Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Dolar opět pod výprodejním tlakem + vývoj USD Indexu

FX NEWS

Dolar je opět pod výprodejním tlakem. Vše začalo páteční zprávou o nárůstu míry nezaměstnanosti a pokračovalo včerejším nad očekávání nižším indexem ISM sektoru služeb. Výsledkem je plošné oslabení americké měny. To bylo dnes ráno navíc umocněno u procyklických měn, a to zvýšením sazeb australské centrální banky.

V české ekonomice byl včera zveřejněn vývoj mezd. Růst průměrné mzdy dosáhl v 1. čtvrtletí 8,6 %, ČNB přitom očekávala 9,1 %. Pomalejší růst nominálních mezd by mohl „potěšit“ české centrální bankéře, kteří právě růst mezd vnímali jako jedno z nejsilnějších proinflačních rizik. Nejrychleji rostly mzdy v odvětví výroby elektřiny a nejpomaleji ve vzdělávání. Průměrná mzda činila za první čtvrtletí 41 265 Kč a za celý loňský rok 40 317 KČ. Nejvíce si polepšili v IT, finančnictví a administrativě. Tento rok je očekáván růst mezd okolo 9 %, z důvodu nadále vysoké inflace zůstanou reálné mzdy v záporu. Předpokládáme, že nejnovější čísla budou základem pro stabilitu sazeb na červnovém zasedání ČNB.

Americký index ISM sektoru služeb vykázal za květen pokles z 51,9 na 50,3 při predikci růstu na více než 52 bodů. Klesly všechny tři klíčové dílčí indexy, tj. nové objednávky, zaměstnanost i ceny. U zaměstnanosti jsme se dokonce dostali pod 50 bodů, tedy do oblasti kontrakce. Sektor služeb zůstával dlouhou dobu velmi odolný vůči výraznějšímu zpomalení ekonomické aktivity. Očekáváme, že se však v dalších měsících dostane stejně jako u průmyslu do kontrakce. S ohledem na nejistotu kolem sazeb Fedu trh včerejší výsledek považuje za důvod k červnové úrokové stabilitě.

Australská centrální banka dnes zvýšila sazby o 25 bodů z 3,85 % na 4,1 %, trh přitom čekal jejich stabilitu. Dle vyjádření banky již inflace dosáhla vrcholu, zůstává však vysoká. Stejně tak podmínky na trhu práce byly částečně uvolněny, nadále jsou ale napjaté. Celkově poslední data naznačují trvající proinflační rizika. Dle RBA je tak možné, že bude potřeba další měnověpolitické utažení. Vše bude záležet na vývoji inflace a ekonomiky.

Polská centrální banka by měla dnes rozhodnout o stabilitě sazeb na 6,75 %. Český průmysl pak meziměsíčně klesl, stejně tak i obchodní bilance, která si však udržela nad tržní očekávání větší přebytek. Ani jedno z toho nemělo na kurz koruny výraznější vliv. Z dalších dat nás pak čeká evropský maloobchod.

Autor: Kryštof Král
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje amerického dolaru

Hlavní Forex měna americký dolar několik týdnů rostl, aby vyrazil z oblasti range a prorazil klouzavý průměr 200 (modrá linie). Následně otestoval resistenci v podobě swingového High, kde začal silný pohyb níže. Index se aktuálně nachází v oblasti Fibonacciho návratů, konkrétně u 61,8 %, kde vznikají svíčky s dlouhými spodními knoty (včetně zatím té dnešní). Z hlediska trendovosti tu máme stále patrný střednědobý uptrend. 

Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dolar opět pod výprodejním tlakem + vývoj USD Indexu