby se jim konzistentně dařilo. A právě profesionální obchodníci mají dost vůle a sebevědomí, aby udělali, co je vždy potřeba udělat. To je cena, kterou platíte za úspěch. Vaše ochota udělat, co musíte, ať už se vám chce nebo ne. Každý případ, kdy trader využije disciplíny, posílí jeho návyk sebeovládání jako něčeho běžného. Disciplína je zkrátka NÁVYK!

A jak se tomuto návyku naučit? Pojďme na jeden z NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH bodu k zapamatování pro osobní rozvoj...

ZKUŠENOST MÁ STRUKTURU

Jestliže chápete, že v repertoáru profesionálních obchodníků existuje struktura a řád, znamená to také, že tam MUSÍ být i pevná soustava, která neustále pracuje. Tu řídí disciplína, vybalancovaný mechanismus, který se soustředí na důležité a vše ostatní odstraňuje. Člověk musí reagovat na vše, co po něm trh hodí. Profesionální obchodník tomu rozumí a umí toho dokonale využít. Maximalizuje svůj výkon skrze různé zbraně ve svém arsenálu. Hlavním cílem však je potlačení vlastního STRACHU a CHAMTIVOSTI, které jsou hlavními strůjci neúspěchu. 

STRACH (STRACH ZE ZTRÁTY) NELZE MÍT POD KONTROLOU

Traderovo vědomí, že má VŽDY pod kontrolou ztráty díky stop lossům a position sizingu, mu pomáhá dostat se na úroveň potlačené a snesitelné úrovně strachu. Nadvláda disciplíny nastane díky integraci předem připravených cílů, obchodních pravidel a velké pozitivní vize smysluplnosti. Profesionální trader je naprosto soustředěn, propojen se svými cíli a plně zodpovědný za své činy díky jasně nastaveným pravidlům. Cíle a pravidla jsou však jen vnější vyjádření jeho disciplíny, které následně pomáhají s vytvořením a péčí o dobrý pocit, ze sebe sama, což je další vedlejší produkt disciplíny. Všichni tradeři, pokud jsou disciplinovaní, mají ze sebe velmi dobrý pocit. 

Přísady pro disciplínu

Síla charakteru, sebedůvěra, houževnatost, opakování podle pravidel, cíle a vize, to všechno jsou aspekty utvářející to, co si trader myslí o trzích a co zjistil skrze zkušenosti. Dohromady to utváří jeho disciplínu a vyrovnané chování. Jeho tradingový "vesmír" se stane disciplinovaným tradingovým "vesmírem".

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Inspirace na víkend: Disciplína základ úspěšného tradingu