Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Obchodování indexů CFD versus investování do indexových ETF

Očima brokerů

Akciové indexy jsou ve svých všech obchodovatelných podobách jedny z nejoblíbenějších finančních instrumentů. Mezi obchodníky a investory jednoznačně vítězí CFD a ETF. Rádi byste se dozvěděli, proč tomu tak je a kdy se vyplatí zvolit jakou možnost? Přečtěte si náš článek nyní.

Co jsou akciové indexy

Akciové indexy jsou takzvané benchmarky a reprezentují výkonnost určitého trhu nebo sektoru. Díky tomu máme s čím porovnat investiční portfolio, zda se zhodnocuje více nebo méně vůči celému trhu. Čas ukázal, že je mimořádně náročné dlouhodobě překonávat výkonnost akciových indexů a většině akciových nebo hedgeových fondů se to jednoduše nedaří a jsou zbytečně dražší.

Indexy se skládají z akcií firem obchodovaných na určitém trhu. Počet titulů, jejich pestrost nebo kalkulace se může lišit index od indexu. Například americký benchmark S&P500 se skládá z 500 akciových titulů z 11 sektorů a jednotlivé firmy mají v indexu poměrové zastoupení dle tržní kapitalizace. Naopak Dow Jones Industrial Average 30 sa skladá jen z 30 firem s nejvyšší kapitalizací obchodovaných na americkém akciovém trhu a každý má v indexu stejnou váhu.

Mezi nejznámější evropské indexy patří německý DAX30, francouzský CAC40 nebo britský FTSE100. Známé jsou také asijské indexy NIKKEI225 nebo HSI50, nicméně tyto indexy nikdy nezískaly takovou popularitu jako americké indexy. V každé civilizované části světa, kde funguje kapitálový trh, najdeme i akciové indexy. Kromě těchto hlavních indexů existují také sektorové indexy jako například TECDAX30 - technologický index z Německa nebo XLF - finanční sektor S&P500.

 

Jak obchodovat akciové indexy

Existuje neskutečně mnoho indexů, nicméně důležité je vědět, jak je obchodovat. Kdy se vyplatí obchodovat jaký instrument? Závisí to hlavně na tom, jakou máte obchodní strategii. Hned na začátku si musíte ujasnit, zda chcete dělat krátkodobé obchody a používat finanční páku, nebo plánujete dlouhodobější investici po dobu několika měsíců a nechcete při nepříznivém pohybu na trhu riskovat celý investovaný kapitál.

Dalším důležitým faktorem je to, kolik času můžete věnovat obchodování a kdy. Například můžete obchodovat každý den několikaminutové obchody při otevření burzy a v průběhu krátkého času využít zvýšenou volatilitu, přičemž opakovaně obchodujete index s menším procentuálním ziskem. Pokud dokážete takové obchody pravidelně opakovat, dosáhnete nadprůměrného zhodnocení účtu. Důležité je držet se obchodní strategie a zavírat pozice v ten správný čas.

Pokud nemáte tolik času, nebo se Vám nechce sedět hodiny u počítače, s trochou trpělivosti se dá dosáhnout velmi zajímavého zisku i z dlouhodobých obchodů. Klíčové je sledovat střednědobé a dlouhodobé trendy a správně načasovat obchody. Například index NASDAQ 100 vzrostl od prosince 2018 do května 2019 o 30%. Pokud indexy klesají, můžete shortovat CFD nebo koupit short ETF jako je například Xtrackers S&P 500 Inverse Daily UCITS ETF, přičemž vyděláte i na poklesu ceny.


Zdroj: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition; DBPG - Xtrackers S&P 500 Inverse Daily UCITS ETF

Abyste mohli obchodovat akciové indexy, nepotřebujete žádnou složitou obchodní platformu, vystačíte si s MT5 a to platí pro CFD i ETF. Jedná se o velmi oblíbenou a rozšířenou obchodní platformu, takže se nemusíte bát, když si MetaTrader 5 stáhnete a nebudete vědět, jak pokračovat. Poradí Vám Váš broker nebo najdete návod na internetu.

Kdy obchodovat CFD

Pokud obchodujete pravidelně krátkodobější pozice, tak mají jednoznačně navrch CFD. Cena, kterou zaplatíte za obchod, je u těchto kontraktů standardně pouze spread. Pokud držíte otevřenou pozici přes noc, tak platíte také swap. U ETF se naopak setkáte s poplatky, protože se ETF neobchodují na OTC trhu, ale na burze a z poplatků žije i samotná burza.

Při krátkodobém tradingu bychom se asi neobešli bez používání finanční páky. Podle platných evropských regulací mohou všichni klienti obchodovat akciové indexy s pákou až 1:20, což s sebou přináší i zvýšené riziko a na to byste neměli zapomínat.

Kdy zvolit ETF

Pokud uvažujete o dlouhodobější investici jako je například pár dní nebo týdnů, bude pravděpodobně lepší volbou ETF. Jde o neporovnatelně bezpečnější instrument než je CFD a v případě delšího trvání obchodu je také výrazně levnější. Není to úplně běžné, ale může se stát, že index klesne o 2.5% za den. Představte si, že za všechny peníze na účtu nakoupíte například CFD S&P 500 s pákou 1:20 a index klesne o 2.5%. Finanční páka funguje jako multiplikátor, takže 20 x 2.5% = 50%, což znamená, že Vám úroveň krytí klesla ze 100% na 50% a broker má povinnost pozici uzavřít.

Při dlouhodobém investování Vás nemůže ohrozit tak malý pohyb, proto je lepší používat při obchodování CFD páku menší nebo zvolit ETF. I ETF lze obchodovat s pákou x2 nebo x3, rozdíl je ale v tom, že se neobchodují na maržovém ale investičním účtu, což v praxi znamená, že i při katastrofálním scénáři a propadu o desítky procent stále všechno vlastníte a nemusíte se bát, že budete muset doposílat peníze jen, abyste udrželi Vaše pozice otevřené.

Pákové ETF nabízejí možnost využívat páku bezpečnější než je tomu u jiných finančních instrumentů, což je jejich obrovskou výhodou, zvláště při dlouhodobějších investičních plánech. Například Xtrackers S&P 500 2x Leveraged Daily UCITS ETF vzrostl od začátku roku o 36% a samotný index S&P byl tento rok v zisku maximálně 18,5%.

Co si vybrat? CFD nebo ETF?

Jak jste se mohli dozvědět, oba dva instrumenty mají své výhody a jsou určené pro rozdílný styl obchodování. Důležité je vědět, jak chcete obchodovat a dle své strategie si vybrat nejen mezi CFD a ETF, ale také mezi konkrétními instrumenty a nezapomeňte, že každý instrument má svůj vlastní graf a kotaci. Ať už se chcete svést na býčím nebo medvědím trendu, vždy je víc možností, jak toho dosáhnout.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Obchodování indexů CFD versus investování do indexových ETF