Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Evropa dohání Ameriku + aktuální vývoj USD Indexu

FX NEWS

Opční kontrakt neboli právo na nákup aktiva za předem stanovenou cenu existuje na trzích od nepaměti. Jednu z jeho výhod ocení především spekulanti, totiž že nabízejí omezenou ztrátu, ale neomezený potenciál profitu. Je tak automaticky zajištěno něco, co si obchodník, který si aktivum kupuje nebo prodává bez krytí, musí zajistit sám, totiž tzv. stop-loss. Opci si koupíme a nemusíme ostřížím zrakem sledovat každý mikropohyb ceny a zvažovat, zdali pozici ukončit nebo vydržet. Zaplatíme předem určenou částku a čekáme, zdali sázka vyjde nebo ne.

0DTE neboli opce s nulovou expirací (tj. expirací téhož dne, kdy jsou vypsány, což potažmo znamená, že jsou opce vypisovány na všechny pracovní dny) dosud existovaly pouze na amerických futures burzách, na akciových indexech. Do roku 2020 jejich objem v porovnání s opcemi s delší expirací nijakým způsobem nevybočoval z normálu. Počínaje tímto rokem však vzrostl jejich objem několikanásobně. Jako důvod se nejčastěji uvádí americký retailový investor, který byl díky covidu zavřen doma, na účet mu přicházely peníze od vlády a jednou z mála zábav bylo investování na burze. Celkem logicky si vybral instrument, který nabízel největší potenciál výdělku při omezeném, přesně definovaném riziku. Asi by nás předem nenapadlo, že bezprecedentní příliv likvidity na účty amerických domácností vyvolá malou revoluci ve stylu, jakým se obchodují akciové indexy, ale jak to v životě bývá, mimořádné okolnosti způsobují nečekané důsledky. V tomto případě opravdovou revoluci. Po uvolnění restrikcí by člověk čekal, že se obchodování opcí vrátí do normálu. Opak však byl pravdou. Absolutní i elativní objem obchodovaných 0DTE rostl i po zrušení epidemiologických restrikcí. V současnosti nejsou výjimkou dny, kdy objem 0DTE tvoří více než polovinu denního opčního objemu. Vyšší objemy znamenají nižší bid-offer spread a tudíž vyšší oblibu produktu a více obchodů. Jejich užitečnost objevili i profesionální obchodníci a investoři.

Z mého pohledu se proto stalo vzhledem k výše napsanému nejzajímavějším momentem minulého týdne oznámení evropské burzy Eurex, že ode dneška zahajuje obchodování opcí na index Euro Stocxx 50, jež budou expirovat každý pracovní den. Ode dneška tedy budeme moci obchodovat 0DTE i na evropský akciový index! Nechme se překvapit, jak se této příležitosti chopí evropští obchodníci a spekulanti.

Akciové obchodování v minulém týdnu probíhalo v režii dvou událostí. První bylo zveřejnění výsledků společnosti Nvidia a druhou projev J. Powela na každoročním centrálně-bankovním summitu v Jackson Hole. Ani jedna z nich nevyvolala příliš velkou reakci trhu.

Autor: Dušan Vaškovic
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje amerického dolaru

Hlavní Forex měna americký dolar se nachází v silném růstu. V posledních několika týdnech výrazně posiluje. Při pátečním obchodování vytvořil prozatimní letošní High. Pokud dojde k dalšímu růstu, budu považovat swingovou resistenci za definitivně proraženou. Převládající růstové momentum na dolaru zatím nejeví známky oslabení.

Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Evropa dohání Ameriku + aktuální vývoj USD Indexu