Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Objevte kouzlo fundamentální analýzy

FX Průvodce

Všimli jste si někdy, jak reálné události hýbou trhy? Například, pokud se stane něco zlého - terorismus nebo přírodní katastrofa - finanční trhy dané země často spadnou. Dobrým příkladem je Velká Británie a hlasování o Brexitu v roce 2016. Britská libra se prakticky okamžitě propadla o 20 % vůči hodnotě amerického dolaru. Tento propad byl přímou reakcí na výsledek referenda. Můžete mi věřit, že tento vývoj po jakékoliv zprávě, ať dobré nebo špatné, je naprosto zdravý. Tyto události totiž vytvářejí určitý sentiment na trhu, který vede k cenovým pohybům. Dobré události podporují růst dané měny, špatné ji naopak oslabují.

 

Cit pro to můžete získat sledováním například mainstreamových zpravodajských kanálů a srovnávat je s pohyby na trhu. Fundamentální analýza je defakto propojení reálných událostí právě s cenovými pohyby. Tento proces může zahrnovat vše, co lze identifikovat jako důvod, proč se cena pohybuje v určitém směru. Například pokud klesne cena měny, pak se fundamentální analýza pokusí zjistit, proč k tomu došlo. Fundamentální analýza se také používá k určení, jakým směrem by se mohla měna v budoucnu pohybovat. To může být využito jak pro krátkodobé, tak i dlouhodobé obchodování.

 

Profesionálové používají fundamentální analýzu

Je dobré si uvědomit, že převážná většina profesionálních obchodníků a investorů používá fundamentální analýzu jako základ pro své strategie. Pokud se podíváte na profesionální tradingové parkety finančních zpravodajských kanálů, uvidíte jen zřídka kdy tradery zabývající se výhradně pouze cenovými grafy. Téměř všichni používají velké zpravodajské terminály jako Bloomberg, Reuters, Dow Jones a další. Tyto terminály jsou určeny výhradně pro rychlé získávání zpráv a informací traderům, kteří za ně platí měsíčně tisíce dolarů. To znamená, že banky a velké firmy utrácejí měsíčně stovky tisíc dolarů, aby měly přístup právě k těmto informacím. Oproti tomu cenové grafy jsou obecně zdarma. Téměř všichni správci fondů obchodují na základě fundamentální analýzy. Zajisté existují některé menší fondy, které používají pouze tenchnickou analýzu, ale je samozřejmě lepší stát na straně těch velkých než jen hrstky malých.  

Bloomberg terminal

Proč je fundamentální analýza ignorována

Většina retailových mentorů vyučuje strategie opírající se pouze o technickou analýzu. Odmítají fundamenty jako nepodstatné. Nejběžnějším důvodem je skutečnost, že technické strategie a obchodní roboti jsou velmi srozumitlné a snadno se prodávají. Není moc začínajících traderů, kteří by byli ochotni v rámci své denní přípravy studovat velké množství zpráv a vyhodnocovat je. Samozřejmě existují trhy, kde je význam fundamentální analýzy větší než na jiných. To však nemění nic na faktu, že je vždy dobré vědět, co aktuálně hýbe daným trhem z podstaty věci a co ho případně, nejen v nadcházející obchodní seanci, může významně ovlivnit.

V tomto článku jsme si řekli něco málo o tom, co je to fundamentální analýza a proč je dobré ji sledovat. V dalším článku se podíváme na jednoduché tři kroky, jak začít právě s fundamentální analýzou, jednoduše a bez nákladů.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Objevte kouzlo fundamentální analýzy