Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Už žádné další zvyšování sazeb? Prognóza Fedu se nemusí vyplnit + aktuální vývoj USD Indexu

FX NEWS

Současné úrovně amerických sazeb nastavovaných Fedem by mohly být vrcholem aktuálního úrokového cyklu. Prognóza sice ukazuje ještě jedno zvýšení sazeb o 25 bodů, trh však tomuto kroku přiřazuje nízkou pravděpodobnost. Jeho výhled potvrdila i inflační čísla za červenec. V jejich případě nevidíme nic, co by americkou centrální banku tlačilo k dalšímu zvýšení úroků. Byť nečekejme, že Powell a spol. výrazně upraví svou dosavadní rétoriku.

Celková americká inflace vzrostla podruhé po sobě meziměsíčním tempem 0,2 %, meziročně pak o 3,2 % oproti predikci 3,3 %. Jádrová inflace vykázala meziměsíčně stejný výsledek jako celková a meziročně klesla z 4,8 % na 4,7 %. Tyto úrovně jsou stále významně vyšší než inflační cíl. Klíčový je však dlouhodobý trend dezinflace. U jádrové inflace navíc musíme pracovat s tím, že nadcházející tři měsíce zapůsobí vysoká srovnávací základna z loňského roku. U celkové jsme se optikou bazického efektu již dostaly za loňský vrchol.

I s ohledem na to očekáváme, že si Fed udrží dosavadní rétoriku, která je nastavená na trvající možnost zvýšení sazeb, bude-li to potřeba. I přesto, že v základním scénáři věříme, že vrcholu sazeb v cyklu mohlo být dosaženo v aktuálním pásmu 5,25-5,5 %, pravděpodobnost případného dalšího navýšení je nenulová. Zejména, jestliže se potvrdí nad očekávání silnější ekonomická aktivita v nadcházejících měsících, a s tím vydrží síla trhu práce s důrazem na mzdy, kde díky dezinflaci pozorujeme obnovu růstu reálných mezd.

Ještě minulý týden bylo patrné, že se dluhopisový trh na obdobný scénář začíná připravovat. Data z trhu práce však výnosy srazila ve střední i dlouhé části výnosové křivky. Tento týden jsme pak byli svědky silné poptávky po protiinflačních dluhopisech, což bylo potvrzeno nárůstem dlouhodobých tržních inflačních očekávání na obou stranách Atlantiku. I tento pohyb se dočkal v závěru týdne lehké korekce.

Reakce trhů na červencovou inflaci vypadala podle našich očekávání. Dolar si udržel ztráty nabrané už před samotným reportem. Americké tržní sazby lehce klesly u středních i dlouhých splatností. Výnos desetiletého amerického dluhopisu klesl mírně pod 4 %, následně však dlouhý konec opět vzrostl. Dle našeho hodnocení vývoje americké ekonomiky bychom se v nejbližší době neměli dočkat výraznějšího poklesu pod zmiňovanou hranici. Kombinace silnějšího eura a nižších amerických tržních sazeb pak podpořila měny regionu, včetně koruny. V jejím případě předpokládáme, že se po zbytek roku udrží nad hranicí 24,00 za euro.

Zaměříme-li se čistě na současnou kondici trhu amerických dluhopisů, při srovnání výsledků aukcí v tomto týdnu jsme viděli sestupný trend. U tříleté splatnosti byla silná poptávka, u desetileté vše zhruba v souladu s očekáváním, u třicetileté byl výsledek nad očekávání horší, tj. slabší poptávka a 1,4 bodu price tail. Pokud jsme již teď na vrcholu sazeb v aktuálním úrokovém cyklu, střední splatnosti už (i s ohledem na letošní maxima) příliš prostoru pro potenciální růst výnosů nemají. Tím pádem se dostáváme zpět k dlouhému konci výnosové křivky. Pakliže se se vrátí narativ soft landingu a dlouhodobá inflační očekávání už dále neporostou, výnosy mohou opět jít nahoru.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje amerického dolaru

Hlavní Forex měna americký dolar se nachází v posledních třech týdnech v silném růstu. To platí i po včerejším vyhlášení CPI. Díky tomuto růstu se USD nachází v oblasti swingové resistence. Je otázkou, zda bude dolar schopen tuto rezistenci prolomit a pokračovat ve svém růstu, nebo zda naopak začne docházet k obratu a oslabení. Můj náhled je v současnosti díky resistenci spíše shortový. Silné růstové momentum je však na straně pokračování růstu.  

Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Už žádné další zvyšování sazeb? Prognóza Fedu se nemusí vyplnit + aktuální vývoj USD Indexu