Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Berte ztráty jako výhodu

Názory

Najdete celkem málo knih o tom, jak vydělávat peníze na trhu. Některé z nich jsou dokonce napsány lidmi, kteří jako obchodníci vydělávají peníze. Co však často neuvidíte jsou knihy nebo články pojednávající o tom, jak ztrácet peníze.

„Omezte své ztráty a nechejte běžet zisky“ je rozumná rada, ale jak určíte, kdy je obchod špatný?

Co je zajímavé, mnoho obchodníků, které jsem potkal, si na tuto otázku při otevírání nové pozice neodpovídá. Soustředí se na vstup, ale pak nemají jasno o výstupu – obzvlášť o výstupu v červených číslech.

Nezbývá mi než věřit, že jedním ze skutečných viníků takového chování je, že obchodníci mají problém oddělit ztrátový obchod od psychického stavu, kdy se cítí jako prohrávající nebo jako poražení. Na nějaké úrovni mnoho obchodníků dává do rovnosti ztráty v obchodech a pocit poražení. To je pak frustruje, přináší deprese a vede k úzkosti – zkrátka, "Neúspěšný obchodník zareaguje frustrací: Proč se vždy nechám nachytat při kupování nejvyšších cen?"narušuje to jejich budoucí rozhodování, protože jejich P&L (zisky a ztráty)  je jako bianko šek napsaný proti jejich sebevědomí. Když se obchodník soustředí na sebe a ne na trh, tak pak se nevyhne zkreslenému rozhodování.

Obzvlášť hodnotná část knihy Reminiscences of a Stock Operator popisuje Livermorův přístup ke kupování akcií. Nejdříve by prodal část vybrané akcie a poté sledoval, jak akcie zareagovala. Poté by postup opakoval znovu a znovu, testujíc přitom poptávku obchodníků po akcii. Když už jeho prodeje nemohly pohnout s trhem níže, pak začal agresivně nakupovat a vydělal tak peníze.

Co se mi líbí na této metodologii je, že Livemorovy ztrátové obchody byly součástí většího plánu. On neztrácel jen peníze, on také platil za informace. Pokud je moje maximální velikost pozice 10 kontraktů ES a koupím na vrcholu nějakého range 1 kontrakt s očekáváním, že dojde k proražení range, tak tím tzv. testuji vodu. Přestože s jedním kontraktem nemám šanci pohnout s trhem takovým způsobem, jakým to mohl dělat Livermore, testuji aspoň moji hypotézu proražení. Poté pozorně sleduji. Jak se chovají ostatní na hranicích range? Jak trh absorbuje aktivity prodejců? Jako kterýkoliv dobrý vědec sbírám data abych určil, jestli má moje hypotéza zdravé základy nebo ne.

Předpokládejme, že k proražení range nedošlo a prvotní pohyb nad hranici range se vrátil zpět pod zvýšeným prodejním tlakem. Vezmu ztrátu na mém 1 kontaktu, ale co se pak stane dál?

"Tato informace v sobě může mít mnohem více ziskového potenciálu než množství peněz, které jste ztratili v původním obchodě."Neúspěšný obchodník zareaguje frustrací: „Proč se vždy nechám nachytat při kupování nejvyšších cen? Nemohu uvěřit, že hýbly trhem proti mně! Tenhle trh je nemožné obchodovat.“ A kvůli této frustraci a doprovázejícímu soustředění na sebe sama si neúspěšný obchodník nevezme žádnou informaci z daného obchodu.

Avšak pokud bychom uvažovali jako Livermore, úspěšný obchodník bude brát ztrátu jednoho lotu jako součást většího plánu. Pokud by trh šel po proražení krásně nahoru, vstupoval by postupně do longu a pravděpodobně vydělal peníze. Pokud byl 1 kontrakt ztrátový, zaplatil tím přinejmenším za informaci, že daný trh jde stále do boku, a obchodník by se tak mohl snažit najít bod obratu a jít do shortu, prodat na dolní harnici range a vydělat na tom.

Koukněte se na to z jiné stránky: Pokud otevřete vysoce pravděpodobnostní obchod a ten obchod Vám nakonec nevydělá peníze, prostě jste jen zaplatili za důležitou informaci. Trh se nechová tak, jak to normálně dělal v minulosti. Pokud nějaká významná ekonomická zpráva, která obvykle pošle dolar strmě nahoru, tentokrát s dolarem nehnula a zmařila Váš obchod, prostě jste jen získali užitečnou informaci: není tam dostatečná poptávka po dolaru. Tato informace v sobě může mít mnohem více ziskového potenciálu než množství peněz, které jste ztratili v původním obchodě.

Takže zde je otázka, kterou navrhuji všem těm, kteří vstoupili do obchodu s velkou pravděpodobností úspěchu: „Co mi řekne, že můj obchod je špatný a jak mohu takovou informaci použít a následně na ní vydělat?“ Pokud obchodujete dobře, neexistují ztrátové obchody: jsou pouze obchody, které Vám vydělají peníze nebo obchody, které Vám dají informaci, jak vydělat peníze později.

Brett Steenbarger

_______________
převzato z http://traderfeed.blogspot.com/ (07/2010)

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Berte ztráty jako výhodu