Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Vytvořte si vlastní obchodní systém II. 1

FX Průvodce

Pokračování v tvorbě obchodního systému, tentokrát se podíváme na 6 konkrétních kroků a také na to, co je největší slabina obchodníků při používání systémů.

1. Časový rámec

První věc, kterou byste měli vzít v úvahu je, jaký jste typ obchodníka, a jaké máte předpoklady. Máte rádi rychlé výsledky, nebo si dokážete počkat na výsledek obchodu několik týdnů nebo měsíců? Chcete se koukat do grafu každý den nebo jen na jeho konci? Takové a podobné otázky vám pomohou určit časový rámec, ve kterém byste měli obchodovat, tj. hledat obchodní signály.

2. Najděte indikátory, které vedou k identifikování nového trendu "Mnohem důležitější než vstupy jsou však výstupy."

Souvisí s prvním cílem obchodního systému – identifikovat trend co nejdříve. Indikátorů existují stovky, ovšem málokdo ze začínajících obchodníků s nimi umí zacházet. K identifikování trendu se nejvíce používají klouzavé průměry a jejich křížení.

3. Najděte indikátor, který potvrdí trend

Souvisí s druhým cílem, tj. že se nenecháme vyhazovat z obchodu kvůli krátkodobým výkyvům trhu a k tomu nám může pomoci potvrzení trendu ještě jiným indikátorem. Zároveň lze použít analýzu více časových rámců. Kromě indikátorů existují i další nástroje, které mohou plnit stejnou funkci, patří mezi ně trendové čáry, trendové kanály a další.

4. Definujte si risk"Právě v nedodržování pravidel je největší slabina obchodníka."

Během vytváření systému je velmi důležité si určit, kolik jste ochotni ztratit peněz na jeden obchod. Mnoho obchodníků nerado mluví o ztrátách, ale faktem zůstává, že dobrý obchodník nejdříve přemýšlí o potenciální ztrátě a až pak o tom, kolik by mohl vydělat. Definování risku se věnuje money management (řízení peněz).

5. Definujte si vstupy a výstupy

Někteří lidé rádi vstupují do obchodů ihned po signálu z indikátorů, přestože svíčka nebo bar (obchodní den) ještě neuzavřela a je tam stále možnost, že na konci dne již signál bude neplatný. Někteří si naopak počkají na uzavírací cenu, čímž si teoreticky snižují ziskový potenciál ve prospěch úspěšnosti.

Mnohem důležitější než vstupy jsou však výstupy. Kde bude váš ziskový cíl, kdy budete používat trailing příkazy nebo breakeven příkazy, co uděláte, když se pohyb ceny „zblázní“, atd. Jako ziskové oblasti se mimo jiné využívají hladiny podpory a odporu, nebo předchozí cenové swingy. Pokud máte nadefinované vstupy i výstupy, je nutné je dodržovat ať se děje co se děje. Právě v nedodržování pravidel je největší slabina obchodníka.

6. Napište si váš obchodní systém na papír a dodržujte jej

Toto je nejdůležitější krok při tvorbě systému. Musíte si napsat jeho pravidla na papír a VŽDY je dodržovat. Disciplína je jedna z nejdůležitějších vlastností, kterou musí obchodník mít. Žádný systém nebude fungovat a generovat zisky, pokud nebudete dodržovat nadefinovaná pravidla.

Závěr

Musíte dodržovat vámi definovaná pravidla v každé situaci, ať se děje co se děje. Pokud máte systém otestovaný na historických datech, ať už ručně nebo automaticky, a obchodovali jste jej několik měsíců naživo na demo účtu, pak by pro vás neměl být problém jej obchodovat na reálném účtu s reálnými penězi. Pamatujte, že jedna z největších slabin obchodníka je v nedodržování pravidel. Dokonce i pravidel, které si sám určil.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Vytvořte si vlastní obchodní systém II. 1