Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Komentáře tvůrců Indexu investičního klimatu v ČR zveřejněny

Informujeme

Byly vydány komentáře tvůrců Indexu investičního klimatu v ČR. I vy teď můžete nahlédnout do budoucnosti investic. Vybrali jsme pro vás dva výhledy pro poslední čtvrtletí roku 2016.

Podle posledních údajů o HDP je současný hospodářský růst poměrně zdravý. Hlavními složkami růstu je spotřeba domácností, čistý vývoz a svoji nezanedbatelnou roli hrají i investice. Je tedy na čem stavět. Velmi dobrým ukazatelem budoucího ekonomického růstu je situace na českém pracovním trhu a právě většina statistik z pracovního trhu podporuje předpoklad pozitivního očekávání do následujících měsíců. Míra nezaměstnanosti i podíl nezaměstnaných osob dlouhodobě klesá, oproti tomu průměrná nominální mzda i obecná produktivita práce stále roste. Z mikroekonomického hlediska jsem svědkem situací, kde si zaměstnavatelé musí své zaměstnance čím dál více předcházet. Samotný výběr vhodných pracovních kandidátů se stává obtížnější, jelikož ve vybraných sektorech ekonomiky docházejí ideální kandidáti. Na toto samozřejmě musí firmy a podnikatelé operativně reagovat, aby uspokojily aktuální obchodní požadavky. Pokud bych měl naznačit, které sektory se budou podle mého názoru v posledním čtvrtletí roku 2016 radovat z pokračujícího růstu, tak bych si vsadil na služby, zpracovatelský průmysl a logistiku. Naopak oblast financí a bankovních služeb osobně vidím spíše ve fázi stagnace nebo velmi mírného růstu.


Číselné hodnocení: 65
Vladimír Holovka
Regionální obchodní ředitel XTB Česká republika

 

Bankovnictví je ze strany zájmu klientů o nové úvěry aktuálně ve znamení dvou tendencí. Domácnosti pokračují v živém čerpání hypoték, na což navazuje i zájem o spotřebitelské úvěry. Tato tendence bude v následujících měsících pokračovat. Jejím zázemím je pevná spotřebitelská důvěra, která atakuje historická maxima. Domácnosti nemají obavy ze své finanční situace, což je dáno zejména příznivou situací na trhu práce, tedy nízkou nezaměstnaností, nízkou inflací a růstem mezd. Neobávají se v krátkodobém horizontu ztráty zaměstnání, naopak vidí zájem firem o nové pracovníky, kdy si firmy konkurují v řetahování kvalitních zaměstnanců. Na druhé straně se potvrdilo očekávání slabší investiční aktivity v podnikové sféře, která se promítá do slabšího zájmu o nové úvěry ze strany podniků. To je ovšem především vyrovnávající efekt extrémně silné základny z minulého roku 2015, kdy dočerpávání EU fondů vedlo k silným investicím, zejména prostřednictvím veřejného sektoru. Útlum v tomto roce zasahuje zejména stavebnictví, a pro následující čtvrtletí nelze čekat zlepšení. Obecně bankovní sektor čelí vysokým nákladům na novou regulaci, kterou musí implementovat a dlouhé období nízkých úrokových sazeb stlačuje úrokové marže. Celkový výhled 70 pro příští čtvrtletí je tedy kombinací několika faktorů.


Číselné hodnocení: 70
Eva Zamrazilová
Hlavní ekonom České bankovní asociace

Kompletní Index investičního klimatu v ČR včetně grafu a komentářů je vám k dispozici zcela zdarma zde.

Tým FZ

Čtěte také:
Poslední čtvrtletí roku ve znamení růstu

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Komentáře tvůrců Indexu investičního klimatu v ČR zveřejněny