Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Šokující předpovědi pro rok 2020, část III.

Očima brokerů

Přinášíme třetí, poslední, část šokujících předpovědí ze Saxo Bank.

  1. Americký prezident Trump ohlásí novou daň „America First“, která má snížit obchodní deficit

Daň na všechny zahraniční výnosy naruší zásobování a prudce zvýší inflaci. V roce 2020 vynesou americké desetileté státní pokladniční poukázky chráněné proti inflaci 6 %, protože roste CPI a s ním i zájem investorů. Na počátku roku 2020 je situace v obchodní politice vcelku stabilní, protože se Trumpova administrativa dokázala dohodnout s Čínou a alespoň dočasně zmírnit napětí ohledně tarifů, měnové politiky a nákupu zemědělských produktů. Ale již brzy má americká ekonomika problém se nadechnout a obchodní deficit s Čínou se nijak výrazně nelepší. Navíc nelze reálně očekávat, že by se čínské nákupy zemědělských produktů dál zvyšovaly. Průzkumy předpovídají zdrcující porážku v prezidentských volbách, a tak Trump rychle znervózní a jeho administrativa přijde s novým přístupem, s daní „America First“, která je zoufalou snahou svézt se na vlně protekcionismu. V rámci této daně bude zcela restrukturalizován americký systém zdanění právnických osob, aby byly zvýhodněny firmy vyrábějící na americké půdě, samozřejmě v rámci prosazování principů „volného a férového obchodu“. Všechny dosavadní tarify jsou zrušeny a místo nich je na všechny hrubé výnosy na americkém trhu, které pocházejí ze zahraniční výroby, uvalena 25% DPH. To vyvolá ostré protesty obchodních partnerů, že jsou to vlastně jen staré tarify v novém hávu, ale Trumpova administrativa kontruje tím, že pokud se chtějí zahraniční firmy dani vyhnout, mohou začít vyrábět na americké půdě.

 

  1. Se Švédskem to půjde z kopce

Švédsko musí zapracovat na lepší integraci imigrantů a přetížených sociálních službách, takže dojde k velké a pragmatické změně přístupu, s níž jsou spojeny i nebývalé fiskální stimuly a výrazné posílení SEK. Ale tak jako počátkem 90. let, kdy zašli příliš daleko s progresivním zdaněním a celá ekonomika se zhroutila, zajdou i tentokrát švédští politikové s politickou korektností kolem imigrace tak daleko, až budou vlastně politicky nekorektní. Budou ignorovat nezanedbatelnou a stále rostoucí část Švédů, kteří jejich politiku zpochybňují, a vytěsní je z veřejné debaty. Parlamentní demokracie by měla dát prostor k vyjádření všem přiměřeně velikým skupinám, ale tradiční hlavní strany Švédska se poněkud nezvykle společně rozhodnou ignorovat protiimigrační hlasy, které už představují více než 25 % švédských voličů. Jejich záměry i odůvodnění jsou v pořádku – otevřenost a rovnost pro všechny a ochrana švédského otevřeného ekonomického modelu. Ale čeho je moc, toho je příliš a všechny modely musí být schopné přizpůsobit se změnám okolností, jinak se zhroutí. Ostatní skandinávské země už o „švédských podmínkách“ nemluví jako o modelu hodném následování, ale jako o hrozbě. Švédsko je v recesi a jeho malá otevřená ekonomika je extrémně citlivá na globální zpomalení. Tato zřejmá společenská i ekonomická krize připraví podhoubí pro změnu.

 

  1. Díky ženám a mileniálům získají Demokraté v amerických volbách jasné vítězství

V amerických volbách v roce 2020 získají Demokraté prezidentský úřad a obě sněmovny Kongresu. Akcie velkých zdravotnických a farmaceutických firem se popadnou o 50 %. Před příchodem roku 2020 nejsou průzkumy ani voliči Trumpovi nijak zvlášť nakloněni. Tak jako v roce 2016 je i v roce 2020 marginálním voličem Trumpa starý běloch a tato demografická skupina je už za zenitem, protože největší generací je teď v USA generace mileniálů ve věku 20-40 let, která je mnohem liberálnější. Mileniálové a dokonce i nejstarší část „generace Z“ je ve Spojených státech silně motivovaná nespravedlností a nerovností způsobenou tím, jak centrální banka nalévá peníze do trhu s aktivy, a strachem z klimatické změny, kde je prezident Trump jako její popírač pro rebely ideálním hromosvodem. Hlasy levice se mobilizují na základě odporu proti Trumpovi – mileniálové a ženy z předměstí přijdou vyjádřit své znechucení současným prezidentem. Demokrati vyhrají všelidové hlasování o víc než 20 milionů, dál posílí svou kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a dokonce se jim podaří získat mírnou převahu i v Senátu. Medicare pro všechny a vyjednávání o cenách léčiv brutálně pokrátí zisky odvětví.

 

  1. Maďarsko vystoupí z EU

Od svého vstupu do EU v roce 2004 prožívalo Maďarsko velký hospodářský úspěch. Teď se však zdá, že jejich „manželství“ po 15 letech prožívá krizi, protože EU aktivovala článek 7 kvůli čím dál většímu omezování svobodných médií, soudců, akademiků, menšin a různých skupin na ochranu práv ze strany Maďarska – nebo spíš ze strany premiéra Orbána. Maďarská politická reprezentace kontruje tím, že pouze chrání svou zemi a hlavně svou kulturu před masovou imigrací. Tento status quo je neudržitelný a pro obě strany nebude snadné se smířit, když se systémem EU pomalu propracovává spuštění článku 7. Premiér Orbán už otevřeně hovoří o tom, že Maďarsko nepatří ke zbytku Evropy, ale je „pokrevním bratrem“ odpadlického Turecka, což je velká změna rétoriky, která přichází ve stejné době jako zavírání kohoutků penězovodů z evropských fondů, které v následujících dvou letech téměř vyschnou. Maďarská měna forint (HUF) je na ústupu a EURHUF oslabuje až kamsi na 375, jak si firmy z EU začínají rozmýšlet své maďarské investice a trhy se obávají přerušení či dokonce otočení kapitálových toků.

 

  1. Asie přijde s novou rezervní měnou, aby se zbavila závislosti na dolaru

Asijská digitální rezervní měna podporovaná bankou AIIB sníží index amerického dolaru o 20 % a potopí dolar vůči zlatu o 30 %. Aby čelila prohlubující se obchodní rivalitě a vlastní zranitelnosti vůči narůstající hrozbě, že Američané použijí dolar proti ní, ale i aby zmírnila vliv dolaru na světové finance, přijde Asijská infrastrukturní investiční banka s novým rezervním aktivem nazvaným Asian Drawing Right, neboli ADR. 1 ADR bude mít hodnotu 2 amerických dolarů, takže se stane největší měnovou jednotkou světa. Jasným cílem je vymanit regionální obchod ze závislosti na dolaru. Lokální ekonomiky se dohodnou, že začnou v rámci regionu obchodovat výhradně v ADR, a hlavní vývozci ropy, tedy Rusko a země OPEC, se ještě rádi přidají, protože jsou na asijském trhu stále závislejší. Redenominace značné části globálního obchodu na jinou měnu než americký dolar znamená, že USA přijdou o příliv kapitálu, kterým by mohly financovat svůj dvojí deficit. Během pár měsíců oslabí USD vůči ADR o 20 % a vůči zlatu dokonce o 30 % a spotové zlato v roce 2020 bez problémů překročí hranici 2000 USD za unci.

 

Celý text publikace Outrageous Predictions for 2020 najdete na webových stránkách Saxo Bank na adrese:
https://www.home.saxo/cs-cz/insights/news-and-research/thought-leadership/outrageous-predictions

Autor: Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Šokující předpovědi pro rok 2020, část III.