Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Million Dollar Baby: Dolar na maximech za deset měsíců + aktuální vývoj DXY

FX NEWS

Americký dolar výrazně posílil. Během úterý se dolarový index, který sleduje kurz dolaru proti hlavním světovým měnám, dostal na maxima za deset měsíců. Na zpevnění indexu se podepsal i stále slábnoucí jen, který se přibližuje kurzu 150 japonských jenů za jeden americký dolar. Výnos desetiletého amerického dluhopisu opět rostl na maxima za několik let v reakci na rétoriku Fedu. Vedle potvrzení přístupu tzv. higher for longer, tedy plánu vyšších úrokových sazeb po delší předem nespecifikované časové období. Zástupci Fedu nevyloučili ani možnost dalšího zvýšení sazeb, pokud se nepodaří dostatečně tlumit inflační tlaky.

Výnos desetiletého amerického dluhopisu opět rostl na maxima za několik let v reakci na rétoriku Fedu. Vedle potvrzení přístupu tzv. higher for longer, tedy plánu vyšších úrokových sazeb po delší předem nespecifikované časové období. Zástupci Fedu nevyloučili ani možnost dalšího zvýšení sazeb, pokud se nepodaří dostatečně tlumit inflační tlaky.

Neel Kashkari z pobočky Fedu v Minneapolis v úterý řekl, že tzv. hladké přistání pro americkou ekonomiku je nyní více pravděpodobné. Dodal však, že vnímá 40% pravděpodobnost, že Fed ještě bude muset zvýšit sazby, aby bylo možné na rozumném časovém horizontu ztlumit inflaci zpět k cíli. Data z americké ekonomiky vyznívají vesměs pozitivně. To se vedle očekávaného silného vývoje americké ekonomiky propíše také do poptávkových inflačních tlaků. Především pak skrze silnou spotřebu. Situace je tak odlišná od ekonomiky EU, kde jsou očekávání budoucího vývoje více pesimistická.

A právě větší než očekávaná síla americké ekonomiky bude argumentem pro potřebu dalšího zvýšení úrokových sazeb. Na posledním zasedání Fedu bylo rozhodnuto o stabilitě sazeb v pásmu 5,25 % až 5,50 %. To samozřejmě neznamená, že na příštích zasedáních nemůže dojít k další úpravě sazeb. Jestřábí rétorika Fedu, lepší než očekávaná síla americké ekonomiky a slabší ekonomický vývoj v EU, Číně a dalších regionech stojí za posilováním dolaru v posledních hodinách. Očekáváme, že dolar může v dalších dnech ještě posílit. Očekávaní pohybu kurzu dolaru otevírají prostor pro spekulace. Zároveň je vhodné zvážit načasování směny do i z dolaru.

Posilování americké měny se dotklo i kurzu koruny, která proti dolaru mírně oslabila. Pro výrazné posílení koruny proti dolaru v současné době nevidíme vzhledem k ekonomické situaci v Evropě příliš prostoru. Rizikem pro kurz koruny jsou také očekávaní trhu v oblasti nastavení měnové politiky ČNB, kde se množí spekulace o prvním snížení úrokových sazeb okolo přelomu roku. Proti dolaru oslabilo i euro a britská libra. ECB a Bank of England pozastavily navyšování úrokových sazeb, zatímco u Fedu vzrostla pravděpodobnost dalšího navýšení. Japonský jen se proti dolaru pohybuje poblíž minim za 11 měsíců a čínský jüan poblíž minim za 10 měsíců.

Autor: Pavel Peterka
Zdroj: Roklen24

Aktuálního vývoj DXY

Index amerického dolaru (US Dollar Index - DXY) velmi výrazně roste. Na trhu panuje krátkodobé i střednědobé růstové momentum. Zároveň dolar aktuálně vytváří prozatimní letošní High. Nejblížší swingová resistence, kde začal v minulosti jeden ze silných klesajících pohybů, je zatím poměrně daleko. Z pohledu technické analýzy má dolar stále před sebou dostatek prostoru k růstu. V takto nastaveném trhu není příliš dobré jít proti rozjetému trendu. Naopak počkat si na korekce, kde hledat potenciální vstupy do longových pozic, se zdá jako dobrá varianta. A to jak pro krátkodobý trading, tak dlouhodobější investiční pozice. 
 
Graf US Dollar Index (DXY)

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Million Dollar Baby: Dolar na maximech za deset měsíců + aktuální vývoj DXY