Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

ECB musela jednat. Euro i přes vyšší sazby oslabilo + aktuální vývoj EUR Indexu

FX NEWS

Včerejší rozhodnutí o evropských úrokových sazbách se neslo v duchu „co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra“. Evropská centrální banka dala na své jestřábí zástupce a zvýšila úrokové sazby o 25 bazických bodů ve snaze zchladit inflaci. ECB zvýšila úroky podesáté v řadě, přičemž depozitní sazba se dostala na historické maximum. Jsme již na vrcholu, nebo by mohlo přijít ještě další zvýšení? 

ECB včera zvýšila hlavní refinanční sazbu na 4,5 %, při konsensu na 4,25 %, a depozitní na 4 %. Dle prezidentky Lagardové je inflace vysoká příliš dlouho a její aktualizovaný výhled stále ukazuje hodnoty nad cílem. Proto bylo potřeba zakročit dalším zvýšením sazeb. Ne všichni členové Rady však byly pro tento krok. Někteří preferovali úrokovou pauzu. Dle doprovodného komentáře od ECB aktuální hodnoty výrazně přispějí k včasnému návratu inflace k 2% cíli. Z rétoriky soudíme, že jde o náznak možného vrcholu cyklu. Lagardová vrchol nepotvrdila ani nevyvrátila.

ECB zůstává znepokojena inflací, nejen tou momentální, ale i tou budoucí. Dle nejnovějších projekcí bude celková inflace v roce 2024 dosahovat 3,2 %, což stále nejsou slíbená 2 %. K této hodnotě bychom se měli přiblížit až v roce 2025. Prognózy ECB o jádrové inflaci byly revidovány mírně dolů, a to na 2,9 % v roce 2024 a 2,2 % v roce 2025. Ani hodnoty budoucí jádrové inflace nejsou dostatečně, a hlavně udržitelně, blízko k definovanému cíli cenové stability. ECB je pro tuto chvíli odhodlána ponechat sazby na stávajících úrovních a čekat, až se plně projeví v ekonomice.

Pokud se divíte, že se ECB se stále zvyšujícím vrcholem opakuje, odpověď je jednoduchá, a to cenová stabilita na úkor zpomalení ekonomiky. ECB má jako hlavní úkol cenovou stabilitu a tu eurozóna nezaznamenala téměř tři roky. Banka si tak nemohla dovolit luxus vyčkávání, zejména s ohledem na stále vysoký výhled inflace. To, že tento přístup bude mít vliv na zpomalení ekonomiky, je jasné. ECB si však nemůže dovolit nedělat nic, jelikož by to negativně ovlivnilo její kredibilitu.

Po čtvrtečním rozhodnutí Rady guvernérů ECB euro vůči dolaru oslabilo na tříměsíční minima, tedy swingové low. To lze spojit s přesvědčením trhu o dosažení vrcholu evropských sazeb v cyklu. Při odpolední newyorské seanci se cena dostala až k hodnotě 1,0635 EURUSD. V USA maloobchodní tržby v srpnu vzrostly z 0,5 % na 0,6 %, kdy očekávání bylo 0,2 %. Americký index cen výrobců v srpnu vzrostl z 0,3 % na 0,7 %, kdy očekávání bylo 0,4 %.

Fed a Bank of England jsou na programu příští týden. Domníváme se, že Fed sazby ponechá na stejné úrovni, i přesto, že jádrová inflace zrychlila v srpnu více, než se očekávalo.  Co se týče Británie, ta rovněž stále válčí s vysokou inflací a je od svého cíle daleko. I tak guvernér Bank of England Bailey řekl, že jsou „mnohem blíž“ k vrcholu úrokového cyklu, naznačil však zářijové zvýšení sazeb.

Autor: Kryštof Král
Zdroj: Roklen24 

Graf aktuálního vývoje eura

Druhá nejdůležitější Forex měna euro zažívá letos, i přes oslabení, zatím poměrně výrazný růst. Po vytvoření svého letošního prozatimního High (zároveň nejvyšší úroveň za poslední více než 3 roky) začala před několika týdny oslabovat a hledat svou krátkodobou rovnovážnou cenu. Po včerejším zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB došlo k výraznému oslabení (včera nejslabší měna dne -0,79 %) až k dlouhodobé uptrendové čáře. Během dnešního dopoledne koriguje index včerejší propad a mírně roste.


Graf EUR Indexu
Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
ECB musela jednat. Euro i přes vyšší sazby oslabilo + aktuální vývoj EUR Indexu