Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Inspirace na víkend: Mít pravdu nebo mít zisky

O úspěchu

Vrození kontrariáni (co dělají věci opačně než většina) jsou ti, kteří mají potřebu mít pravdu v tradingu. Obchodují, aby si naplňovali své ego, a ne aby vybudovali svůj účet. Nestačí jim jít si pro obchod s velkou pravděpodobností, oni chtějí přesně vychytat otočení na trhu.

Velmi mnoho dobrých obchodů nejsou rozhodně sexy obchody. Patří sem kupování pullbacků v rostoucím trhu nebo kupování pohybů se slábnoucím objemem obchodů u hranic nějakého range (když jde trh do strany).

Nejčastější rozhovory, které vedu s profesionálními tradery a investory nebo portfolio manažery jsou o flexibilitě na jedné straně a tvrdohlavosti na druhé. Jinými slovy vůli a schopnosti k manévrování a přizpůsobování se tržním podmínkám vs. držet pozici a dokázat svou pravdu za každou (často hodně vysokou) cenu.

Mezi obchodníky, kterým se dlouhodobě na trhu daří, patří ti, co umí řídit své riziko dle aktuálních požadavků trhu, omezují riziko držení držení pozic přes noc, a kteří takticky přizpůsobují velikosti svých pozic aktuálním volatilním podmínkám. Důležité je cíleně se soustředit na růst svého obchodního účtu a omezování ztrát. Tradeři, kteří rychle poznají, kdy neměli pravdu a kdy ne a podle toho adekvátně zareagují, jsou dlouhodobě úspěšní. 

Naopak tvrdohlaví obchodníci, kteří ze svého názoru neuhli ani v případě, kdy šel trh proti nim, čelí v rozhodném okamžiku velkým, až zničujícím ztrátám. Pokud se trader stará více o to, aby měl pravdu, než o to, aby zhodnotil svůj účet, dříve nebo později o něj přijde. Čekání na potvrzení vlastní pravdy je cesta do pekel.



Zajímavé je, že stejné chování vidím i mezi jednotlivými investory. Někteří aktivně přizpůsobují svá portfolia, aby omezili riziko, např. snižováním pozic ve zranitelných investicích (finanční akcie, prioritní akcie nebo spekulativní dluhopisy), někteří mění své pohledy na finanční trhy a hledají sektory a oblasti, které budou těžit ze změněného tržního prostředí (např. na firmy, které generují hotovost, protože ty se nemusí tolik spoléhat na půjčování, nebo na firmy, které se soustředí na hodnotu pro zákazníka a ne na luxus, nebo na bezpečné dluhopisy). Zbývající investoři zamrzli, ponořeni do naděje, že věci se vrátí zpět, jak byly. Ti mi připomínají investory z období internetové bubliny, kteří šokováni 50% ztrátami ve svých pozicích trvali na tom, že dno je už blízko. Smutné je, že mnoho akcií pokleslo o více než 75% předtím, než jsme uviděli jasné tržní dno – a mnoho z těchto společností tento pád trhu nepřežilo.

Toto je jeden z paradoxů obchodování a investování: potřebujete mít určité názory, aby jste riskovali své peníze a potřebujete se těchto názorů držet, aby jste vydělali. Zároveň se však na ně nesmíte upnout nebo se do nich zamilovat – potřebujete je rychle upravit a dokonce se vzdát i vyhlídek, aby jste omezili své ztráty. Můžeme obchodovat nebo investovat kvůli egu a nebo můžeme obchodovat či investovat kvůli vydělávání peněz, ale nemůžeme dělat oboje najednou. Je potřeba silného ega k formulování a chování se podle určitých myšlenek, avšak ještě silnějšího ega je potřeba k opuštění těchto myšlenek, pokud se ukážou jako špatné.

Autor: Brett Steenbarger

_______________
převzato z http://traderfeed.blogspot.com

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Inspirace na víkend: Mít pravdu nebo mít zisky