Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Šokující předpovědi pro rok 2020, část I.

Očima brokerů

Hledět do budoucnosti se může zdát jako hloupá hra, ale je to i nadále užitečná činnost, která nám pomáhá připravit se na to, co je před námi, a zvážit v plném rozsahu možné ekonomické a politické důsledky. K tomu se hodí roční Šokující předpovědi od Saxo Bank: ne jako předpověď toho, co přinese rok 2020, ale jako pokus o posouzení plného rozsahu toho, co je možné, i když to nemusí nutně být pravděpodobné. Výsledky, které se ukážou jako nejničivější (a tudíž i šokující), jsou nevyhnutelně ty, které jsou překvapením pro konsensus.

Světem vládne chaos a centrální banky i vlády ztrácejí kontrolu

Saxo Bank, přední globální multi-asset zprostředkovatel produktů a služeb na kapitálových trzích, vydala svou publikaci 10 Outrageous Predictions for 2020 (10 šokujících předpovědí pro rok 2020). Tyto predikce se soustřeďují na řadu nepravděpodobných, ale zároveň nedoceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy.

Nejedná se o oficiální predikce Saxo ohledně situace na trzích v roce 2020, ale spíš o varování, aby investoři špatně nevyhodnotili rizika událostí, u kterých zpravidla předpokládají, že jejich pravděpodobnost nepřesáhne jedno procento.  Je to jakési cvičení, kde se zabýváme věcmi, které možná nejsou příliš pravděpodobné, ale také nejsou nemožné. Nejhorší chaos na trzích (a největší šok) nevyhnutelně způsobí právě ty události, které většinu lidí překvapí.

Letošní Šokující předpovědi komentuje hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen: 

„Všechny letošní Šokující předpovědi se točí kolem tématu nečekaných zvratů, protože stávající paradigma už prostě nemá co nabídnout. Ne snad proto, že bychom ho už měli dost, ale proto, že další pokračování trendů poslední dekády by znamenalo, že začne společnost válčit sama se sebou, na místo trhů nastoupí vlády, jediným obchodním modelem budou monopoly a veřejná debata bude zcela zaslepená a velice fragmentovaná a polarizovaná.

Je to prostředí, kde negativní výnosy znemožňují studentům, starým lidem a domácnostem s nízkými příjmy přístup k hypotékám. A to proto, že potřeba kapitálu staví před tyto skupiny příliš vysoké překážky, které jim znemožní získat úvěr. Místo toho budou muset žít v nájmu, který je bude stát dvojnásobek toho, co by stálo vlastnictví domu – což je do očí bijící zdanění chudých a další faktor prohlubující nerovnost. To s sebou nese i riziko, že celá jedna generace zůstane bez dostatečných úspor, které by jim umožnili pořídit vlastní bydlení. Zpravidla je jediný významnější majetek, který mnohé domácnosti s nižšími a středními příjmy kdy získají. Tím jim odpíráme právě ten ekonomický mechanismus, díky němuž starší generace „zbohatly“, a riskujeme vytvoření trvalých majetkových rozdílů mezi generacemi.

Rok 2020 vnímáme jako rok, kdy se s tématem nejrůznějších zvratů setkáme takřka na každém kroku. Kyvadlo se může přehoupnout na druhou stranu v politickém životě i v monetární a fiskální politice a v neposlední řadě i v oblasti ochrany životního prostředí. V politickém životě to může přinést náhlé selhání populismu, který nahradí snaha spojovat a ne rozdělovat. V politice obecně to může znamenat, že centrální banky vyklidí pole a snad dokonce lehce normalizují sazby a do uvolněného prostoru nastoupí vlády s programy investic do infrastruktury a řešení klimatických problémů.

Autor: Saxo Bank

V následujících dnech se můžete těšit již na konkrétní předpovědi. Některé jsou opravdu zajímavé. 

Druhou část naleznete ZDE >>>

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Šokující předpovědi pro rok 2020, část I.