Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2022: část 3

Očima brokerů

Dnes přinášíme druhou část šokujících předpovědí Saxo Bank pro rok 2022. Druhou část naleznete zde

Ženská redditová armáda vytáhne do boje proti korporátnímu patriarchátu

Shrnutí: Skupina obchodnic využije taktiku redditové armády z let 2020-21 a zahájí koordinovaný útok na firmy nechvalně proslulé genderovou nerovností. To se výrazně podepíše na cenách akcií firem, na něž se zaměří.

Ženy už nejsou ochotné dál čekat. Jsou unavené nedostatkem pokroku a v roce 2022 se na sociálních sítích rychle rozmáhá hnutí, které má donutit firmy porušující občanská práva, aby přestaly tolerovat nespravedlivé a sexistické, rasistické a jinak diskriminační praktiky. I když se ženy dosud musely spokojit s nižšími příjmy, dokážou uspořit víc než muži. Tyto úspory se jim budou hodit, když se rozhodnou vzít situaci do svých rukou a využít nezanedbatelný vliv kolem hnutí #metoo na finančních trzích.

Na rozdíl od původní Redditové armády, která byla často nihilistická, bude Ženská redditová armáda rafinovanější a obchodnice budou koordinovat long squeeze a shortovat akcie vybraných patriarchálních společností. Zároveň investují své finance do firem s nejlepším zastoupením žen ve středním a vyšším managementu. Politici po celém světě takový vývoj nejenže neodsoudí, ale přímo jej vítají a podporují, čímž dál zvyšují tlak na firmy se zastaralým patriarchálním přístupem, nerovným odměňováním podle pohlaví a nedostatečným zastoupením žen v představenstvu a ve vedení obecně, a těm nezbude, než své chyby napravit.

Tržní vývoj: Hnutí dosáhne reálných výsledků, když se tématu chytí i zbytek trhu, a ceny akcií firem, na něž se zaměří, půjdou prudce dolů. Tyto firmy se pak budou snažit rychle napravit, co se dá. Začíná renesance genderové parity na trzích.

 

Indie se stane členem Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu bez hlasovacího práva

Shrnutí: Přichází fáze drastických změn geopolitických aliancí našeho světa. Státy musí reagovat na nechutný koktejl nové deglobalizační geopolitiky a mnohem vyšších cen energií.

Země závislé na dovozu většiny svých energetických zdrojů se budou muset v rychle se deglobalizujícím světě pořádně otáčet, aby dokázaly změnit orientaci strategických spojenectví a zabezpečit si dlouhodobé dodávky energií. O jednu takovou alianci může projevit zájem také Indie, proslulá svým technologickým sektorem. Připojila by se k Radě pro spolupráci arabských států v Zálivu (GCC) jako člen bez hlasovacího práva, případně v rámci nějaké zóny volného obchodu. Taková aliance by pro Indii znamenala zmírnění energetické nejistoty a přinesla dlouhodobé importní závazky.

Meziregionální obchodní zóny zajistí produkci a investice „blíž k domovu“, spolehlivé dodávky pro Indii a spolehlivý cílový trh pro GCC. Tato aliance pomůže zemím GCC položit základy, na nichž je možné plánovat budoucnost nejen v oblasti ropy a zemního plynu, a Indii umožní urychlit další rozvoj díky obrovským novým investicím do infrastruktury a zvyšování zemědělské produktivity spolu s dovozem fosilních paliv, která jí v delším časovém horizontu pomohou na cestě k bezemisní budoucnosti.

Tržní vývoj: V roce, kdy bude na trzích značná volatilita, bude indická rupie mnohem odolnější než jiné měny z rozvojových trhů. Na indickém akciovém trhu dojde začátkem roku 2022 ke korekci, která ho stáhne na úroveň ostatních akciových trhů, nakonec ale oproti minimu daného roku ještě dost posílí.

 

Nová platforma digitálních práv na bázi NFT povede k úpadku Spotify

Shrnutí: Muzikanti jsou připravení na změnu, protože současné paradigma streamování hudby znamená, že si 75-95 % tržeb z poslechu streamované hudby rozdělují vydavatelství a streamovací platformy. V roce 2022 pomůže nová blockchainová technologie hudebníkům znovu získat spravedlivější část tržeb.

I když v počátcích vypadal trh s NFT tokeny pro kupce nebezpečně a chaoticky, dnes už má tato technologie zářné vyhlídky. NFT platforma nabízí nejen nový způsob, jak ověřovat vlastnictví práv, ale i způsob, jak práva distribuovat bez prostředníků, tedy zcela decentralizovaný systém, který zcela odstraní potřebu centralizované platformy.

Pro použití tokenů NFT v hudebním průmyslu mohou být poměrně pádné argumenty. Hudebníci jsou totiž přesvědčeni, že jsou k nim současné streamovací platformy jako Spotify či Apple Music v rámci současných modelů rozdělování tržeb nespravedlivé. Tyto modely nepřiřazují poplatky jednotlivých předplatitelů konkrétní hudbě, kterou daní uživatelé poslouchají. Místo toho se všechny předplatitelské poplatky agregují a rozdělují podle podílu jednotlivých umělců na celkovém streamování. Navíc si značnou část nechávají streamovací platformy, což spolu s podílem hudebních vydavatelství činí mnohdy i víc než 75 % celkových tržeb.

V roce 2022 se mezi uživateli rozšíří služba na bázi NFT, která začne nabízet hudbu hvězdných interpretů, ať už to bude Katy Perry, The Chainsmokers, nebo například Jason Derulo. Ti všichni v poslední době podpořili snahy vybudovat novou streamovací platformu s využitím technologie blockchainu. Současné „tradiční“ streamovací platformy začnou opouštět i další známí umělci a ty náhle zjistí, že jdou rychle ke dnu. Investoři si nakonec všimnou, že doba přestává přát této formě podcastů, filmů a dalších forem digitalizovaného obsahu.

Tržní vývoj: Investoři si uvědomí, že se nad firmou Spotify stahují mraky, a její akcie se v roce 2022 propadnou o 33 %.

 

S novou nadzvukovou technologií přijdou nové závody ve zbrojení a nová studená válka

Shrnutí: Nejnovější zkoušky nadzvukových raket vyvolávají rostoucí pocit nejistoty. Kvůli této technologii je náhle zastaralá značná část konvenčního, ale i jaderného arzenálu. V roce 2022 vypuknou mezi vojenskými velmocemi nové závody ve zbrojení v oblasti nadzvukových střel, protože žádná země nechce zůstat pozadu.

Priority financování v roce 2022 jasně ukazují, že v další fázi prohlubující se rivality mezi Čínou a Spojenými státy půjde na ekonomické i vojenské frontě o nadzvukové a kosmické vybavení. K těmto závodům se však připojí i další mocnosti s pokročilými vojenskými technologiemi, což bude s největší pravděpodobností znamenat Rusko, Indii, Izrael a EU.

Nadzvukové technologie představují zásadní hrozbu pro dlouhodobý vojensko-strategický status quo. Přinášejí s sebou totiž nové asymetrické defenzivní a ofenzivní možnosti, které nabourávají dva základní pilíře vojenské strategie z posledních desetiletí. Tím prvním je možnost zničující nadzvukové obrany proti konvenčním útokům dalekonosných bombardérů i flotile takzvaných „hlubinných“ lodí, které mohou bez dotankování ohrozit všechny kouty světa.

Druhým pilířem z éry studené války byla doktrína vzájemně zaručeného zničení (MAD) v případě jaderného konfliktu. Je totiž nesmysl zahájit jadernou válku, když bude mít protivník dost času na to, aby ze svých ponorek či pozemních stanovišť odpálil vlastní interkontinentální balistické střely se stejně destruktivní silou. Ale rychlost a manévrovatelnost nadzvukových technologií může vést k přesvědčení, že lepší obrana dokáže útok zcela odrazit a zároveň umožní zasadit první úder.

Tržní vývoj: Masivní financování firem, jako je Raytheon, které vyvíjejí nadzvukové technologie s možností odpálení z vesmíru, a propad firem vyrábějících „nákladné konvenční vybavení“, ať už jde o vojenské lodě nebo letadla.

 

Průlom v medicíně prodlouží život v průměru o 25 let

Shrnutí: Navždy, nebo aspoň mnohem déle mladí. V roce 2022 dojde ke klíčovému průlomu v biomedicíně, který přinese vidinu prodloužení produktivního věku a průměrné délky života až o 25 let a vyvolá etickou, environmentální a fiskální krizi epických rozměrů.

V roce 2022 dojde k průlomu v podobě multifaktorového přístupu. Vznikne kombinace léčebných postupů, která modifikuje buněčné procesy a umožní prodloužit životnost buněk a tedy i organismů, které se z nich skládají. Léčba to sice není levná, ale je účinná a laboratorním myším s lidskou DNA dokázala prodloužit život o 30 i více procent.

Vyhlídka na podstatné zvýšení kvality a průměrné délky lidského života je pro lidstvo obrovskou výhrou, ale přináší s sebou také nebývalá etická a finanční dilemata. Jen si představte, že se může skoro každý dožít v průměru 115 let a v lepším zdravotním stavu než dřív. Co by to znamenalo pro soukromé důchodové spoření, státem vyplácené důchody a vůbec pro možnost a ochotu odejít do důchodu? A jakou cenu by musela zaplatit planeta, na níž by kvůli tomu žili další miliardy lidí? Byl by vůbec dostatek jídla pro všechny? A nakonec zbývá etická otázka – je to vůbec humánní, pokud tato léčba nebude dostupná všem? Zkrátka co by to udělalo s našimi hodnotovými a politickými systémy a s naší planetou?

Celý text publikace Outrageous Predictions for 2022 najdete na webových stránkách Saxo Bank na adrese:
https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/outrageous-predictions

Autor: Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2022: část 3