Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Nejnižší inflace od prosince 2021 oslabila korunu + aktuální vývoj EURCZK

FX NEWS

Meziroční inflace se v září dostala pod 7 %. Klesla tak víc, než čekal trh i ČNB. Tempo růstu cen je aktuálně nejnižší od prosince 2021. Debaty o snižování sazeb se postupně stávají relevantní. Už v listopadu uvidíme, zda přijde první snížení úroků o 25 bazických bodů. Spíše se ale přikláníme až k prosinci. Koruna včera oslabila nad 24,60 EURCZK, než kurz zkorigoval zpět pod tuto hranici. Potenciál pro další oslabení české měny přetrvává.

Meziroční inflace v září klesla z 8,5 % na 6,9 %. Dle tržního konsensu měla průměrná cenová hladina klesnout na 7,5 %, prognóza ČNB pak počítala s poklesem na 7,2 %. Za meziměsíčním propadem o -0,7 % stojí pokles cen dovolených, potravin i energií nad běžný sezonní vývoj. Cena elektřiny se oproti srpnu meziročně snížila z 23 % na 16,5 %, cena plynu z 34,5 % na 12,5 %, cena tuhých paliv z 22 % na 13 % a cena potravin ze 7,5 % na 5,4 %. Rovněž je potřeba brát v potaz vyšší srovnávací základnu. Nezapomeňme, že meziroční inflace v září 2022 byla na úrovni 18 %. Na druhou stranu, inflační tlaky tvoří rostoucí ceny pohonných hmot, které mohou dále růst i kvůli konfliktu v Izraeli. Cesta k 2% cíli nebude přímočará.

Česká národní banka bude ještě dvakrát v letošním roce rozhodovat o výši sazeb. Může přijít první snížení? Ještě před zveřejněním inflace trhy zaceňovaly, že do konce roku by sazby mohly být sníženy o 25 až 50 bazických bodů. Nyní krátké forwardové sazby naznačují, že do tří měsíců by sazby mohl klesnout až o celý procentní bod. Na přelomu jara a léta by pokles sazeb mohl dosáhnout velikosti až dvou procentních bodů. Tyto scénáře se každopádně neslučují s jestřábí rétorikou naší centrální banky. Aleš Michl v posledních měsících opakoval důležitost držení sazeb na vysoké úrovni, a že začátek snižování sazeb vidí až jako téma příštího roku. Do zasedání na začátku listopadu zbývá dost času. Bude zajímavé sledovat, ke které variantě se centrální banka přikloní. Bude se ČNB držet své rétoriky a ponechá sazby zase stabilní, nebo se přikloní k aktuálním inflačním číslům a dočkáme se prvního snížení sazeb o 25 bazických bodů? V Roklenu si spíše myslíme, že bude ČNB opatrnější a eventuální první uvolnění by mohlo přijít až v prosinci.

Na vyšší magnitudu dezinflace koruna reagovala oslabením. Včera ráno se obchodovala pod 24,45 EURCZK, než data ohledně inflace poslala tento měnový pár nad 24,60 EURCZK. Obecně byla včera na devizových trzích zvýšená volatilita. Od úrovně 24,60 EURCZK korekce umazala část korunových ztrát, středový kurz se v brzkých odpoledních hodinách dostal zpět ke 24,50 EURCZK. Poté přišel další odraz zpět nahoru v neprospěch tuzemské měny.

Z dlouhodobého horizontu přetrvávají  rizika na straně slabší koruny. Klesající úroky znamenají nižší výnosy a nižší úrokový diferenciál v porovnání se světovými měnami typu euro či dolar. Přestože se aktuální situace v Izraeli na kurzu koruny neprojevila, eskalace konfliktu by mohla spustit hromadný výprodej rizikových středoevropských měn. Velkým oponentem slabé koruny je ČNB, v jejímž zájmu je držet korunu silnější. Centrální bance silnější korunové úrovně pomáhají v boji s inflací. Přestože ČNB formálně ukončila intervenční režim v srpnu, orgán sídlící Na Příkopě se nebude zdráhat na devizovém trhu znovu začít operovat, usoudí-li, že to je potřeba.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje měnového páru EURCZK

Forex měnový pár EURCZK se již od května pohybuje v rostoucím trendovém kanálu. Čas od času z něho na chvilku vystoupí, aby se následně vrátil velmi rychle zpět. Při posledním krátkodobém opuštění kanálu ven došlo k vytvoření letošního prozatimního High (na ceně 24,65). Od té doby trh spíše přešlapuje na místě a pohybuje se do strany. Velmi zajímavou skutečností je, že cena při posledním poklesu nekorigovala až ke spodní hraně kanálu. To nám indikuje, že nakupující jsou silnější než byli v minulosti a je zde velký prostor pro další oslabování CZK oproti EUR. Můj náhled je proto stále rostoucí. 

Graf EURCZK

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Nejnižší inflace od prosince 2021 oslabila korunu  + aktuální vývoj EURCZK