Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Jak obchodovat pullback po breakoutu?

FX Průvodce

Pullback po breakoutu je na trhu velmi častý a pravděpodobně se s ním většina traderů již setkala. Dochází k němu obvykle v bodech obratu na trhu, kdy dochází k cenovému proražení konsolidačního patternu, jako jsou Hlava a ramena, klíny, trojúhelníky, obdélníky apod.

Protože jsou pullbacky po breakoutu velmi častým jevem, je velmi nebezpečné posouvat SL na BE. Zvláště v případě, že obchodujete proražení nějakého supportu nebo resistence, ke kterým bude mít cena tendenci se v budoucnu právě pullbackem vracet.

Na grafu níže vytvořila cena po dlouhém rostoucím trendu klasickou obratovou formaci technické analýzy, dvojitý vrchol. Po vytvoření dvojitého vrcholu byla velmi dobře definována support úroveň. Mnoho obchodníků používá tyto úrovně k načasování svých breakout obchodů. V případě pohybu ceny jejich směrem však velmi brzy přesouvají SL na BE. Pokud následně dojde k pullbacku, jsou vyhozeni z obchodu, aby sledovali následný vývoj v očekávaném směru, ale již bez jejich účasti.

Toto je běžný scénář breakout pullbacku.

Načasování vstupu při pullbacku

Jak tedy obchodovat pullbacky? I když existuje mnoho způsobů, jak obchodovat pullbacky, přiblížím vám v tomto článku dva hlavní. Tyto dva způsoby pak lze použít na všechny ostatní scénáře obchodování pullbacků.

Agresivní obchodník čeká, až se cena vrátí do oblasti pullbacku a hned vstoupí do obchodu. Na grafu níže je tento bod krásné vidět. Při obchodování tohoto přístupu je třeba zvážit několik bodů:

  • Obchodujete za nejlepší možnou cenu, protože tento bod může často znamenat krajní bod korekční vlny a fáze pullbacku.
  • Poměr potenciálního zisku a rizika je po takovém vstupu nejlepší, protože stop loss lze umístit velmi blízko.
  • Nevýhodou je, že zadáváte obchod proti vývoji a další pohyb ceny by mohl jít snadno mnohem dále proti vám.
  • Takový přístup tak může mít menší úspěšnost, ale lepší poměr rizika/zisku to může vykompenzovat.

Konzervativní obchodník čeká, až bude cena pokračovat v trendovém pohybu a prorazí nové Low.  Ke konzervativnímu vstupu dojde hned při proražení nového minima. Díky tomuto přístupu obchoduje trader v souladu s dynamikou trhu. Ke konzervativnímu vstupu dochází později, a proto je také poměr potenciálního zisku a rizika menší.

Je důležité si uvědomit, že neexistuje žádné dobře nebo špatně. Záleží na osobních preferencích každého tradera.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak obchodovat pullback po breakoutu?