Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Dnes úřaduje Yellenová. Jakým směrem vyšle dolar?

FX NEWS

Zraky všech investorů se dnes ubírají na americký Fed. Zvýší úrokové sazby? Pravděpodobně ne. Čeho se však dost možná dočkáme, bude oznámení začátku osekávání jeho astronomické bilance dosahující 4,5 bilionu dolarů, neboli tzv. kvantitativního utahování.

Dolar během včerejšího dne vůči euru oslaboval krátce až na 1,20 EURUSD. Za tímto pohybem stála nejen nervozita kolem Fedu, svou trochou ale přispěla i dobrá data z eurozóny, konkrétně německý ZEW index ekonomického sentimentu. Z hlediska dalšího vývoje bude záležet na rozhodnutí Yellenové a ostatních členů měnového výboru, což vedle očekávaného oznámení o bilanci zahrnuje i aktualizovanou prognózu a rétoriku, se kterou šéfka Fedu vystoupí na tiskové konferenci.

Pokud bude rozhodnutí americké centrální banky a vše ostatní s ním spojené čistě jestřábí, dolar by se mohl výrazněji odpoutat od hranice 1,200 za euro, případně se opět přiblížit k úrovni 22,00 koruny za dolar. Pravděpodobnější scénář je však ten, že Yellenová a spol. zvolí opatrnější rétoriku, čemuž ostatně odpovídají například poslední data z americké ekonomiky, která výraznějšímu, byť například jen rétorickému, utažení úplně nenahrávají.

Koruna během včerejšího dne oslabila krátce až na 26,14 EURCZK, poté se ale stabilizovala na úrovních o zhruba šest haléřů silnějších. Domácí měně se tak podařilo umazat část pondělních ztrát, které byly spojeny nejen s nervozitou kolem Fedu, ale rovněž i s výprodejem českých státních dluhopisů. Do hry pak v neposlední řadě vstupuje i vyčkávání na blížící se zasedání ČNB, které se odehraje příští středu. Jeho „úplné“ dopady však pocítíme spíše až začátkem příštího týdne.

Jak již bylo zmíněno výše, německý ZEW index ekonomického sentimentu skončil nad očekávání, když v září vykázal meziměsíční nárůst o 7 bodů až na konečných 17 bodů. Postupně se tak vrací nahoru po svém srpnovém propadu. Co se týče USA, stavební povolenky tamního realitního sektoru vzrostly nad očekávání a dostaly se na 1,30 milionu. Rostly rovněž importní ceny, a to o 0,6 %. Vzrostl také deficit běžného účtu, a to oproti předpokládanému deficitu 115 miliard dolarů na 123 miliard.

Dnešek tak bude sice ve znamení Fedu, ale je dobré sledovat i ostatní fundamenty. V Evropě půjde o německý index cen výrobců a v USA o prodeje existujících domů a o týdenní změnu zásob ropy.

Měny budou dnes poměrně volatilní a mohly by se pohybovat v následujících pásmech: 26,05 až 26,16 EURCZK, 21,71 až 21,91 USDCZK a 1,189 až 1,121 EURUSD.

Autor: Lucie Kloučková
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Když MÉNĚ znamená VÍCE
Strategie obchodování oblasti hodnoty
V jednoduchosti je síla - Opening Breakout Range

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dnes úřaduje Yellenová. Jakým směrem vyšle dolar?