Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Evropu čeká zhoršení ekonomické situace. Euro i přesto posiluje + vývoj EUR Indexu

FX NEWS

Revize německé inflace za červen potvrdila meziroční růst o 6,4 % a meziměsíční o 0,4 %. Evropská inflace má svůj vrchol za sebou, ukazuje se však, že je mnohem více zakořeněná, zejména její jádrová složka. To je hlavní důvod, proč ECB na příštím zasedání opět zvýší sazby. Vyšší sazby v rámci měnověpolitického trade-offu znamenají tlak na nižší inflaci, avšak zároveň na slabší ekonomický růst. Podle toho také včera vyšly výsledky ZEW indexu.

V červenci důvěra v ekonomiku měřená indexem ZEW, který vychází z hodnocení finančního trhu, klesla jak v Německu (z -8,5 bodu na -14,7 bodu, očekáván pokles na -10 bodů), tak v celé eurozóně (pokles z -10 bodů na -12,2 bodu). Pokles je daný jednak slabší zahraniční poptávkou, ale také se v ekonomice projevují postupně se zvyšující sazby. V doprovodném komentáře stojí, ž ekonomický sentiment se posouvá do čím dál zápornějšího teritoria. Finanční trhy přitom čekají další zhoršení ekonomické situace do konce roku. To by se mělo týkat především sektoru průmyslu, kde je už teď očekáván významný pokles zisků zejména u exportně orientovaných podniků.

Euro proti dolaru včera oslabilo zpět pod hranici 1,100 EURUSD. To šlo proti trendu předchozích dní, kdy dolar od konce minulého týdne oslabil z úrovní od 1,084 EURUSD nad 1,100 EURUSD, než přišla včerejší lehká korekce. Za slabším dolarem není úplně jednoznačné vysvětlení. Podle deníku Financial Times se nejspíše jedná o přesun aktiv velkých hráčů (zejména hedgových fondů) ven z Ameriky. I za nás je vývoj dolaru lehce překvapivý, a to nejen s ohledem na vývoj amerických tržních sazeb, ale i poslední pozitivní makroekonomická překvapení.

Koruna se proti euru pohybuje do strany v pásmu 23,80 až 23,87 EURCZK. V tuto chvíli chybí výraznější impuls, který by měnový pár poslal na jednu nebo druhou stranu. Trochu zajímavější je situace u amerického dolaru, který vůči koruně od pátku oslabil o více než 1,8 % z 22,02 na včerejších 21,62 USDCZK. Je nutné podotknout, že v odpoledních hodinách následná korekce zpevnila zelené bankovky nad hranici 21,70 korun za dolar, noční obchodování posunulo kurz zpět pod tuto hranici.

Dnes nás čeká americká inflace za červen. Aktuální 4% meziroční inflace by dle tržního konsensu měla klesnout na 3,1 %, jádrová by se však měla udržet na úrovni 5 %. Oslabující dolar nad hranici 1,100 za euro a pokles amerických výnosů implikuje, že trh očekává spíše nižší čísla, především u celkové inflace. Nás bude zajímat hlavně ta jádrová, u níž spatřujeme nad očekávání větší perzistenci. Proto jsme přesvědčeni, že Fed na červencovém zasedání dál zvýší sazby o 25 bodů. Trh s tímto scénářem počítá. Aktuálně zaceňuje 1,5 navýšení úroků o 25 bodů v tomto roce. Jakmile by data podpořila zacenění vyšší než aktuální výhled, pro dolar by šlo o pozitivní faktor.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje eura

Druhá nejdůležitější Forex měna euro se pohybuje v posledních týdnech do strany. V letoším roce zatím celkově roste, což je dáno i rostoucími úrokovými sazbami. Blízko nad aktulní cenou EUR Indexu se nachází High letošního roku a resistence, kterou představuje by mohla opět vystavit stopku pro další růst. Růst měnového páru EURUSD je tak daný hlavně oslabováním amerického dolaru, který je v současné době nejslabší červencovou měnou (-1,33 %). 

Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Evropu čeká zhoršení ekonomické situace. Euro i přesto posiluje + vývoj EUR Indexu