Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

4 psychologické efekty ovlivňující traderovo chování

O úspěchu

Chování každého z nás ovlivňuje mnoho věcí. Hodně z nich je zděděných po rodičích, jiné jsou získané a naučené. Existují však takové, které jsou společné pro většinu z nás. Možná by se s nadsázkou dalo říci, že jde o něco, co je spjaté s vývojem lidstva. Pojďme se podívat psychologické efekty, které ovlivňují náš trading. 

Efekt kotvy

Všeobecné porovnávání ceny věcí, máme-li nějakou výchozí cifru, třeba i nesprávnou. A v právě v té nesprávnosti bývá často v tradingu problém. Typickým příkladem může být vývoj ceny ropy v posledních letech. V hlavě máme kotvu, že cena ropy byla přes 100 USD za barel. Při ceně 70 USD se nám to zdá jako super koupě, když už cena poklesla o 30%. A co teprve při padesáti dolarech za barel. To už je přeci super výhodný nákup!!! A ejhle, cena propadla ještě téměř o dalších 50% níže... Někam pod 30 USD. Snažte se oprostit od těchto kotev a vnímejte trh v jeho pohybu. Nenechte se zlákat tím, jaká byla původní cena. Ačkoliv to může vypadat lákavě. Raději čekejte, dokud nebudete mít od pohybu ceny signál k obratu.

Paradox volby

Co říká paradox volby? Čím větší výběr, tím menší pravděpodobnost, že s ním budeme spokojeni. Člověk něco koupí a vzápětí začíná litovat, že mohl pořídit něco levnějšího, nebo měl vybrat jiný druh, jinou značku, mohl počkat na slevu atd. Dokonce, i když se rozhodneme správně, můžeme být nespokojeni, pokud možnosti výběru byly příliš široké. Klasický příklad je množství trhů a nabídka indikátorů. Zvláště pak, pokud máme stejný vstupní signál na více měnových párech a musíme se kvůli money managementu rozhodnout jen pro jeden. Důležité je si stále opakovat „Neexistují chyby, jen zpětná vazba.“ V překladu to znamená, netrapte se, nelitujte a poučte se z toho, co nejvíce to půjde.

Efekt iluze

V překladu to znamená, že spatřujeme v náhodných událostech určitý systém. Při tradingu je často těžké poznat, kdy je opakující se situace náhoda a kdy pravidlo s určitou výhodou. Jediný způsob, jak to zjistit je, že si uděláte dostatečně rozsáhlý test dané situace. Teprve pak to můžete správně posoudit.

Efekt přeživšího

Nejčastěji se soustřeďujeme na vítěze, na toho, kdo dosáhl úspěchu („přežil“). Tím se zbavujeme objektivity a posuzujeme situaci jenom z jedné strany. Klasickým příkladem je situace, kdy vás napadne nějaká myšlenka na obchodní systém a řeknete si, že ji jen tak projedete na grafu, jestli funguje. Pokud si nezaznamenáváte vše na papír, může se stát, že si budete myslet, jak je strategie výborná, protože si budete pamatovat pouze ty úspěšné obchody a ztrátové v lepším případě nebudete správně nepočítat. V tom horším úplně přehlížet. Při testování si proto vše pečlivě zapisujte a buďte důslední při procházení grafů. Vrátí se vám to na ziscích.

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
4 psychologické efekty ovlivňující traderovo chování