Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Zajímavá reakce trhů na Ukrajinu

Názory

Včerejší napadení Ukrajiny ze strany Ruska nenechalo samozřejmě chladné ani finanční trhy. Prvotní reakce trhů byla víceméně jasná a předvídatelná - výprodeje všech rizikových aktiv (akcie, kryptoměny) a v návaznosti na to růst měn jako USD nebo JPY. To, co se však stalo v odpoledních hodinách našeho času (cca okolo 17:30) bylo z mého pohledu minimálně velmi zajímavé ne-li překvapující.

Prakticky všechny akciové trhy v USD a Japonsku zaznamenaly otočení trendu a začaly růst, aby na konci dne zavřely v kladných číslech. Stejně tak tomu bylo i na trhu Bitcoinu. Zdá se, že z nějakého důvodu nevnímají investoři ukrajinský konflikt jako hrozbu pro své investice. Na denních grafech se tak vytvořily býčí pinbary naznačující, že by mohlo dojít k dalšímu růstu. 

Trochu jiná situace nastala na evropských trzích. Denní svíčka na Euro Stoxx 50 sice vypadala jako by žádná válka na východě Evropy nezačala, ale německý index DAX výrazně oslabil. I DAX se snažil v závěru dne umazat své ztráty, ale to se mu příliš nepovedlo. 

Graf SP 500 (H1)Graf SP 500 (H1)

Graf Nikkei 225 (H1)Graf Nikkei 225 (H1)

Graf DAX (H1)

Vývoj amerického dolaru a japonského jenu

Měny na Forexu spjaté s jednotlivými akciovými trhy stojí z podstaty věci na opačné straně. Není tak divu, že zatímco se na akciových indexech vytvořily býčí pinbary, na měnách se naopak vytvořily svíčky s dlouhými horními knoty.  

Graf USD (D1)Graf USD (D1)

Graf JPY (D1)Graf JPY (D1)

Závěrem

Zdá se, že investoři zatím nevnímají válku na Ukrajině jako hrozbu pro své investice. Situace je tak velmi zvláštní a nepředvídatelné. Tržní zvraty mohou přijít prakticky kdykoliv. Nehledě na to, že trhy mají tendenci při takovýchto výjimečných situacích nerespektovat supporty a resistence. 

Přeji mnoho úspěchů a rozvahy
MS

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Zajímavá reakce trhů na Ukrajinu