Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Vědro s kraby... Neznáte to odněkud?

O úspěchu

Nedávno jsem narazil na jednu teorii nazvanou "Teorie vědra s kraby". Jejím autorem je Jon E. Royeca. Asi si říkáte, jak mohou mít krabi případně vědro něco společného s tradingem. Nehledě na to, že dohromady to nedává smysl už vůbec. Pojďme se na tuto teorii podívat detailněji. Možná v tom, navzdory všemu, uvidíte sebe nebo svůj příbeh z dob vašich začátků.

Teorie vědra s kraby spočívá v tom, že chycení krabi ve vědru mají tu schopnost se každý sám z vědra dostat. Kdyby ve vědru byl uvězněný pouze jeden krab, snadno by se dostal ven, na svobodu. Problém však nastává v okamžiku, kdy je v tom samém vědru s více kraby, kamarády, sourozenci... V tu chvíli zafunguje krabí mentalita a přestože jeden chce utéct z vědra pryč, ostatní mu v tom brání, zachytí ho a stáhnou zpátky.

Už tušíte, co by mohlo mít vědro s kraby společného s tradingem? Ano, tím krabem je trader. Trader, který chce opustit svůj současný neuspokojivý život v zaměstnání a chce jít za svým snem stát se nezávislým. Určitě už tušíte, že tím vědrem je právě zaměstnání a neuspokojivý život. A kdo jsou ti ostatní krabi ve vědru? To jsou kamarádi, sourozenci, rodiče, příbuzní... Shodou okolností také chyceni v tom samém vědru. Sice vás nebudou násilím držet uvnitř nebo vám blokovat cestu, ale věty tipu "K čemu ti to vlastně je, proč to děláš?", "Stejně to nezvládneš, finanční trhy jsou loterie. Víš kolik lidí tam přišlo o peníze." nebo "Podívej se na Kuponovou privatizaci. Nepohybuješ se ve správných kruzí. Tady mohou uspět jenom gauneři", mají často horší dopad než fyzická konfrontace a nutí vás zůstat uvnitř kola. Často bývá takovýto tlak velmi intenzivní. 

Bohužel lidská povaha má v tomto mnoho podobného s tou krabí. Nezbývá, než si jít za svým snem, vizí, přáním a být silnější než vědro plné krabů. Jít stále kupředu a prát se za to, co chceme a čemu věříme. 

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Vědro s kraby... Neznáte to odněkud?