Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Redukce amerického vládního deficitu se nekoná. Čekají nás krize

FX NEWS

Vzhledem k tomu, že USA včera slavily Memorial day a finanční trhy, až na některé výjimky (například Forex), byly zavřené, měl jsem spoustu času přemýšlet, jaký vzkaz nám politici posílají finálním řešením dluhového stropu, ke kterému dospěli během víkendu.

Mohlo by se zdát, že jde o pouhá čísla deficitů a jejich řády, avšak způsob, jakým se k tomuto kompromisu dospělo, je možná mnohem důležitější než matematická a ekonomická srovnání. Před deseti lety jsme byli v podobné situaci svědky filozofických diskuzí o správném pojetí ekonomiky a peněz. Pravá strana spektra poukazovala na zlo a rozklad, který je nevyhnutelným výsledkem tištění peněz. Levá strana neměla na tento útok žádnou strukturovanou odpověď. Dnešní diskuse, která se vedla ve velmi pragmatickém duchu, na jakékoliv filozofické téma v tichosti rezignovala. Jak se říká, mlčení je také vzkaz.

Co bychom si však měli jako obchodníci a investoři z dané situace odnést? Předně je jasné, že ani jedné z politických stran se nechce podstatným způsobem americký vládní deficit zredukovat. Jedná se o vnitropolitický boj, ve kterém si proti sobě nechtějí obě strany poštvat voličskou masu tím, že sníží přerozdělování a bohaté sponzory tím, že zvýší daně, přestože by se k obojímu mělo přistoupit. Dalším vypovídajícím momentem je, že jediná rozpočtová kapitola, ve které se počítá s růstem, je oblast zbrojení. Priority jsou jasné a velmi těžko zvratitelné. Velmi pravděpodobným scénářem dalšího vývoje je nominální ekonomický růst doprovázený zvýšenou inflací, vyššími úrokovými sazbami na delší dobu a izolovanými krizemi, které se však nikdy nespojí do jediné monstrózní krizové vlny á la 2009. Čeká nás prostě pokračování toho, na co jsme si už zvykli od konce covidového období.

Je ironií, že se stejným problémem, jaký trápí reprezentaci USA, se potýká i současná česká vláda. Monstrózní rozpočtový schodek není schopna snížit ani zvýšením daní, protože by se zpronevěřila svému volebnímu slibu, ani snížením spotřeby, protože by to znamenalo volební prohru v příštím období. Americká ekonomika je natolik dominantní, aby svou slabou chvilkou ve zdraví proplula. Malá česká ekonomika by na svoje váhání mohla doplatit měnovou krizí a dvoucifernými úrokovými sazbami.

Autor: Dušan Vaškovic
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Redukce amerického vládního deficitu se nekoná. Čekají nás krize