Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Finanční páka

Na rozdíl o jiných trhů, finanční páka je ve světě Forexu naprosto běžná. Brokeři se často "předbíhají" ve velikosti poskytované páky. Výjimkou nejsou ani čísla 1:1000 nebo 1:2000. Co to tedy finanční páka je a proč ji využívat?


Co je to finanční páka?

Finančního pákového efektu dosáhneme, pokud na financování investice využijeme menšího objemu vlastního kapitálu, který doplníme větším objemem cizího kapitálu. Finanční páka je tedy v podstatě půjčka brokera, za kterou neplatíte žádné úroky. Umožnuje obchodovat s větším objemem, než jaký by vám dovolil váš vlastní kapitál.  Finanční páka tak může umocit zisk, na druhou stranu při jejím využití může hrozit také větší ztráta. Při obchodování měn bývá nejčastěji 1:100 nebo 1:200. U akcií a komodit je zpravidla nižší např. 1:10.

Proč využívat finanční páku?

Obchodování s větším objemem vám tedy umožňuje v případě úspěšného obchodu dosáhnout vyššího zisku než by vám umožnil pouze váš vlastní kapitál. V případě neúspěšného obchodu se však zvyšuje i možná ztráta. Proto je důležité si u každého obchodu nastavit maximální hranici ztráty takzvaný stop loss a při obchodování dodržovat i další pravidla řízení kapitálu.

Finanční páka může traderům pomoci.

Při investici 100 euro a páce 1:100 můžete otevřít pozici v hodnotě 10 000 EUR. Kolik vyděláte, bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet cena od otevření pozice až po její uzavření. Podívejte se na vliv páky na následujícím příkladu. Stejná situace je ale i v opačném případě. Pokud trh půjde proti a vy uzavřete ztrátu 20 pipů, ztratíte v případě maximálního využití páky 20 % účtu. Takováto ztráta se pak dohání velmi těžko. Proto je důležité i při obchdování na páku dodržovat základní pravidlo money managementu, a to že budete riskovat na jeden obchod maximálně 1-2 % kapitálu.