Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Silný dolar a vyšší sazby mohly donutit Japonce k intervenci + aktuální vývoj JPY Indexu

FX NEWS

Kurz japonského jenu včera oslabil nad 150,00 jenů za dolar. Po tomto pohybu následovalo jeho prudké posílení. Spekuluje se, že by mohlo jít o intervenci ministerstva financí. To však nic oficiálně nepotvrdilo. Stále se tak mohlo jednat o velký objem uzavřených shortů s ohledem na psychologickou důležitost dané hranice. V japonské ekonomice se mezitím kupí proinflační tlaky.

Zdroj: TradingView
Zdroj: TradingView

Náměstek japonského ministra financí Kanda odmítl komentovat, že by včerejší skokové posílení jenu po prolomení hranice 150,00 USDJPY bylo intervencí. Sám ministr financí Suzuki spekulace odmítl potvrdit. Oba jsou klíčové postavy v rozhodování o zásazích na devizovém trhu. Současná situace trochu připomíná říjen 2022, kdy ministerstvo intervenovalo, ale nejprve rovněž odmítalo situaci komentovat.

Intervence tak potvrzena není. Punc nejistoty zůstává, což už samo o sobě může mít jistý psychologický efekt. Ministerstvo dle vyjádření vývoj na FX trhu pečlivě sleduje. Nadále chce bránit „nadměrným výkyvům“, přičemž do této definice dle Kandy nespadá jen samotný pohyb jednou stranou, ale rovněž i otázka (implikované) volatility.

Na dluhopisovém trhu mezitím pokračuje výprodej týkající se i japonských instrumentů. Výnos desetiletého bondu se dostal na 0,8 % a je nejvyšší od roku 2013. Překonal tak dosavadní intervenční hranice Bank of Japan, navíc za situace, kdy banka před dvěma dny na dnešek oznámila dodatečné nákupy bondů o splatnostech 5-10 let. Na swapovém trhu jsou pohyby ještě větší. Desetiletý swap překonal 1 %, což je důkazem tlaků trhu na vyšší tržní sazby delších splatností, a tedy i na vymezené pásmo cílení výnosové křivky, kde horní hranice činí právě 1 %.

Současné tržní prostředí, kterému vládne růst amerických výnosů a dolaru, je pro kurz japonského jenu problém. Kurzový vývoj přidává na výčtu proinflačních rizik spolu s inflací nad cílem a evidentně sílícími inflačními očekáváními. Bank of Japan však stále čeká na vývoj mezd, kde je v Japonsku každoročně klíčové období únor a březen, kdy dochází na mzdová vyjednávání.

Shodou okolností dnes Bank of Japan zveřejnila odhady mezery výstupu a potenciálního růstu. Ukazuje se, že potenciál Japonska roste a že se mezera výstupu začíná posouvat do kladných čísel. I to jsou proinflační faktory. Bank of Japan v rámci své prognózy s kladnou mezerou výstupu počítá, stejně tak ale s jejím následným opětovným snížením.

Zdroj: Bank of Japan
Zdroj: Bank of Japan

Na hlavních trzích vidíme nadále silný dolar poháněný nejen americkými daty, ale i pokračujícím růstem tržních sazeb. Ten byl včera podpořen nad očekávání vyšším množstvím volných pracovních míst, což z pohledu trhu implikuje stále silný americký trh práce, a tedy i potenciálně vyšší riziko dalšího zvýšení sazeb Fedu.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje japonského jenu

Jedna z hlavních Forex měn japonský jen zažívá letos velmi negativní rok. Aktuálně od 1. 1. 2023 ztrácí -10,40 %. Navíc před několika dny vytvořil nejnižší Low od roku 2007. Včera došlo, po několika týdenním pohybu do strany ve velmi úzké range, k silnému růstu. Přestože není informace zatím potvrzená, zdá se, že zaintervenovala BOJ nebo ministerstvo financí. Bojuje tak proti případnému dalšímu oslabení jenu. Při pohledu na JPY Index a včerejší svíčku s dlouhým horním knotem, můžeme předpokládat, že s růstem JPY to nemusí být úplně jednoduché. Téměř polovina včerejšího rostoucího pohybu byla ještě do půlnoci znegována.


Graf JPY Indexu
Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Silný dolar a vyšší sazby mohly donutit Japonce k intervenci + aktuální vývoj JPY Indexu