Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

7 tipů pro větší sebedůvěru v tradingu

O úspěchu, Očima brokerů

Proč je úspěšnější můj kamarád, který má úplně stejnou strategii? Nebo. Ten obchodník se mi líbí, chci jeho strategii, ale proč se mi nedaří jako jemu? Poznáváte se?

Rozdíl mezi dlouhodobě úspěšným obchodníkem a neúspěšným obchodníkem stojí především v ovládání vlastní psychiky. Velkým nepřítelem zisků je potom vlastní ego. V první fázi brání v realizaci chtěného zisku. Na místo toho obchod uzavřeme dříve s minimem a to především díky tomu, že si nevěříme. Druhým a zcela opačným příkladem je situace, kdy se nám začalo dařit. Na trhu si až příliš věříme a začneme ignorovat okolní svět. Začneme riskovat, protože přece už to umím a nemůže se mi nic stát. Velmi brzy přijde chladná sprcha. Musíte se stát tvůrcem svého obchodování a ne jeho obětí. Na této cestě velmi pomůže zvládnutí a ovládnutí vlastní psychiky.

Věřte si, nebojte se a uspějete.

Tipy pro zlepšení vlastní psychiky:

1. Poznejte své silné stránky.

Napište si jejich seznam a pravidelně si ho připomínejte, abyste nezapomněli, jak opravdu dobří jste.

2. Nebojte se odlepit oči od grafů.

Zadejte obchod podle pravidel, jakmile se vrátíte k platformě uvidíte, že budete mít na trhy zcela nový pohled. Eliminujete falešné signály pro další vstupy a budete si více věřit.

3. Posilte důvěru ve svou strategii.

Veďte si deník fiktivních zásahů do obchodů. Uvidíte, že většina takových obchodů by měla horší výsledek než ty, které jste realizovali podle vaší otestované strategie.

4. Vytěsněte negativní myšlenky a vzpomínky na ztrátovější období.

Nahraďte je pozitivními např. Moje strategie je správná a přinese mi vytoužený zisk. Můžete si nalepit na monitor obrázek vašeho cíle.

5. Napište si krátký check list vaší strategie.

Nalepte si ho na okraj monitoru a vždy když si nebudete jisti, přečtěte si ho, abyste se upevnili ve svém rozhodnutí a věřili si.

6. Pracujte s myšlenkou, že ztrátový obchod není špatný obchod.

Špatný obchod je každý, u kterého jste porušili svá pravidla. Ztráta tedy nebude vzbuzovat strach.

7. Chovejte se jako pokerový hráč.

Nenechte se ovládnout přívalem endorfinu ze ziskového obchodu. Představte si, že naproti vám sedí protihráč, který se snaží přečíst vaše karty.

Pokud se chcete dozvědět více, XTB připravilo na toto téma dedikované video “Trading pro začátečníky: Psychologie tradingu”, které je zdarma dostupné na YouTube kanálu XTB CZSK: https://www.youtube.com/watch?v=4YERr9Bx5zk

PŘEČÍST RECENZI BROKERA XTB

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
7 tipů pro větší sebedůvěru v tradingu