Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Komický nesoulad na devizovém trhu, který mnohým uniká + vývoj USD Indexu

FX NEWS

Přestože sleduji finanční trhy již dlouhou řadu let, odpověď na jednu otázku mi stále uniká. A to, zdali má na vývoj měnových trhů větší vliv politika nebo ekonomika.

Před několika dny se vydala ministryně financí Spojených států amerických Yellenová na oficiální návštěvu Čínské lidové republiky s poměrně jasným cílem – urovnat pošramocené ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi. Setkala se s celou řadou významných čínských představitelů, s tím nejvýznamnějším však nikoliv. Prezident státu nemá povinnost přijmout jakéhokoliv ministra cizí země, byť je z USA. Je to pouze otázka respektu k dané osobě. Člověk by to asi přešel mávnutím ruky, kdyby se zanedlouho poté prezident Čínské lidové republiky nesešel s jinou osobu, kterou byla mluvčí ruského senátu. Dvě ženy, dvě země, dva různé přístupy.

Ve stejnou dobu, kdy probíhala výše popsaná politická komunikace beze slov, se finanční trhy rozhodly, že nastal pravý čas na změnu pohledu na posilující trend amerického dolaru. O chlup lepší než očekávaná inflační čísla vyvolala spekulaci o konci utahování měnových podmínek v největší světové ekonomice a oslabení amerického dolaru proti hlavním měnám, euru a japonskému jenu. Nešlo o žádný velký procentní pohyb, avšak byly proraženy psychologické úrovně, které dlouhou dobu odolávaly útokům. Pohyb doprovázely poměrně odvážné komentáře stratégů finančních trhů věštících prudké a dlouhodobé oslabování dolaru doprovázené odlivem kapitálu ze Spojených států do zejména asijských trhů, Čínu nevyjímaje.

Postavíte-li si vedle sebe tyto dvě zprávy, nemůžete si nepoložit otázku, kdo trpí větší zaslepeností, zdali ministryně financí Yellenová snažící se napravit nenapravitelně poškozené čínsko-americké vztahy nebo správci portfolií věřící v návrat starých globalizačních trendů. Tento do značné míry komický nesoulad mezi politickou realitou a viděním světa skupinou lidí rozhodujících o pohybech kapitálu v mezinárodním finančním systému bude v současné době jedním z určujících faktorů na trzích. Nečekejme žádné velké návraty a sekulární trendy, nýbrž velkou volatilitu.

Kurz eura vůči koruně zareagoval na oslabení dolaru pouze kosmetickým pohybem směrem dolů. Pokud by se měl naplnit scénář o konci amerického „utahování“ znamenalo by to pro korunu spíše negativní zprávu z důvodu snížení rizika dalšího zpřísňování ze strany ČNB.

Autor: Dušan Vaškovic
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje na americkém dolaru

Hlavní Forex měna americký dolar se přehoupl a po silném propadu se již nachází v letošním roce v negativních číslech (-1,5 %). Propad v minulém týdnu byl velmi silný a znamenal proražení několika swingových supportů. Aktuálně tak USD směřuje do oblasti swingového Low, které reprezentuje doposud nejniší "cenu" letošního roku.

Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Komický nesoulad na devizovém trhu, který mnohým uniká + vývoj USD Indexu