Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Štafeta centrálních bank byla odstartována

FX NEWS

Štafeta centrálních bank byla odstartována. Euro umazalo, byť jen velmi malou, část ztrát z předchozího týdne. Na koruně pak začíná úřadovat nervozita. Co všechno nás čeká?

Tento týden se bezesporu dá nazvat týdnem centrálních bank. Jako první zasedala Bank of Japan, od které jsme se žádného překvapení nedočkali (hlavní sazba byla ponechána na -0,1 %, stejně tak i cíl výnosu 10letého bondu na 0 %). Štafetu po ní přebere Fed, který o další podobě své politiky rozhodne zítra. Byť se očekává, že Yellenová a spol. provedou letos ještě jedno zvýšení sazeb, naprostá většina trhu tento krok vidí až v prosinci, kdy bude rovněž představen nový výhled vývoje největší ekonomiky světa.

Agentura Bloomberg přiřazuje zvýšení amerických sazeb do pásma 1,25-1,5 % v prosinci (konrk. 13.12.) pravděpodobnost 82,2 %.

 

O něco zajímavější pak bude čtvrtek, kdy zasedá jednak Bank of England a poté Česká národní banka. V prvním případě poslední data z britské ekonomiky nahrávají tomu, že se dočkáme vůbec prvního zvýšení sazeb od roku 2007 (dle Bloombergu dojde na hike z 0,25 % na 0,5 % s pravděpodobností 85,6 %). V tom druhém je ten samý krok v podstatě hotová věc.

Česká národní banka však dle většinového odhadu ekonomů dotazovaných agenturou Bloomberg nepřekvapí a bude se i nadále držet „tradičního“ navyšování hlavní 2T repo sazby dosahujícího velikosti 25 bazických bodů. Hlavním argumentem toho, proč by se bankovní rada neměla utrhnout ze řetězu, je primárně zpevnění domácí měny, které přineslo „přirozené“ utažení měnových podmínek. Do hry pak vstupuje i postupně čím dál tím více patrnější rozcházení měnové politiky ECB a ČNB (ve výsledku by právě tento fakt mohl Rusnoka a spol. dle některých očekávání mírně přibrzdit v procesu návratu do „normálu“).

 

Do aktuálního vývoje kurzu koruny nevstupují žádná významná data, je však patrné, že před zasedáním ČNB se na trhu projevuje lehká nervozita, pravděpodobně spjatá s u některých stále aktuální nejistotou ohledně konečné velikosti úrokového hiku (25 bb. vs. 50 bb.). Aktuálně se domácí měna obchoduje na 25,65 EURCZK.

 

Euro si během minulého týdne připsalo ztráty, které kurz posunuly až pod hranici 1,160 EURUSD. Za tím stála nejen holubičí ECB, ale rovněž i situace kolem Katalánska. Začátkem tohoto týdne však společná evropská měna část předchozích ztrát umazala.

Tento vývoj sice mírně zbrzdila některá data, jako například německá inflace za září, která skončila pod očekáváním (1,7 %) na 1,6 % meziročně, na druhou stranu ale postupně vyprchává zmiňovaný negativní efekt Katalánska.

Z hlediska dolaru pak stojí za zmínku dva fundamenty. Prvním byl klíčový ukazatel inflace, který Fed sleduje. Tzv. index výdajů na osobní spotřebu skončil v září dle očekávání (1,6 % y/y, v jádrovém vyjádření pak na 1,3 % y/y). Jako další je sílící spekulace o tom, že příštím šéfem Fedu, který nahradí Janet Yellenovou, bude Jerome Powell. Ten je považován za člena holubičí skupiny kandidátů, tudíž by v jeho případě nemělo dojít na výraznější vychýlení z aktuálního trendu americké měnové politiky. Na jeho možné jmenování včera reagovaly i výnosy amerických bondů, kde se ten 10letý dostal zpět pod hranici 2,4 %.

Co se týče konečného rozhodnutí o novém šéfovi americké centrální banky, server CNBC včera přinesl informaci o tom, že by Trump měl oznámit jméno na konci tohoto týdne, pravděpodobně ve čtvrtek.

Aktuálně se euro vůči dolaru obchoduje na 1,163 EURUSD. Z hlediska dat nás z eurozóny čeká HDP za třetí kvartál, míra nezaměstnanosti a index cen spotřebitelů. Z USA pak přijdou údaje ohledně spotřebitelské důvěry.

 

 

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 30.10.-3.11.2017
4 psychologické efekty ovlivňující traderovo chování
Náhledy na GBP a EUR

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Štafeta centrálních bank byla odstartována