Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Co je tahounem silnějšího dolaru? + aktuální vývoj USD Indexu

FX NEWS

Dolar proti euru zpevnil na nejsilnější úrovně od začátku června. Americké měně nahrává kombinace faktorů, která stojí na nad očekávání lepší ekonomické kondici největší ekonomiky světa. Kurz již několikrát otestoval hranici 1,0700 za euro, kterou však nedokázal trvale prolomit. Nutno připomenout, že v případě obratu by dolar mohl zisky odevzdat. Tehdy by však rovněž záleženo na tom, jaký by na trhu panoval sentiment. 

V oblasti ekonomických překvapení má americká ekonomika ve srovnání s Evropou, Čínou, Japonskem a rozvojovými trhy jasné prvenství (viz graf níže). Jde zároveň o jeden z důvodů, proč jsme viděli nárůst nominálních i reálných tržních sazeb, zejména na dlouhém konci výnosové křivky, a zpevnění dolaru. Trh, aniž by předpokládal další zvyšování sazeb Fedu, tj. ještě vyšší vrchol v cyklu, přecenil především výhled pro příští rok. Tam se trajektorie úroků dostala na vyšší úrovně v souladu s představou o vyšších sazbách po delší dobu.

Rizikem je, že americká výhoda v podobě nad očekávání silnější ekonomiky začne mizet s ohledem na působení protiinflační hospodářské politiky. Spotřebitelé omezí spotřebu, firmy začnou propouštět, banky ještě více zpřísní poskytování úvěrů, na trhu firemních dluhopisů oslabí poptávka. V takovém případě můžeme čekat obrat ve formě silnější poptávky po státních dluhopisech. U delších splatností vzhledem k makro výhledu, u středních splatností vzhledem k přecenění výhledu sazeb Fedu.

Další proměnnou tohoto scénáře je i potenciálně slabší dolar. Zde by však záleželo na srovnání ekonomické výkonnosti se zbytkem světa, případně na tržním sentimentu. Za situace jakýchkoliv problémů vedoucích k risk-off náladě předpokládáme, že americká měna opět zafunguje jako bezpečný přístav. Stejně jako tomu bylo v březnu 2020.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje amerického dolaru

Hlavní Forex měna americký dolar se letos nachází v silném růstu. Ve čtvrtek minulého týdne vytvořil své nové letošní prozatimní High. V pátek dopoledne zde byl již náznak oslabení, ale US seance vrátila dolar zpět k pátečnímu Open. Trh tak vytvořil býčí pinbar. Dnešek (pondělí 11. 9. 2023) je zatím ve znamení silné převahy prodejců a aktuálně se již USD nachází pod pátečním Low. Prodejci nyní před sebou nemají mnoho silných supportů a pokles tak může pokračovat. Dnešní oslabení je však již poměrně velké, je proto třeba očekávat pullbacky.


Graf USD Indexu
Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Co je tahounem silnějšího dolaru? + aktuální vývoj USD Indexu