Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Šéf ECB: Očekávání peněžního trhu se sbližují s naším výhledem

FX NEWS

Očekávání byla splněna. Evropská centrální banka prostřednictvím guvernéra Maria Draghiho řekla to hlavní již v červnu. V červenci jsme se tudíž nedozvěděli žádnou „exkluzivní“ novinku. Ale i v té největší tmě je možné nalézt alespoň jeden světlý bod, který by mohl napovědět, jak se ECB staví k otázce budoucího vývoje sazeb.

Draghi ve své úvodní řeči vyjádřil nadále trvající optimismus ohledně ekonomického vývoje eurozóny. I přes všechna rizika – v tuto chvíli plynoucí především z evidentních protekcionistických tlaků (stejně tak je ale potřeba sledovat i volatilitu finančních trhů) – by se evropská ekonomika měla držet solidního a široce rozprostřeného růstu. Její síla tudíž podporuje výhled ECB ohledně inflace, která by se ve střednědobém rámci měla postupně přibližovat k 2% inflačnímu cíli, avšak zůstat by měla pod ním, a to i poté, co bude ukončen program kvantitativního uvolňování. Celková rizika tak byla opět vyhodnocena jako zhruba vyrovnaná, přičemž je ale stále potřeba určitá podpora ze strany centrální banky.

V rámci prostoru pro otázky byly nejčastějším dotazem reinvestice prostředků plynoucích z držených cenných papírů. Draghi na všechny stroze odpověděl, že Rada guvernérů tuto problematiku vůbec neprobírala. V budoucnu se ale prý bude držet tzv. kapitálového klíče, který určuje, kolik jakých aktiv a z jaké země může centrální banka nakupovat.

Trhy samozřejmě nejvíce zajímá načasování zvýšení sazeb. Dle vyjádření ECB stále platí, že úroky zůstanou na současné úrovni alespoň do léta 2019 a v každém případě tak dlouho, jak bude nezbytné, aby se nadále inflace udržitelným způsobem přibližovala k hodnotám, které jsou ve střednědobém horizontu pod 2 %, ale blízko této úrovně. Aniž by Draghi jakkoliv přesně označil, zda ono „alespoň do léta“ znamená, že o prázdninách by již mohlo dojít na hike nebo naopak až po nich, poukázal na pro nás na zajímavý fakt. A tím je, že se vývoj sazeb peněžního trhu velmi dobře sbližuje s výhledem Rady guvernérů. Samozřejmě je podle šéfa ECB nutné vzít v potaz to, že jsou tyto sazby založeny na „nějakém“ očekávání a vedle toho na značné část nejistoty spojené s vývojem evropské ekonomiky.

Vezmeme-li v potaz fakt, že ještě před dnešním zasedáním sazby peněžního trhu naznačovaly očekávané zvýšení úroků ECB o 10 bazických bodů až na konci roku 2019, přikláníme se k názoru, který zmiňované „alespoň do léta“ ztotožňuje (prozatím) s nejbližším hikem po prázdninách, tzn. nejdříve v září. A pokud se zaměříme na současnou situaci po tiskové konferenci Maria Draghiho, vidíme, že krátkodobá sazba OIS navázaná na tu depozitní ECB začala reflektovat možnost hiku o 10 bazických bodů již na říjen 2019.

Co se týče eura, to na dnešní zasedání reagovalo oslabením pod hranici 1,170 EURUSD. Propad nezastavil ani evidentní optimismus ohledně ekonomického vývoje eurozóny, kde Draghi dokonce několikrát kladl důraz na vypozorovanou obnovu růstu mezd a jeho potenciál z hlediska inflace a dopadu na poptávku.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Šéf ECB: Očekávání peněžního trhu se sbližují s naším výhledem