Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Příliš medvědí GBP

Očima brokerů

Nadále si myslíme, že trhy podhodnocují pravděpodobnost úpravy politiky BoE. Věříme, že stejně jako u Fedu je prahová hodnota pro odstranění mimořádných opatření výrazně nižší než standardní zvýšení úrokových sazeb. Centrální banky by chtěly nastavit "normální" podmínky, aby získaly nástroj k obraně hospodářského poklesu nebo horším situacím.

Zatímco úrokové sazby ve Velké Británii nebyly nikdy záporné, pro členy MPC je obtížné vzhledem k ekonomickému momentu zdůvodnit velmi mírnou politiku. Projev guvernéra BoE Carneyho v Mansion House zpochybnil naše očekávání na zvýšení sazeb v roce 2017. Nicméně, jeho argument, že spotřebitel nemůže zvládnout vyšší sazby z důvodu velkého dluhového zatížení, se podobá dráždění býka.

Hlavní ekonom BoE Haldane nicméně naznačil, že solidní ekonomické výsledky (i když stále pod trendem) a inflační rizika by znamenaly zvýšení ve druhé polovině roku (s největší pravděpodobností v listopadu). To byl překvapivý vývoj, protože Haldane je známý umírněným postojem. Není to poprvé, kdy se názor Haldaneho odchyluje od MPC, ale je to zajímavá situace, protože Haldane není jedním tří členů MPC, kteří minulý týden nesouhlasili. Většina výhod plynoucích z holubičího postoje MPC se rychle zhoršila. Tato změna uvede trhy do pohotovosti kvůli posunu umírněných názorů Broadbenta a Vliegheho a zlepšení domácích dat.

Minulý týden zpracovatelské firmy ve Velké Británii oznámily, že export a celkové zakázky stouply na maximum za několik desetiletí. Tyto zprávy agentury CBI podporují očekávání pro pevnější hospodářský růst ve druhém pololetí. Stejně jako u zbytku G10 mzdová inflace i nadále zůstává utlumená, ale růst mezd 1,7% není vzhledem k hrozbě masového exodu vyvolanému Brexitem nijak strašný. Kromě jednání o brexitu, páteční zveřejnění konečného HDP se soustředí na obchodníky s librou.

Trhy nyní vstřebávají růst o 12 bb do konce roku 2017. Vyhnuli bychom se EURGBP, neboť Evropa se těší zrychlujícímu se cyklickému růstu a ECB se blíží k omezování nouzových opatření, což pravděpodobně podpoří euro. Abychom vyjádřili náš konstruktivní pohled na GBP, vidíme jako ideální dlouhé pozice GBPCHF. Kromě zlepšení ekonomických výsledků a pravděpodobného krátkodobého růstu sazeb nabralo jednání o brexitu přátelštější směr květnovou nabídkou premiérky Mayové nabídnout občanům EU ve Velké Británii všechna práva. Švýcarsko bojuje se slabými ekonomickými výsledky, které byly způsobeny nadhodnoceným CHF. Není pravděpodobné, že by SNB zvažovala opuštění extrémní monetární politiky a je připravena v případě posílení CHF dál intervenovat.

Autor
Peter Rosenstreich

Čtěte také: 
Jimmyho týdenní Forex výhled 12.6.-16.6.2017
Intermarket analýza: Výpověď exšéfa FBI a americký dolar?
Vědro s kraby... Neznáte to odněkud?

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Příliš medvědí GBP