Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Kryptoměny se používají k praní peněz jen zřídka, preferované jsou fiat měny

Kryptoměny

Podle zprávy Společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci (SWIFT) je role kryptoměn při praní peněz nadhodnocená a neopodstatněná, přičemž pro tyto nezákonné účely jsou stále nejčastěji používány fiatové peníze.

 

Praní peněz zůstává celosvětově vážným problémem. Výzkum mezivládní organizace spadající pod Organizaci Spojených Národů naznačuje, že každý rok se prostřednictvím fiat kanálů pere od 800 miliard do 2 bilionů dolarů. Kryptoměny jsou však využívány jen z malé částí. „Zjištěné případy praní špinavých peněz prostčednictvím kryptoměn zůstávají relativně malé ve srovnání s objemy hotovosti vyplacené tradičními metodami,“ uvedla minulý týden SWIFT. Firma poskytuje bankám komunikační nástroj k vzájemnému předávání transakčních informací a slouží k vedení miliard dolarů v převodech denně.

Role kryptoměn při praní peněz je nadhodnocená

SWIFT uvedl, že v čele praní peněz zůstávají tradiční metody, jako je používání bílých koní, hawala (s využitím zprostředkovatelů), krycí společnosti, hotovostní podniky a trestné činy, jako je obchod s drogami. Naproti tomu je používání kryptoměn minimální, dokonce i kriminální využití digitálních peněz je slabé.

Společnost SWIFT například označila nechvalně známou skupinu Lazarus – údajně provozovanou severokorejskými hackery za účelem krádeže peněz, převodu na kryptoměny a směrování zpět do země.

Dalšími takovými případy jsou neidentifikované hackerské skupiny v Evropě, které používají ukradené prostředky k nákupu předplacených debetních krypto karet, což je speciální typ karty, která kryptoměnu ukládá a během transakce se převádí na fiat, dodal poskytovatel zpráv.

Obavy z kryptoměn zůstávají

Nicméně společnost SWIFT uvedla, že používání kryptoměn (co je to kryptoměna a interaktivní grafy hlavních kryptoměn naleznete zde) k praní ukradených bankovních prostředků v budoucnu poroste. „Mezi nepříznivé faktory patří rostoucí počet altcoinů (alternativních kryptoměn), které byly nedávno spuštěny a které se zaměřují na poskytování úplné anonymity transakcí.“

Služby jako mixéry a tumblery – online nástroje, které kombinují transakce kryptoměny s legitimními transakcemi, aby zakryly stopy – také představují nadcházející hrozbu. Podobně jako je tomu u vzestupu kryptoměn zaměřených na soukromí, jako je Monero, které zahlcují transakční adresy a proto je obtížné je sledovat.

Dalším potenciálním nástrojem praní peněz je vznik specializovaných online tržišť, které k přihlášení vyžadují pouze e-mailovou adresu, která by pak mohla být použita k převodu nelegálních výnosů z kryptoměny na aktiva v reálném světě, dodal SWIFT.

Skutečné problémy ale zatím spočívají ve fiat měně.

Autor: Roman Blecha
Zdroj: CryptoSvet

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Kryptoměny se používají k praní peněz jen zřídka, preferované jsou fiat měny