Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Eurozóna se blíží konci cyklu navyšování úrokových sazeb + vývoj EUR Indexu

FX NEWS

Člen bankovní rady ECB Ignazio Visco je přesvědčen, že hodnoty inflace budou klesat rychleji, než předpověděla prognóza z minulého měsíce. Efekt srovnávací základny a ceny energií mají ovlivnit širokou paletu zboží ze spotřebního koše. Zlevňovat bude především zemní plyn a výroba na něm závislá. ECB předpokládá, že návrat ke 2% inflaci přijde na konci roku 2025. Visco očekává, že tento scénář nastane dříve. Přesto zástupci ECB očekávají další navýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů na zasedání, které proběhne příští týden. Centrální bankéře v ECB bude poté čekat náročná diskuse o tom, zda budou s navyšováním úrokových sazeb pokračovat i na zasedání v září.

Jestřábi chtějí navýšením sazeb dosáhnout dřívějšího poklesu inflace zpět k cíli. Holubice se naopak obávají recese, kterou by vyšší sazby mohly teoreticky přivolat už v zimě letošního roku. Ignazio Visco tvrdí, že existuje riziko, že centrální banka udělá příliš mnoho. Červencové zvýšení úroků je jistota, v září bude záležet na datech. To potvrzují i zprávy z Německa odkud zaznívá, že rozhodnutí o sazbách v září bude záviset na naměřených hodnotách makroekonomických indikátorů v čele s inflací. Data ale podle všeho ukáží na zpomalování inflace a oslabení proinflačních tlaků. Další navýšení o 25 bazických bodů však nelze vyloučit.

Problémem ale zůstává jádrová inflace, která je bez regulovaných cen, bez cen potravin a bez cen pohonných hmot, po očištění o primární dopady změn nepřímých daní. Ta dosáhla v minulém měsíci v eurozóně meziročně 5,4 % a její hodnoty podle všeho pomaleji klesají. V rámci měření jsou vyloučeny ceny energií a potravin, což jsou hlavní tahouny současné spotřebitelské inflace. V těchto oblastech ale tempo růstu cen klesá a klesá proto i celková inflace. U ostatních skupin zboží a služeb je pokles spíše pozvolný, což se projevuje na pomalém poklesu jádrové inflace, která odráží vyšší cenovou hladinu v ekonomice.

Spekulace o dalším navyšování úrokových sazeb v eurozóně pomáhá kurzu eura, které se proti dolaru podívalo na maxima za několik měsíců. Devizové trhy relativně dobře přijaly zprávu o tom, že Rusko přestane respektovat dohodu o bezpečném průjezdu ukrajinských lodí naložených obilím do Evropy. Kurz eura z se z tohoto důvodu příliš nepohnul. Vývoj měnových párů s dolarem bude ve velkém čekat na výsledky amerického FOMC meetingu, který vyvrcholí 26. července.  Pro obchodníky s dolarem bude klíčové sledovat výsledky tohoto meetingu. Na Roklen24 budeme tradičně informovat o průběhu.

Autor: Pavel Peterka
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje eura

Druhá nejdůležitější Forex měna euro zažívá letos zatím poměrně výrazný růst - posílila o více než 4,5 %. Dnes navíc vytvořila své letošní prozatimní High. Aktuálně tak testuje swingovou resistenci, která by mohla vystavit stopku dalšímu růstu. Uvidíme, jak se index zachová a zda případný další růst úrokových sazeb pošle euro ještě výše.

Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Eurozóna se blíží konci cyklu navyšování úrokových sazeb + vývoj EUR Indexu