Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Zpověď tradera

Informujeme

“Než jsem uspěl, trvalo to tři roky,” říká otevřeně intradenní obchodník Tomáš Kadeřávek. “Stejně jako většina lidí jsem si zpočátku myslel, že obchodování na trzích není nic složitého a dá se tím slušně uživit. Z toho jsem po čase vystřízlivěl. Není to lehké, ale ta nynější svoboda mého života je k nezaplacení,” dodává Tomáš, který je zastáncem obchodování menších pozic vzhledem k velikosti účtu. On sám zhodnotí svůj účet v průměru o dvě až pět procent měsíčně.

Jste intradenní trader, kolik času denně věnujete tradingu?
U počítače prosedím šest až osm hodin denně. Někdy se sledování grafů nevěnuji tak intenzivně, za ty roky poznám, kdy trh nabízí situace, které jsem schopný zobchodovat a kdy je lepší zvolnit, protože situace na trzích není vhodná pro můj styl tradingu. Dopoledne na Forexu mi moc nevyhovuje, neumím v tuto dobu číst trhy tak jednoznačně. Nejintenzivnější čas, kdy věnuju tradingu maximum energie a koncentrace, je od 13. hodin do 17. hodin. Když je odpoledne mrtvé a trhy se moc nehýbou, nevstupuji do trhů, pokud nepřijde zajímavý fundament. Ale třeba jeden z mých známých pravidelně obchoduje mezi 18. a 19. hodinou, kdy je trh hodně klidný a chodí si pro pár pipů na několika obchodech. Vyhovuje mu to. Já potřebuju, aby se trh hýbal, a to je obvykle odpoledne.

 

 

" Zvu vás na Live Trading Show® 2016, ujal jsem se moderování. Nepochybujte, že to bude stát za to :-)"

 

 

Po jaké době se vaše obchodování stalo úspěšné a vy jste začal být konzistentně ziskový? Co bylo tím zlomem?
Šlo to postupně. U počítače jsem trávil pět až šest hodin denně, abych nasledoval grafy a nabral zkušenosti. První rok jsem měl ztrátový, druhý taky, třetí rok jsem se nacházel kolem nuly a čtvrtý rok už konečně přišly zisky. Pomohlo mi, když jsem začal obchodovat s menšími pozicemi - přestal jsem cítit nadměrný tlak po vstupu do obchodu a dostal jsem se tak do své komfortní zóny. Určitě mi hodně pomohl znalostmi Ludvík Turek, s nímž jsem mohl nějakou dobu spolupracovat. Ukázal mi metody, o které se mohu opřít a mají pravděpodobnost zisku. Některé jeho koncepty používám dodneška.

Co vás u tradingu drželo po celé dlouhé tři roky, kdy se vám nedařilo uspět? Řada lidí by to po roce, roce a půl vzdala…
Neměl jsem na výběr. Odešel jsem z banky, protože mně korporátní prostředí celkově nevyhovovalo. Chtěl jsem pracovat sám na sebe. Abych pokryl své výdaje a nebyl pod tlakem, sehnal jsem si u svého známého práci jako noční recepční. Všichni si ťukali na čelo, ani doma se moje rozhodnutí nesetkalo s příznivým ohlasem – “ty, se se svým vzděláním ekonoma a s vysokou školou, budeš pracovat na recepci?” Mně to ale vyhovovalo. V noci jsem chodil do práce, která byla relativně klidná a přes den jsem mohl obchodovat a věnovat se závodně cyklistice. Měl jsem najednou spoustu volného času. Tímto způsobem jsem fungoval několik let a bylo to v pohodě. Věděl jsem, že se tradingem dá uživit.

Jak se vyrovnáváte s psychickou stránkou tradingu?
Je to pořád stejné. Vyhovují mi malé pozice vzhledem k velikosti účtu. Nemám sice velké zisky, ale ani extrémně velké ztráty. Hodně mi pomohl náhled na trhy optikou Dana Gramzy, který vychází z benchmark svíček. Díky němu jsem se naučil jednoduchou metodu, jak číst trh – jestli se víc přiklání na nákup nebo na prodej. A to je druhý aspekt, který mi dodal větší trpělivost a větší odhodlanost držet pozici, i když se momentálně nevyvíjí mým směrem. Díky tomu neztrácím focus. Například teď: euro už třetí den klesá, ale minulý a předminulý týden byla silná nákupní aktivita, a proto se přikláním k tomu, že dojde k otočce a mám vytipovaná místa na silných S/R úrovních, kde by k obratu směrem nahoru mohlo dojít (pozn.: od doby našeho rozhovoru EURUSD posílilo k ročním maximům ).

Co všechno během dne sledujete na grafech a z čeho dalšího vycházíte při svém obchodování?
Nejzásadnější jsou pro mě Gramzovy benchmark svíčky na několika časových rámcích – měsíc, týden, den, čtyři hodiny a hodina. K tomu používám Fibonacciho úrovně, a to na šesti trzích: EURUSD, GBPUSD, EURGBP, AUDUSD, NZDUSD a AUDNZD. To jsou moje hlavní orientační body jak na intradenní, tak na swingové obchody. K tomu používám na druhém monitoru Market Profit Pack, což jsou vizualizace hlavně na Market Profil od Ludvíka Turka – sleduju intradenní VWAP a oblasti hodnoty, dále oblasti singles a nákupní a prodejní výběžky. Market Profil mám především pro intradenní scalpové obchody.

Kolik obchodů denně uděláte?
Podle toho, jaký je den. Někdy pět, někdy deset a když jsou trhy aktivní, tak i patnáct. Swingových obchodů bude možná pět až deset do měsíce, ty držím několik dní. Když se trhy hýbou a já udělám patnáct obchodů, tak přibližně deset jich bude scalp pro pět pipů a zbylých pět obchodů bude pro deset až dvacet pipů.

Co vás vlastně k tradingu přivedlo?
Stejně jako většina lidí jsem si zpočátku myslel, že obchodování na trzích není nic složitého a tradingem se dá slušně uživit. Z toho jsem po čase vystřízlivěl. Naučit se ziskově obchodovat není lehké, ale ta nynější svoboda mého života je k nezaplacení. A za to jsem dneska vděčný. Opustil jsem teplé křeslo v korporátním světě a postupně se dostal do fáze, kterou jsem si vysnil. Stále obchoduji malé pozice a rád bych vydělával víc, ale zatím na vyšší objemy riskovaných peněz nemám hlavu. Možná to přijde, možná ne, ale trading mě dneska uživí. Měl jsem díky tomu možnost odstěhovat se pryč z Prahy, která mi mentálně nevyhovovala. Bydlím na horách, mám to kousek na běžky a na kolo, což jsou moje dlouholeté aktivity a takový styl života mi vyhovuje.

Děkuji vám za rozhovor.

Dagmar Krátká

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Zpověď tradera