Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Špendlík v kurzu koruny? + aktuální vývoj EURCZK

FX NEWS

Dnešní FX zpráva bude trochu technického rázu. Někteří z nás si možná kladou otázku, proč se kurz EUR/CZK svezl za poslední rok a půl směrem dolů pohybem, který v měsíční perspektivě poměrně málo korigoval. Kurz spadl na svá historická minima jako nepružný míček a drží se zde s poměrně velkou urputností, jako by byl přilepen neviditelným lepidlem. Obdobné chování, kdy trh ztrácí dynamiku a vrací se soustavně k určitým přesně definovaným úrovním, bývá spojován s jevem, který má anglický název pinning-přišpendlení.

Pinning vzniká díky opčnímu obchodování v okamžiku, kdy jsou zobchodované opční kontrakty koncentrovány do jedné dominantní strikové hodnoty a dominantní expirační doby. Podkladový trh má tendenci se vracet k této hodnotě díky zajišťovacím operacím market makerů. Otázka zní, zda se opravdu jedná o pinning. Kde se berou opční kontrakty v takové míře, že jsou převažujícím jevem na trhu?

Jedním z možných zdrojů zvýšeného opčního objemu mohou být takzvaná strukturovaná depozita. Jedná se o formu derivátového investičního produktu. Vložíte si koruny na termínovaný účet, například tříměsíční, který nese standardní tržní úrok. Současně s touto úložkou uzavřete derivátový kontrakt, který maturuje nejpozději v den splatnosti depozita. Vše je zabaleno do jednoho smluvního balíčku. Výnos dosažený na derivátu se vám započte do úrokové sazby, kterou finálně obdržíte.

Je to elegantní, jednoduché a velmi oblíbené. Ponechme stranou rizika spojená s takovými investicemi a zaměřme se pouze na technickou stránku transakce. Nejoblíbenějším a zároveň nejjednodušším derivátem prodávaným v současné době ve formě strukturovaných investic je prodej put EUR/CZK opce. Prodejcem je zde investor, nakupujícím banka. Není výjimkou, že si tržní výnos zvýšíte o polovinu (z 6 procent uděláte 9). Odvrácenou stranou obchodu je riziko, že v případě poklesu kurzu pod vaši strike price v době maturity depozita obdržíte eura místo korun. Produkt se proto hodí pouze pro firemní klientelu, která má bilanci kromě korun i v eurech nebo pro investora, který drží diverzifikovaná aktiva v cizích měnách.

Silná koruna vytvořila ideální podmínky pro výše popsanou transakci. Investor se nemusí příliš obávat. Při nepříznivém vývoji pozice mu na účtu přistanou eura místo korun. Evropskou měnu může využít ve svém podnikání nebo spekulovat na pozvolné oslabování koruny proti euru a dalším měnám v souladu s prognózou ČNB a tržními očekáváními. V případě normálního vývoje inkasuje nadstandardní výnos. Tyto charakteristiky zaručují jednak pokračování této strategie, jednak značné objemy alokované do tohoto instrumentu a potažmo pinning u kurzu koruny. Ten bude zřejmě i v dalších týdnech alespoň brzdit očekávané oslabení koruny.

Autor: Dušan Vaškovic
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje měnového páru EURCZK

Forex měnový pár EURCZK se pohybuje v rostoucím trendovém kanálu. V posleních několika týdnech se drží nad významnou cenovou úrovní 24,00 CZK za jedno euro. Současný pohyb vytváří krátkodobou rovnovážnou cenu, kterou může výrazný vstup nakupujících nebo prodávajících narušit. Trh však vypadá z pohledu technické analýzy růstově. Můj náhled je proto aktuálně stále rostoucí. Koruna by tak mohla i nadále oproti euru oslabovat uvnitř rostoucího kanálu.

Graf EURCZK

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Špendlík v kurzu koruny? + aktuální vývoj EURCZK