Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Koruna navyšuje zisky, stejně tak i dolar

FX NEWS

Koruna během čtvrtka opět posunula svou nejsilnější hranici od ukončení kurzového závazku ČNB. Zatímco ve středu se domácí měna svezla primárně na pozitivní náladě regionu, kterou zaznamenal i maďarský forint a polský zlotý, včera se na jejích ziscích podílelo mimo jiné například Ministerstvo financí ČR.

Dosavadní nejsilnější úroveň domácí měny od ukončení kurzového závazku činí 25,78 za euro. Mezi hlavní fundamenty korunových zisků patří nejen vidina brzkého zvýšení sazeb, byť to už je v kurzu z velké části začleněno, především pak ale patrný nárůst tržních sazeb lákající kapitál. Během včerejška pak svou roli sehrálo i MF ČR, které emitovalo oblíbený instrument spekulace na další posílení české měny – státní pokladniční poukázky – a to v hodnotě 23,1 miliardy korun.

Zajímavostí je, že po proražení hranice 25,80 za euro začal kurz koruny postupně umazávat část předchozích zisků. Za tímto posunem stojí fakt, že někteří, pravděpodobně méně trpěliví, investoři se rozhodli CZK prodat (a shrábnout zisky). V situaci, kdy bude tento trend zpevňování pokračovat, bychom se s těmito výkyvy mohli setkávat častěji s tím, jak budou odpadávat někteří obchodníci.

Koruna se aktuálně obchoduje na 25,80 EURCZK. Z dnešního dění by do kurzu mohla vstoupit některá data, a to například maloobchodní tržby a obchodní bilance – oboje za srpen. Nejsilnějším fundamentem ale bude zápis z posledního zasedání bankovní rady ČNB.

V rámci zahraničního dění jsme byli svědky zpevnění dolaru, které vyústilo v proražení úrovně 1,170 EURUSD. Americké měně nahrává jednak nedávno zveřejněná detailnější podoba daňové reformy a vidina letošního zvýšení sazeb Fedu, stejně tak do hry vstupuje i solidní růst amerických akcií (index S&P 500 má za sebou nejdelší řadu nepřetržitého uzavírání na historických maximech od roku 1997) a vyšší výnosy státních bondů. V případě eura se stále potýkáme například se strašákem situace kolem Katalánska.

V rámci dnešního dění bude klíčové sledovat dění v USA, kde bude zveřejněna statistika trhu práce. Středeční výsledek Národního reportu zaměstnanosti agentury ADP ukázal shodu s očekáváním, když tvorba nových pracovních míst za září dosáhla 135 tisíc. Dnes se dočkáme tvorby nových pracovních míst vyjma zemědělství, které uvede americké ministerstvo práce a kde se vinou hurikánů za minulý měsíc očekává vytvoření pouhých 80 tisíc nových míst. Míra nezaměstnanosti by pak měla setrvat na 4,4 %.

Celkově si koruna za tento týden připsala zpevnění o zhruba 0,7 %. Dolar pak vůči euru posílil více než procento.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Zastavení uptrendu a následná korekce na GBP?
Jimmyho týdenní Forex výhled 2.10.-6.10.2017
Malý kvíz na startu nového týdne 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Koruna navyšuje zisky, stejně tak i dolar