Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Světový boj s inflací pokračuje + aktuální vývoj USD Indexu

FX NEWS

Revize srpnové inflace v eurozóně ukázala mírný pokles. Postoj ECB by tato čísla změnit neměla. Stále existuje prostor pro zvýšení úroků, uzná-li to Rada guvernérů ECB za nutné. V Kanadě naopak inflace znovu vzrostla. V návaznosti na to v zemi javorového listu zesílily tržní sázky na další utažení. Nejdůležitější měnověpolitické zasedání čekáme dnes večer v USA. Fed by se měl přiklonit ke stabilitě sazeb. 

I přes zvyšování evropských sazeb dezinflační tempo v eurozóně zpomaluje. Revize srpnové inflace ukázala v meziročním srovnání mírný pokles o desetinu procentního bodu. Cenová hladina tudíž meziročně klesla z 5,3 % na 5,2 %, jádrová inflace se snížila z 5,5 % na 5,3 % ve stejném období. Revize inflace neměla na trhy příliš významný vliv. Začíná se projevovat stejný problém, se kterým se setkala i Amerika před několika měsíci. Inflace ze svého vrcholu padá relativně svižným tempem, nicméně na nižších úrovních ztrácí dezinflace dynamiku. Vyšší inflace (a zejména ta jádrová) je v systému zakořeněná. Cesta k 2% inflačnímu cíli tak může být ještě dlouhá.

Revize srpnové inflace neovlivní další rozhodnutí ECB. Měnověpolitické zasedání se bude konat až koncem října, důležitější tedy bude zářijová inflace. V tuto chvíli to vypadá, že nás příští měsíc čeká úroková pauza. Tu centrální banka využije ke sledování pokračujícího propisu restriktivní měnové politiky do ekonomiky. Prezidentka ECB Lagarde však nevyloučila možnost dalšího zvýšení úroků. Tato možnost s námi ještě zůstane.

Za Atlantikem překvapil růst kanadské inflace. Ta v meziročním srovnání vzrostla z 3,3 % na 4 %, očekáván byl přitom růst na 3,8 %. Lví podíl na zvýšení cenové hladiny měl růst cen paliv (meziměsíční nárůst o 0,8 %). Hned v závěsu je zvýšení cen energií, dopravy či nájemného. Bank of Canada v posledních měsících kombinovala zvýšení sazeb a úrokové pauzy, aby se sazby postupně propsaly do ekonomiky. I vzhledem k současnému vývoji inflace se dá očekávat, že na dalším zasedání kanadská centrální banka bude debatovat možnost zvýšení úroků. Trh tomuto scénář přiřazuje zhruba 50% pravděpodobnost.

Koruna se včera pohybovala do strany v užším rozpětí zhruba několika haléřů v pásmu 24,40 až 24,47 EURCZK. Na silnější pozice se česká měna dostala poté, co o víkendu guvernér ČNB Michl vyloučil, že by se měly úrokové sazby v brzké snižovat. ČNB na zasedání příští týden úroky nezmění, nicméně trhy stále zaceňují snížení o zhruba 50 bazických bodů do konce roku. Dnes ráno kurz koruny zpevnil zpět pod 24,45 za euro. Posílení přišlo spolu s polským zlotým, což můžeme spojit s komentářem guvernéra polské centrální banky. Ten uvedl, že po zářijovém snížení sazeb se prostor pro další takový krok výrazně zúžil.

Událostí dnešního dne je večerní zasedání amerického Fedu. Hlavní úroková sazba na úrovni 5,5 % zůstane stejná. Trhy s 99% pravděpodobností zaceňují úrokovou pauzu. Pro dolar bude tedy spíše důležitější doprovodný komentář šéfa Fedu Powella a aktualizovaná prognóza. Aktuální tržní výhled naznačuje, že by snižování sazeb mohlo  začít až v létě 2024. Do té doby však zbývá spoustu času a vše se ještě může změnit.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje amerického dolaru

Hlavní Forex měna americký dolar v roce 2023 zatím posiluje, aktuálně +3,60 %. Před několika dny vytvořila své prozatimní letošní High. Od té doby se však pohybuje USD spíše do strany a vyčkává. Důvodem vyčkávání může být i dnešní FOMC, respektivě tisková konference a očekávání rétoriky FEDu ohledně budoucího výhledu a vývoje sazeb. Blízko pod trhem není v současné chvíli žádný silný supportu. Nad trhem pak pouze letošní High, které by mohl index vzhledem k silnému růstovému momentu brzy znovu otestovat.


Graf USD Indexu
Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Světový boj s inflací pokračuje + aktuální vývoj USD Indexu