Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Dnes Yellenová a spol. Zítra ČNB. Bude to o 25 bb?

FX NEWS

Česká měna vyčkává na rozhodnutí bankovní rady České národní banky o sazbách. Kurz se k euru aktuálně pohybuje na 25,65 EURCZK a vůči dolaru pak na 22,04 USDCZK. Před zítřejším zasedáním bankovní rady ČNB lze na trzích očekávat zvýšenou nervozitu, která by se mohla projevit ve vyšší volatilitě kurzu koruny.

Už dnes večer bude zřejmé, jak se sazbami naložila americká centrální banka (Fed). Očekává se, že šéfka Fedu Janet Yellenová a spol. provedou letos ještě jedno zvýšení sazeb. Naprostá většina trhu tento krok ale vidí až v prosinci. To bude představen nový výhled vývoje největší ekonomiky světa. Každopádně i zítřek bude v USA, co se Fedu týče, velmi zajímavý. Prezident Donald Trump by měl totiž oznámit jméno nového šéfa Fedu.

V Česku bude ale každopádně důležitější sledovat, co zítra vymyslí centrální bankéři a co pak následně řekne guvernér ČNB Jiří Rusnok na tiskové konferenci. Pro připomenutí, na předešlém měnověpolitickém zasedání nebyla samotná debata o tom, zda zvýšit, či nezvýšit, dle Rusnoka nikterak rozporná. Všichni členové rady vyjádřili pochopení, že současná makroekonomická situace a modelové výpočty a výsledky jednoznačně směřují k normalizaci sazeb.

 

Ve výsledku ale nakonec převážil názor, a to velmi mírně, že nic nehoří. „Nejsme v situaci, kdy by byl potřeba zásah, a proto by bylo lepší počkat na více informací, především v souvislosti s novou prognózou,“ řekl guvernér ČNB Rusnok. Právě tyto informace bude mít nyní k dispozici.

Euro se k dolaru aktuálně obchoduje na úrovni 1,1636 EURUSD. Pro obě hlavní světové měny bude zásadní dnešní výstup z jednání Fedu. Měnový výbor Fedu (FOMC) 20. září rozhodl, že ponechá své úrokové sazby beze změny v pásmu 1-1,25 %. Souběžně s tím oznámil, že osekávání bilance dosahující 4,5 bilionu dolarů započne v říjnu.

Z americké ekonomiky se dnes dozvíme informaci z trhu práce. Organizace ADP oznámí, kolik nových pracovních míst v říjnu vytvořili soukromí zaměstnavatelé. To hlavní číslo amerického trhu práce, tzv. Non-farm payrolls, ministerstvo práce oznámí v pátek.

Nezaměstnanost v USA v září klesla až na 4,2 procenta. To je nejnižší úroveň od února 2001.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 30.10.-3.11.2017
4 psychologické efekty ovlivňující traderovo chování
Náhledy na GBP a EUR

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dnes Yellenová a spol. Zítra ČNB. Bude to o 25 bb?