Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Rozvíjení pozitivního přístupu k obchodování

Očima brokerů

V tomto článku se budeme zabývat rozvíjením pozitivního přístupu k obchodování. Tato metoda je známá jako přístup zaměřený na řešení a je v současné době nejrychlejší cestou k získání pozitivního přístupu. Popsal ji známý psycholog pracující s obchodníky - Brett Steenbarger.

Výhodou přístupu zaměřeného na řešení je technika, která pomáhá řešit problémy mnohem rychleji než obvykle. Zároveň jde o jednoduchou metodu - můžete ji aplikovat sami bez pomoci. Obchodníci ji velmi oceňují, protože znají hodnotu času.

Jak se rodí problémy

Metoda je založena na myšlence, že problémy vytváří mysl člověka a my je sami interpretujeme. Pojďme se podívat na příklad.

Intradenní obchodník zaznamenal několik dní za sebou ztrátu. Nedodržel pravidla pro správu peněz, a tím ztratil veškerý zisk za několik týdnů. Předtím, než uskutečnil poslední ztrátový obchod, špatně spal. To způsobilo, že se cítil ještě hůře a narušilo to jeho obchodní disciplínu. Slíbil si, že tu noc bude dobře spát, ale příliš velká emoční zátěž mu v tom zabránila.

Ráno, po šálku kávy, se rozhodl, že už nikdy nebude opakovat své předchozí chyby. Bál se však vstupu na trh, aby neudělal špatný krok. Znovu si myslel, že to bylo kvůli špatnému spánku, a rozhodl se, že si odpočine. Téhož večera ho však chyby a promarněné příležitosti stále provázely, a proto se mu opět nedařilo dobře spát. Pak si uvědomil, že trpí nespavostí, a začal hledat léčbu.

Z hlediska přístupu zaměřeného na řešení však problémem nebyla nespavost obchodníka, ale jeho dojem, že nemůže spát. Takové závěry samy o sobě vytvářejí styl negativního myšlení a trader začne jednat podle nálepky, kterou si dal. Jakmile se obchodník rozhodne, že je špatným odborníkem nebo trpí depresí nebo nespavostí, začne interpretovat všechny události z tohoto hlediska a bude tak i jednat.

V našem příkladu zničil obchodníka jeho vlastní spánek, což okamžitě zhoršilo jeho práci. Když si všiml svého problému s obchodováním, obvinil z toho nespavost. Od té doby, kdykoliv bude špatně spát, bude to považovat za potvrzení své nemoci a vysvětlí tím své tradingové ztráty.

Tímto způsobem se člověk stále více utvrzuje ve svém problému. Obvyklý průběh negativních událostí, který byl dříve interpretován jako normální, je nyní považován za problém. To vede k emočnímu utrpení, které situaci dále zhoršuje.

Pokud jde o tradery, taková situace pro ně není překvapením. Už dávno znají období neustálých zisků nebo ztrát. I když znají statistickou pravděpodobnost takové „shody okolností“, interpretují ji jako souhrn štěstí nebo neštěstí. Jelikož mají jistotu jedné z možností, mění svůj styl obchodování, mění velikost obchodních příkazů nebo rozhodnou o nadměrných rizicích, která by si jinak nemohli dovolit. Takové porušení jejich vlastních pravidel vede nakonec ke ztrátě kapitálu.

Zastánci přístupu zaměřeného na řešení si jsou jisti, že mnoho lidských problémů ve skutečnosti neexistuje, ale jsou vytvářeny lidskou myslí. Jde jen o vedlejší účinek procesu hledání smyslu pro nějakou událost.

Řekněme, že posloupnost náhodných událostí může být považována za řetězec nebo propletené patterny, což vás nutí si myslet, že existuje problém. Zatímco ve skutečnosti se nic nezměnilo a život zůstává stejný. Lidé, zejména obchodníci, jsou v chaosu života náchylní k vymýšlení nejrůznějších problémů.

Proč mnoho metod sebezdokonalování nikdy nefunguje 

Při obchodování využívají obchodníci velkou páku a přiznávají, že pro úspěch musí být před trhem o krok napřed. Vědí také, že emoční problémy mohou vést k porušení obchodní disciplíny a přinést značné ztráty. Obchodníky přirozeně zajímají různé metody sebezdokonalování a psychologické techniky pro vyvažování mysli.

Všichni víme, kolik takových technik a metod existuje. Z hlediska daného přístupu však běžné metody problém pouze prohlubují. Pojďme zjistit, proč se to děje. 

Zpět k tomu, o čem jsme psali na začátku článku. Trader trpící nespavostí se může rozhodnout zbavit se jí pomocí doporučení lékaře nebo samostatně pomocí relaxačních metod nebo pilulek. Tyto metody jsou dobré, ale mohlo by se stát, že problém nejen, že nevyřeší, ale dokonce prohloubí.

Pokusí-li se obchodník léčit nespavost, vynaloží veškeré úsilí, aby se zbavil příznaku na povrchu. Čím více pozornosti člověk věnuje symptomu, tím více věří, že je kořenem problému. Jinými slovy, pacient se snaží léčit symptom na místo nemoci, následek, ale ne důvod.

Další příklad. Představte si, že obchodník má lektora, který mu radí, co dělat ve špatném nebo ztrátovém období. To může zahrnovat omezení ztrát, změnu taktiky, změnu zásad zadávání stop příkazů atd.

Na doporučeních záleží mnohem méně než na skutečnosti, že jen přesvědčí obchodníka: nastávají špatné časy, neexistuje způsob, jak se jim vyhnout. Problém skutečně existuje, že nikdo není chráněn, a proto musí vědět, jak s ním zacházet.

Nebo například obchodník ukončí ziskový obchod příliš brzy, v okamžiku, kdy se objeví několik svíček v opačném směru. Měl by si uvědomit, že je to jen pullback a ne místo pro uzavření obchodu.

Podle přístupu zaměřeného na řešení se všechna doporučení a rady zaměřené na řešení výsledného problému pouze prohloubily. Většina problémů se objevuje náhodou, ale bez ohledu na to, jak divně to může znít, zhoršují je všechny naše akce zaměřené na jejich řešení.

Co ale dělat ve výše uvedeném případě? Místo toho, abyste se připravili na problém, měli byste navrhnout další strategii pro období otočení tohoto trendu. Obchodník tak bude připraven na možné ztráty, ale jeho připravenost bude vysvětlena reálnými údaji o trhu (bude vědět o obdobích statisticky reálných a normálních poklesů, jeho obchodních výsledků). To obchodníka zbaví přílišné dramatizace situace. Neztrácí čas hledáním problému tam, kde žádný není.

Hledání řešení: pohled z jiné strany

Přístup založený na řešení pomáhá vyhnout se výše popsané pasti. Když si položíte otázku: „Jak mám problém vyřešit?“ - soustředíte se na to nedůležité (vaši náladu, nerovnováhu, zvyky atd.).

Přístup založený na řešení jde jinou cestou: nesoustředíte se na nahromaděná negativa, ale zdůrazňuje druhou stranu problému - jeho pozitivní stránku a cíle, kterých chce člověk dosáhnout. Jinými slovy, hlavním cílem není vyhladit problém, ale ukázat alternativní řešení.

Další příklad: Pár se rozhodl, že v současné fázi, se všemi těmi problémy, nemá jinou možnost než se rozvést. Tak moc se odcizili, že jiné řešení neexistuje. Žena vyčítá svému partnerovi, že ji zanedbává, nemá na ni čas a od rodinných záležitostí utíká k obchodování. Pokud jde o muže, myslí si, že ve chvílích, kdy se potřebuje soustředit, aby se mohl správně rozhodnout při obchodování, ho žena stále rozptyluje různými domácími pracemi.

Celkově vzato hlavní argument  manželky zní: „Nikdy mě neposloucháš“, zatímco hlavní výtka manžela: „Nenecháváš mě pracovat“. Klíčová fráze je „nikdy“: takové znění jim dává jistotu, že rozvod je jediným řešením, protože nikdo z nich nepodniká žádné kroky k vyřešení problému.

Co nám říká metoda zaměřená na řešení? Možná se zeptáte páru: co oba děláte, když zrovna nebojujete? Je zřejmé, že nemůžete bojovat celý den a noc? Můžeme jít dále a zjistit, co dělají, když jsou šťastní: jak se chovají, o čem mluví.

Tyto otázky vycházejí z předpokladu, že mimo rámec konfliktu dělají něco společně a dělají to správně. Konflikt můžete vyřešit, pokud zjistíte, co přesně dělají, když nebojují, tj. když se jim daří dobře. Řešení by mělo být implementováno do jejich chování. Problém bude vyřešen zevnitř, ne zvenčí. To je spojí a pomůže jim to společně pokračovat a dosáhnout jejich cílů.

Dvojice z příkladu by nám mohla říci, že si úspěšně vybavila svůj domov nebo naplánovala dovolenou. Pokud najdou aktivity a cíle,které je spolují, tak i pokud je budou provádět samostatně, konečný cíl je spojí a zbaví se myšlenky, že druhá strana se „nikdy“ o nic nestará. Získají tak nový pozitivní postoj ke svému vztahu a problém bude vyřešen tím, že se nebudou soustředit na bolestivou stránku, ale na tu příjemnou.

S obchodováním je to stejné. Představte si obchodníka, který zjistí, že se bojí otevření obchodu, což znamená, že nikdy nebude dobře obchodovat. Metoda zaměřená na řešení doporučuje hledat výjimky. Místo toho, abyste si mysleli, že „nikdy“ neobchodujete úspěšně, připomeňte si situace, kdy jste to udělali správně. Čím byly tyto obchody úspěšné?

Při hledání odpovědi se soustřeďte na kladné stránky a zvyšte počet úspěšných obchodů. Cílem zde není zbavit se problému, ale naučit se jednat způsobem, který se kdysi osvědčil. Pokud se vrátíme k našemu prvnímu příkladu s obchodníkem s nespavostí, řekněme to takto: jaké obchody provedl, když normálně spal? Odpověď může naznačovat určité obchodní metody, které budou mít za následek lepší obchody a emoční rovnováhu. Podstatou metody je najít takové způsoby, aby se obchodník cítit jako v době, kdy byl úspěšný.

Použití metody v obchodování

Při obchodování lze metodu použít následovně. Obchodník analyzuje obchody uskutečněné během určitého období: týden (pro krátkodobé obchodování), měsíc, rok atd. Ziskové a ztrátové obchody jsou analyzovány stejně. U ziskových obchodů je otázkou: co přesně jsem udělal správně? Pamatujte si kroky, které jste zjistili (zapište si je, připněte v kanceláři na zeď) a neváhejte je používat při obchodování. Cílem je vytvořit úspěšný pracovní režim na základě vašich vlastních předchozích zkušeností.

Začněte každý pracovní den připomínáním těchto empirických pravidel. Provádějte demo obchody nebo plánujte svou práci na základě svých pravidel. Cvičení dělá mistra a vaše pravidla budete brzy používat automaticky.

Soustředění se na události, které přinášejí úspěch, zlepší vaše výsledky a pomůže vám vyhnout se problémům s přesvědčení.

Dalším způsobem, jak použít metodu založenou na řešení, je najít nejúspěšnější obchod dne. To nemusí být nutně obchod s největším ziskem - může se pochlubit nejvyšším potenciálem, který jste skutečně vytvořili nebo byste mohli dosáhnout podle pravidel obchodního systému.

Oddělením a zapsáním podmínek a důvodů pro tyto obchody si tyto způsoby obchodování zapíšete ve své mysli. Díky tomu můžete za určitých podmínek automaticky provádět určitou sadu akcí (tj. Vytvářet lepší podmínky pro lepší výsledky v budoucnu.).

Metodu zaměřenou na řešení nelze nazvat všelékem. Některé závažné situace mohou vyžadovat další pomoc. Analýza vašich nejhorších obchodů vám pomůže definovat vaše slabá místa a eliminovat je, abyste se vyhnuli největším možným ztrátám. Tato metoda je jedinečná v tom smyslu, že pomůže obchodníkovi najít a vytvořit svůj vlastní úspěšný model tržního chování. Obchodník bude schopen najít oporu ve svých předchozích úspěších k dosažení požadovaného cíle a zbavit se závislosti na radách jiných lidí.

„Problémový řetězec“ podle metody

  1. Většina problémů se objevuje v důsledku sledu nežádoucích událostí, nebo jen jedné události, která bude tak velká, že přitáhne plnou pozornost obchodníka.
  2. Taková událost nebo jejich sled může být naprosto náhodný. Lidé však mají tendenci interpretovat je jako něco smysluplného a najít důvody pro jejich výskyt.
  3. Po  nalezení problému obchodník vynaloží veškeré úsilí na jeho vyřešení.
  4. Takový postup pouze zvyšuje jistotu člověka, že problém skutečně existuje. Pokusy o jeho vyřešení problém jen prohlubují - tomu se říká začarovaný kruh.
  5. Časem se problém stává stavovým faktem, tj. obchodník si zvykne na jeho přítomnost a vytváří si negativní přístup.
  6. Obchodník na problém neustále myslí a podle toho jedná. To ovlivňuje jeho práci.

Řešení pro obchodování 

  1. Vyberte si takovou velikost lotu, abyste se s objemem vaší pozice cítili v pohodě a nebyli nervózní. 
  2. Pracujte se standardní velikostí pozice. Pokud ji nebudete zvyšovat, naučíte se dříve obchodovat automaticky.
  3. Omezte počet obchodů a vstupujte do trhu pouze ve chvíli, pokud jsou signály nebo patterny dokonalé. 
  4. Vstupte do trhu pouze pokud bude potvrzeno pokračování dalšího vývoje trendu. Jen si buďte jisti, kam umístit Stop Loss.

 

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Rozvíjení pozitivního přístupu k obchodování