Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Fondy se stahují z eura. Sázky jsou ale stále rekordní

FX NEWS

Minulý týden byl pro dolar (měřeno dolarovým indexem) jeden z nejúspěšnějších za posledních 15 měsíců. Síla americké měny a fundamenty za ní stojící se podepsaly i na strategii hedgeových fondů, které začaly snižovat své sázky na silnější euro. I přesto jejich objem zůstává stále rekordní.

Data agentury Reuters za poslední týden ukazují, že čisté sázky na euro (resp. eurové futures) ze strany hedgeových fondů klesly o 5 % z 148,7 tisíc na zhruba 141,3 tisíce. Jedním z hlavních fundamentů minulého týdne, který podpořil sílu americké měny, byla vidina rychlejšího utahování americké měnové politiky spojená s představou o rychlejším tempu růstu cen a projevující se především na růstu výnosů amerických bondů. Někteří investoři pak dali dolaru přednost před jinými mnohem rizikovějšími měnami. Svou roli sehrálo i uzavírání pozic sázejících právě na oslabení americké měny.

 

Pravdou je, že výše uvedené představy ohledně budoucnosti měnové politiky Fedu se snažili „ochlazovat“ sami členové jeho měnového výboru. Hlavním argumentem bylo, že lepší než očekávaná data z trhu práce, která předminulý pátek odstartovala nárůst amerických dluhopisových výnosů, se nutně nemusí projevit v rychlejší inflaci. Pokud pak vezmeme v potaz i citelný propad amerických akcií z minulého týdne (viz graf níže), mohla by se ochota centrálních bankéřů přistoupit k více než třem naplánovaným úrokovým hikům rovněž snížit.

 

Aktuální odhady pracují s tím, že Fed své sazby zvýší o 25 bazických bodů do pásma 1,5-1,75 % v březnu – tento krok již je v kurzu dolaru částečně započítán. O něco méně jasný je další vývoj. Fed fund futures jakožto ukazatel očekávaného vývoje amerických sazeb, za kterým stojí burza CME, ukazují, že pravděpodobnost zvýšení úroků v červnu klesla pod hranici 50 %, zatímco před týdnem dosahovala téměř 55 %.

I podle dat agentury Bloomberg byla očekávání ohledně vývoje amerických sazeb ochlazena vinou propadu akcií. Fed funds futures agentury naznačují celkem 2,3 kola navyšování úroků během letošního roku. Pro srovnání, minulý týden bylo to samé číslo téměř u oficiální předpovědi Fedu, a to na 2,76 oproti 3 proklamovaným.

 

Co se týče dat, pondělí bude poměrně klidné. Dočkáme se pouze lednové bilance federálního rozpočtu. Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje slabší na 1,229 EURUSD.

 

Koruna si během minulého týdne držela stabilní pozici lehce nad 25,20 za euro. V závěru se však na domácí měně – stejně tak i na ostatních středoevropských – projevila nervozita spojená s děním na světových akciových a dluhopisových trzích, což vedlo k jejímu oslabení krátce až k 25,40 EURCZK.

Dnes nás žádná domácí data nečekají. V průběhu týdne pak bude zveřejněn běžný účet platební bilance za prosinec (úterý), lednová inflace (středa) a HDP za 4. kvartál (pátek).

Dnes se koruna obchoduje stále pod tlakem dozvuků nervozity z minulého týdne. Aktuálně kolem 25,37 EURCZK.

 

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 12.2.-16.2.2018
Pohnou američtí centrální bankéři s dolarem?
Intermarket analýza: Nová příležitost na euru

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Fondy se stahují z eura. Sázky jsou ale stále rekordní