Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Dolar nejsilnější od prosince. Pomohla data, Fed a růst výnosů + aktuální vývoj USD Indexu

FX NEWS

Americký prezident Joe Biden v sobotu podepsal Continuing Resolution. Demokraté i republikáni se dokázali dohodnout alespoň na dočasném řešení. Zákon o nouzovém financování je schválen až do 17. listopadu. Do té doby se „government shutdown“ konat nebude. Nervozita na trzích klesla. Jelikož se klíčové události odehrávaly o víkendu, kdy byly trhy zavřené, žádné výrazné pohyby se na devizových trzích samozřejmě nekonaly. Těch jsme se dočkali až v pondělí, během prvního pracovního dne v říjnu je dolar zase v zisku.

Během včerejších ranních hodin sice dolar oslabil směrem k 1,0600 EURUSD, nicméně ještě před obědem jsme se vrátili k posílení. Dalším cílem byla hranice 1,0500 EURUSD, která byla odpoledne překonána. Tato úroveň byla minulý týden otestována i v průběhu středy i čtvrtka, kdy se ukázala jako podpora. V tomto týdnu však pod vahou fundamentů nevydržela a byla prolomena. Přispěla k tomu nejen nad očekávání lepší čísla o sentimentu v americkém průmyslovém sektoru, ale také relativně jestřábí komentáře představitelů Fedu a pokračující nárůst amerických výnosů.

Například desetiletý americký dluhopis atakuje 4,7% výnos, což je nejvíce od roku 2007. Mírný výprodej jsme v posledních dnech mohli zaznamenat na akciích. Ze srpnového vrcholu nastal pokles o více než 7 % a hodnota indexu S&P500 se poslední dva týdny pohybuje pod křivkou 200denního klouzavého průměru. Trhy nyní zaceňují, že do posledního letošního zasedání Fedu v prosinci by sazby mohly vzrůst s menší než 50% pravděpodobností, přičemž jednat by se případně mělo o navýšení o čtvrt procentního bodu. Aktuálně je dolar proti euru nejsilnější od loňského prosince.

Silný dolar se projevil i vůči koruně. Koncem týdne se sice zelené bankovky vůči české měně obchodovaly mírně pod úrovní 23,00 za dolar, ale ve včerejším obchodování se kurz dostal na ještě ziskovější pozice. Při překonání úrovně 23,25 USDCZK byla americká měna nejsilnější od prosince minulého roku. Silnější dolar a určitá nervozita na trhu se lehce projevila i u eura vůči koruně, přestože pohyby na tomto měnovém páru nejsou tak výrazné jako u dolaru. Evropská společná měna se vůči tuzemské měně koncem minulého týdne pohybovala lehce pod hranicí 24,40 EURCZK. Včera euro posílilo nad 24,48 za euro, než korekce část eurových zisků umazala.

Včerejší evropská data nebyla natolik důležitá, aby nám ukázala nějaký výrazný pohyb na devizových trzích. Indexy nákupních manažerů v průmyslovém sektoru neukázaly v rámci Evropy nějaký jednoznačný vývoj. V eurozóně index klesl jen o desetinu bodu. Na druhou stranu v České republice byl výsledek více nepříznivý, když index klesl ze 42,9 bodu na 41,7 bodu. Konsensus počítal s poklesem na 42,6 bodu. Naopak v Americe index vzrostl nad očekávání ze 47,6 bodu na rovných 49 bodů. Stále je však pod hranicí padesáti bodů, značící zhoršení sentimentu ve výrobním sektoru. Příznivě u amerického indexu ISM průmyslu vyzněla kombinace zlepšení dílčích indexů nových objednávek a výroby za situace poklesu cen. U všech se však držíme stále pod hranicí 50 bodů. Nad ni se dostal jediný index zaměstnanosti. Celkově včerejší americká data potvrdila potřebu vyšších sazeb po delší dobu.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje amerického dolaru

Hlavní Forex měna americký dolar byl včera nejsilnější měnou dne (+0,73 %). Zároveň dnes vytváří prozatimní letošní High. Růst v posledních dnech akceleroval. Letos dolar posílil již o +5,40 %. Na indexu tak panuje silné krátkodobé i střednědobé rostoucí momentum. Blízko nad trhem se aktuálně nenachází žádná silná resistence, která by měla sílu nastolený trend otočit. Očekávat tak můžeme spíše jen korekce, případně přechod do range.  Náhled na dolar zůstává longový.


Graf USD Indexu
Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Dolar nejsilnější od prosince. Pomohla data, Fed a růst výnosů + aktuální vývoj USD Indexu