Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Obava z vyšší inflace v dlouhém období se přesunula do Evropy + aktuální vývoj EUR Indexu

FX NEWS

Na začátku týdne jsme na trzích pozorovali citelný pokles amerických reálných tržních sazeb. Včera se ten samý pohyb opakoval, tentokrát však v Evropě, konkrétně u německých výnosů. Potvrdilo se tak, že i na starém kontinentě se část trh obává vyšší inflace v dlouhodobém časovém rámci.

Německý inflační swap v tenoru 5Y5Y, tedy ode dneška za pět let na pět let, se přehoupl na hranici 2,6 %. Šlo o nejvyšší úrovně od roku 2012, které například analytický tým Deutsche Bank okomentoval jako důkaz ne příliš silné víry v dosažení a následné udržení inflačního cíle ECB na 2 %. Eurový inflační swap tak doplnil stejný americký instrument, který se o den dříve dostal nad 2,5 %.

Německé nominální výnosy, které sledujeme jako hlavní proxy Evropy, včera výrazně klesaly. Sledovali jsme zejména dlouhý konec výnosové křivky, tj. splatnosti od deseti do třiceti let, který krátce klesal o více než 14 bodů. Pohyby o této velikosti byly běžné v loňském roce, když jsme se nacházeli v situaci frontloadingu sazeb ze strany Fedu i ECB. Letos jde vzhledem k fázi úrokového cyklu o výjimečné posuny.

Výnosy na dlouhém konci americké výnosové křivky včera rovněž klesaly. Ve srovnání s Evropou však šlo o menší pohyby, což ve výsledku přispělo k silnějšímu dolaru. Kurz se dostal zpět pod hranici 1,1000 za euro, kde se drží i dnes ráno. Měny regionu na tento vývoj nereagovaly výrazně citlivě, byť si ve výsledku připsaly lehké ztráty. Koruna krátce zpevnila a otestovala hranici 24,20 za euro, nakonec však oslabila zpět nad ni.

Výnosové křivky zůstávají jedním z předních faktorů, které dlouhodobě sledujeme. Včerejší aukce tříletého amerického dluhopisu dopadla relativně dobře. Poptávka byla silná, přičemž největší zájem byl od neamerických rezidentů. Tail oproti when issued byl nižší o necelé dva body. Dnes nás čeká aukce desetiletého dluhopisu, u něhož bude podle nás s ohledem na nedávný vývoj výnosové křivky výsledek mnohem zajímavější. Nečekáme však výrazné tržní dopady, na ty si počkáme do zítra, kdy bude zveřejněná americká inflace za červenec.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje eura

Druhá nejdůležitější Forex měna euro zažívá letos zatím poměrně výrazný růst. V posledních týdnech však přešla do pohybu do strany. V současné době se z pohledu technické analýzy nachází u High této range, kde se zároveň nachází prozatimní High tohoto roku. Včera měna toto High otestovala. Aktuálně je tak v této oblasti můj náhled shortový, zvláště pak při testování letošního High. 

Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Obava z vyšší inflace v dlouhém období se přesunula do Evropy + aktuální vývoj EUR Indexu