Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Indikátory technické analýzy

FX Průvodce

Indikátory se používají k analýze současného vývoje na trhu a odhadu případných budoucích cenových změn. Existují stovky dostupných indikátorů, které pomáhají obchodníkům v jejich rozhodnutích. Některé z nich se staly obecně známými a používanými. Jiné naopak zná a používá pouze malá hrstka obchodníků. Avšak i tyto indikátory mohou, při správném použití, vést k zajímavým ziskům.

Trocha teorie na začátek. Indikátor zobrazuje hodnotu, získanou určitým matematickým výpočtem z ceny daného aktiva. Pro výpočet se v naprosté většině případů využívá právě cena aktiva, avšak můžeme se setkat i s indikátory vypočtených z objemu obchodů nebo jiných veličin.

Indikátory jako takové se dají rozdělit do mnoha různých kategorií. Abychom však zbytečně nezacházeli do přílišných podrobností a rozsáhlého členění, podíváme se jen na hlavní dvě skupiny a jejich nejznámější zástupce. Patří sem trendové indikátory a oscilátory. 

Oscilátory

Zatímco trendové indikátory nám pomáhají hledat trendy na trhu, oscilátory nám ukazují, kdy jsou trendy připraveny se obrátit. 

  • RSI (Relative Strength Index)

RSI je velmi populární indikátor, který byl vyvinut Wellesem Wildere. Původně doporučované nastavení periody indikátoru bylo 14denní. Od té doby získalo však na popularitě i 9denní a 25denní RSI. Existují dva základní způsoby využití RSI v praxi: podle hladin překoupenosti / přeprodanosti, lze jej obchodovat na základě divergencí s cenou.

Více o divergencích si můžete přečíst v článku divergence. RSI se také využívá k definování trendu, pokud je nad úrovní 50, jedná se o uptrend a pokud pod, jedná se o downtred.

Hladiny překoupenosti, přeprodanosti

RSI nabývá hodnot mezi 0 a 100. Podle základních pravidel vysílá RSI prodejní signál pod hranicí 70 a nákupní signál nad hranicí 30. Často tyto hranice významně překročí a dosahuje i vyšších úrovní.

 

Trendové indikátory

Trendové indikátory se používají k měření tržních trendů nebo dlouhodobých směrových pohybů. Termín „trend“ vyjadřuje vytrvalost cenového pohybu v určitém směru. Na netrendovém trhu však mohou být signály z těchto indikátorů zavádějící. 

  • Klouzavé průměry

Klouzavý průměr ukazuje průměrnou hodnotu ceny aktiva za dané časové období. Provádíme tak vlastně matematickou analýzu průměrné hodnoty daného aktiva za předem stanovený časový úsek. Existuje pět základních druhů klouzavých průměrů. Liší se váhou, která je přiřazovaná nejaktuálnějším hodnotám, nejvíce se používají prostý a exponenciální klouzavý průměr.

 

V technické analýze existuje několik desítek, možná i stovek indikátorů, které může obchodík využít. Do platformy MT4 seženete na internetu naprogramový téměř jakýkoliv indikátor si usmyslíte (s výjimkou objemových - na Forexu neseženete relevantní objemová data). Pokud bychom se začali zabývat indkátory do podrobna a každý z nich do detailů rozebraly, nestačila by nám na to možná ani 500 stránková kniha. Každý obchodník, který obchoduje na základě indikátorů si musí najít ty, které mu nejvíce vyhovují a najít jejich nejlepší využití. 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Indikátory technické analýzy