Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Legendy tradingu: Příběh prvního obchodu Jessyho Livermora

O úspěchu

Jessy Livermore začal již ve 14 letech pracovat v kanceláři burzovního makléře. Od začátku věřil, že díky svým matematickým a aritmetickým schopnostem je vhodný právě pro tuto práci. 

Cenové patterny - poselství pásky

Ceny akcií se tenkrát dostávaly do bruzovních kanceláří na tak zvaném tickeru, což byl nepřetržitý pás papíru s cenami z Wall Street. Práce Jessyho spočívala v přebírání tohoto tickeru a zapisování cen na nástěnku, kde je měli zákazníci burzovního makléře k dispozici. Při této práci si 14 letý chlapec Jessy uvědomil, že celý jeho život a jeho štěstí budou neoddělitelně spojeny s touto páskou a schopností číst poselství, které přináší. Livermore časem zjistil, že vidí vzory a opakování v cenách, které proudily každý den z pásky. Začal si čísla zapisovat do svého notesu a zkoušet sám sebe, jestli dokáže předpovídat směr pohybu různých akcií. 

První obchod

Jeden z dalších chlapců, pracujících v kanceláři řekl Livermorovi, že dostal tip nakoupit akcie Burlingtonu a zeptal se Jessyho, jestli nemá nějaké peníze, aby se k němu připojil. Předpokládal, že rychle zdvojnásobí svoji investici. Livermore vytáhl svůj zápisník a podíval se na ceny, které měl zaznamenané u společnosti Burlington. Záznami se shodovali s očekáváním růstu ceny. 

Patnáctiletý Jessy tak vzal všechny své úspory a nakoupil akcie společnosti Burlington. Bylo to jen pár dolarů, ze kterých realizoval zisk 3,12 USD. V nadcházejících měsících využíval Jessy dále svých schopností čtení trhů a vydělal svých prvních 1000 USD, což byla v tehdejší době opravdu velká částka. 

Až na vrchol

Když zjistil, že se ceny mohou chovat předvídatelně, pustil se Livermore do obchodování naplno. Nakonec vydělal neuvěřitelných 100 milionů dolarů, které by dnes odpovídali 1 miliardě USD.

Více o legendě tradingu Jessy Livermorovi:
Legendy tradingu: 18 zásad Jesseho Livermora
Legendy tradingu: Jesse Lauriston Livermore Jesseho Livermora

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Legendy tradingu: Příběh prvního obchodu Jessyho Livermora