Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Jak používám indikátor ATR

FX Průvodce

ATR (Average True Range) je velmi známý indikátor, který naleznete v základní nabídce snad všech obchodních platforem, MT4 nevyjímaje. Základní nastavení (14), mně moc neoslovilo. Nedokázal jsem si pod ním představit nic konkrétního ani ho využít pro trading. Proto vám chci v tomto článku ukázat, jak se dá jinak nastavit a jak ho osobně používám ve svém tradingu.

Jak jsem psal výše, základní nastavení jsem nedokázal efektivně využít, potřeboval jsem však jasně a hned vidět v grafu volatilitu každé jednotlivé svíčky a její velikost (range mezi high a low). A právě k tomu jsem využil indikátor ATR. Změnil jsem proto základní nastavení ATR ze 14 na 1.

Indikator ATR s nastavenim 1

Při nastavení 1 vidím range každé jednotlivé svíčky a mohu tak na trhu snadno identifikovat vysoce volatilní i málo volatilní svíčky. Zároveň je mohu porovnávat s ostatními svíčkami v grafu. Při nastavení 1 mohu na křivku indikátoru aplikovat různé způsoby analýzy.

Klouzavý průměr

Prvním je klouzavý průměr. Na grafu níže můžete vidět klouzavý průměr SMA 8 aplikovaný na ATR indikátor s nastavením 1.

Indikator ATR a klouzavy prumer

Manuálně kreslené čáry

Manuálně kreslené čáry používám pro identifikaci největší a nejmenší range za posledních x svíček. Na grafu níže je vidět největší a nejmenší range za posledních 8 svíček.

Indikator ATR, nejvetsi a nejmensi range

Závěrem

Oba způsoby analýzy vedou k podobnému výsledku. Ukazují mi svíčky, které jsou volatilní a dá se tak očekávat zpomalení pohybu. Stejně tak mohu snadno identifikovat druhý extrém, tj. svíčku s nízkou volatilitou, kdy mohu očekávat přechod z range do trendu.

Přeji hodně úspěchů při obchodování
MS

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak používám indikátor ATR