Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Pohnou američtí centrální bankéři s dolarem?

FX NEWS

Na světové finanční trhy se včera vrátil klid a dolar se stabilizoval. Akciové trhy naopak v posledních dnech zažívají divokou jízdu. Panika na trzích vznikla i z obav ohledně negativních dopadů případného zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. Dolar během včerejšího obchodování oslabil až nad úroveň 1,2400 EURUSD, během odpoledne se pak stabilizoval a dnes ráno se kurz pohybuje na 1,2398 EURUSD. Měl by se držet v intervalu mezi 1,2279 do 1,2398*.

Dnešek bude chudý na makrodata ze Spojených států. Vystoupí ale hned několik představitelů Fedu. Ten nejvíc očekávaný proslov bude až pozdě večer středoevropského času. Trh bude čekat na slova šéfa sanfranciské pobočky Fedu Johna Williamse.

Již odpoledne pak vystoupí také prezident Fedu v New Yorku, William C. Dudley. A dalším centrálním bankéřem, který se dnes dostane do hry, bude šéf chicagského Fedu Charles Evans. Promluví i prezident dallaské pobočky americké centrální banky Robert Kaplan.

Co můžeme čekat od americké centrální bank, a od jejího nového šéfa Jeroma Powella? Powell má možnost jít několika cestami. Stejně jako kdykoli jindy je úkolem centrální banky balancovat mezi opatrností a sentimentem. Trhy ale jistě pochopí, že nový předseda Fedu byl vybrán zčásti kvůli svému měkkému postoji k úrokovým sazbám. Riziko, že jeho výroky budou interpretovány jako holubičí a budící obavy, je nízké. Powell má také více munice, než jen holubičí prohlášení, aby přesvědčil investory, že nebude dramaticky zvyšovat sazby, uvedl James Bateman, Multi Asset CIO Fidelity International.

K současnému dění na Wall Street pak Bateman připomněl slova exšéfa Fedu Alana Greenspana. Ten minulý týden řekl, že dluhopisy a akciové trhy jsou v bublině. „Ale to není nic nového. Není třeba, aby vám bývalý předseda Fedu vysvětloval, že trhy s dluhopisy jsou v bublině, když už se dva roky německé vládní dluhopisy obchodují pod depozitní sazbou ECB, nebo že akcie jsou zranitelné vůči poklesům, když lámou desetiletí staré rekordy za posledních několik měsíců,“ dodal Bateman.

A abych těch bankéřů nebylo málo, tak na druhé straně oceánu promluví dvě centrální bankéřka z ECB – Danièle Nouy a Sabine Lautenslaeger.

Kalendář evropských událostí je dnes chudý na data, již v 8:00 byla zveřejněna průmyslová produkce v Německu, která v prosinci meziročně rostla o 6,5 procenta pod očekáváním 6,8 procenta. Proti listopadu klesla o 0,6 procenta.

Data z tuzemské ekonomiky (průmyslová produkce, stavebnictví a maloobchodní tržby) kurzem příliš nepohnula. Dnes ráno je kurz na 25,22 EURCZK. Proti dolaru se obchoduje na úrovni 20,35 USDCZK. K euru by se měl dnes kurz pohybovat v intervalu mezi 25,16 a 25,28 a vůči k dolaru USDCZK pak od 20,37 a 20,53*.

Prosincová průmyslová výroba i přes meziročně nižší počet pracovních dnů vykázala velmi silný růst. Konec roku tak zakončila ve velkém stylu, což se podle našich odhadů projeví i ve vysoké dynamice HDP v posledním čtvrtletí, uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky. I stavebnictví vykázalo v prosinci zlepšení, nicméně i nadále zaostává za našimi dlouhodobými odhady, dodal.

Maloobchodní tržby (bez prodejů aut) v prosinci vzrostly o 4,7 procenta a mírně tak zaostaly za očekáváním trhu. Vezmeme-li ale v potaz kalendářní vlivy, dynamika maloobchodních tržeb dosáhla slušných 7,1 procenta meziročně, uvedla Monika Junicke z Komerční banky, podle níž data ČSÚ potvrdila, že domácnosti nenechaly výběr dárků na poslední chvíli a víc než kdy jindy nakupovaly s předstihem v listopadu.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Intermarket analýza: Přinesou kulatá čísla na EURUSD zisky?
Co očekává nejen na finančních trzích 2018 Ludvík Turek
Jimmyho týdenní Forex výhled 4.2.-9.2.2018

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Pohnou američtí centrální bankéři s dolarem?