Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Z trhu kryptoměn: Týden ve znamení Bitcoinu

Kryptoměny, Očima brokerů

Na konci minulého týdne byla nasazena první aktualizace Bitcoinu po čtyřech letech. Jen o pár dní dřív SEC celkem předvídatelně odmítla schválit bitcoinový ETF založený na spotovém trhu. NFT tokeny dál nabývají na síle.

Bitcoin hlásí nasazení aktualizace Taproot

Po čtyřech letech byla nasazena nová aktualizace Bitcoinu. Netrpělivě očekávaný upgrade se jmenuje Taproot a do provozu byl uveden v neděli. Taproot přináší lepší zabezpečení a ochranu soukromí a spolu s nimi i drobné zlepšení rozšiřitelnosti bitcoinové platformy. Navíc umožní vývojářům vytvářet protokoly pro provádění komplexnějších transakcí. To je důležité hlavně pro chytré kontrakty, které jsou základním kamenem decentralizovaných aplikací, například decentralizovaných půjček a obchodování.

Decentralizované aplikace se za poslední rok se značně rozšířily, a to zejména na platformě Ethereum, protože většina z nich funguje právě tam. Právě úspěch decentralizovaných aplikací byl nepochybně jedním z klíčových faktorů, které v posledním roce přispěly k tržní popularitě Etherea. A protože díky Taprootu umožní efektivnější využití decentralizovaných aplikací i Bitcoin, byla aktualizace bitcoinovou komunitou a hlavně  bitcoinovými maximalisty napjatě očekávána. Díky ní totiž může měna získat přístup k části trhu s decentralizovanými aplikacemi, který byl zatím doménou Etherea, případně jiných blockchainů, jako jsou Solana nebo Polkadot.

Někomu už to možná přijde jako hotová věc, ale než Bitcoin zpochybní pozici Etherea jako hlavního blockchainu pro decentralizované aktivity, musí ještě překonat několik překážek. Za prvé má podobně jako současná verze Etherea problémy s rozšiřitelností, které je nutné vyřešit nějakým uživatelsky přívětivým způsobem. Za druhé je tu efekt jednotlivých platforem, který je z dlouhodobého hlediska asi ještě důležitější. Většina decentralizovaných aplikací se totiž etablovala na Ethereu, a tak tuto platformu používá i většina uživatelů a naopak. To je také důvod, proč jsou uživatelé někdy ochotní na platformě Ethereum zaplatit i víc než 100 USD za jednu transakci, místo aby použili jiné blockchainy, jako například Solanu, kde se decentralizovaným aplikacím též dobře daří. Pravidelní čtenáři našeho sloupku o kryptoměnách už vědí, že na efekt různých platforem rádi poukazujeme, a jsme proto ohledně přechodu mezi nimi značně skeptičtí.

Nehledě na to dosáhl Bitcoin minulý týden nového absolutního maxima 69 000 (BTC/USD), takže je jasné, že si komunita od Taprootu dost slibuje. Zhruba ve stejnou dobu však dosáhlo nového absolutního maxima 4870 (ETH/USD) také Ethereum.

V USA nebude dál žádný spotový ETF fond

Zhruba před měsícem se ve Spojených státech začal obchodovat první bitcoinový ETF fond nazvaný ProShares Bitcoin Strategy ETF. Tento ETF je ovšem založen na bitcoinových futures, takže nemá v držení žádné „fyzické“ Bitcoiny. Držení tohoto futures ETF je tedy značně nákladné, protože futures je nutné po vypršení každého kontrakt vždy znovu rolovat se záporným výnosem. Proto ho nemá v portfoliu tolik investorů, jako případný spotový ETF. Ten by měl samozřejmě výrazně větší vliv na cenu i rozšíření Bitcoinu. Jak se dalo čekat, trh už se asi letos amerického spotového ETF nedočká. Americká Komise pro cenné papíry (SEC) v pátek zamítla žádost investiční firmy VanEck o uznání bitcoinového ETF, který by vycházel ze spotového trhu. V zásadě tento ETF nedostal povolení z obavy před tržními manipulacemi na spotovém trhu s Bitcoinem, tedy ze stejného důvodu jako dříve ostatní spotové bitcoinové ETF fondy. Dalo by se namítnout, že jde o poměrně bizarní důvod. Jelikož bitcoinové futures nepřímo kopírují vývoj spotového trhu, jsou případným tržním manipulacím vystaveny také. A tak bude důvodem zamítnutí asi spíš fakt, že je spotový trh s Bitcoinem do značné míry neregulovaný, zatímco futures jsou plně regulované a obchodují se na CME.

Coinbase má od své NFT platformy značná očekávání

V posledním roce začal růst význam nezaměnitelných tokenů známých pod zkratkou NFT. Objevily se jako blesk z čistého nebe a budou pravděpodobně kryptoměnovým trendem letošního roku. Minulý týden se k prominentům, kteří kupují a prodávají NFT, jako jsou Stephen Curry, Snoop Dog či Ellen DeGeneres, připojil i americký televizní moderátor Jimmy Fallon, který nakoupil token Bored Ape, což jsou v podstatě komiksové ilustrace lidoopů. Asi nejvlivnější kryptoměnová směnárna Coinbase (COIN), obchodovaná na burze NASDAQ, ohlásila v říjnu svůj záměr spustit koncem roku vlastní NFT platformu. Jeden ze  zakladatelů a současný CEO této firmy Brian Armstrong byl po zveřejnění finančních výsledků za 3. čtvrtletí ohledně této platformy poměrně optimistický: „Z tokenů NFT jsme nadšení. Jednou budou a vlastně už dnes jsou rozsáhlou oblastí kryptoměnového prostoru.“ Dodal, že objem obchodování s NFT by mohl být do budoucna větší než objem obchodování s kryptoměnami. Společnost Coinbase oznámila za 3. čtvrtletí tržby ve výši 1,24 miliardy dolarů a zisky ve výši 406 milionů dolarů, což je skoro o 75 % méně než ve čtvrtletí předcházejícím.

Autor: Mads Eberhardt, analytik kryptoměn Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Z trhu kryptoměn: Týden ve znamení Bitcoinu