Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Legendy tradingu: Jesse Lauriston Livermore

O úspěchu

V historii obchodování na burze pravděpodobně není možné najít člověka kontroverznějšího a tajemnějšího, než Jesse Livermore. Proč je kultovní postavou pro mnoho traderů? Důvod spočívá v polaritě jeho úspěchů. Jesse Livermore byl člověk, který byl schopen vydělat desítky milónů a ty opět ztratit. Na jednu stranu, Jesse je příkladem toho, jakých výšek je možné dosáhnout díky zarputilosti a pochopení mechanismů fungování trhu. Avšak na druhou stranu, Livermorův příběh také poukazuje na všechna úskalí obchodování a nebezpečí přílišné arogance, kvůli které trader může přijít o všechno.

Jesse Livermore se narodil 26. července roku 1877 v americkém státě Massachusetts, USA, v rodině zemědělce. Již ve věku 3 let se Jesse naučil číst a v 6 začal číst finanční noviny. Jako kluk ve škole miloval čísla a aritmetiku. Ve 14 letech musel odejít ze školy pod nátlakem otce, který chtěl, aby se jeho syn stal zemědělcem. Nicméně chlapec se chtěl i nadále zabývat aritmetikou, i proto mu jeho matka pomohla utéct z domova.

Již v 15 letech uzavřela budoucí legenda svůj první obchod, když si vydělala $1000 v pokoutní burzovní kanceláři. Brzy začal Jesse vydělávat tolik, že takové kanceláře mu zakázaly uzavírat další obchody. Po několika letech se Jessy rozhodl použít své úspory a přestěhovat se do New Yorku, aby zde mohl začít věnovat tradingu. Po řadě úspěšných a neúspěšných obchodů se Livermore opravdu proslavil v roce 1907. Tehdy se mu podařilo vydělat 1 milion dolarů za pouhý jeden den. Od té doby začal jesse žít v luxusu a hodně utrácet.

Jedním z jeho hlavních pravidel bylo: obchodovat na burze vždy sám a poslouchat jenom sebe. Nicméně v roce 1908 Livermore sám toto své pravidlo porušil. Nechal si totiž poradit od obchodníka s bavlnou, který tvrdil, že by Livermore měl koupit více bavlny, protože její cena brzy značně poroste. Ale ve stejné době však tento obchodník i ostatní na trhu ve skutečnosti prodávali a tím znehodnotili bavlnu. Livermore ztratil 90% všech svých úspor. Dostal se do dluhů, který časem dosáhl $1 000 000.

On si z toho nic nedělal a jedním úspěšným obchodem se opět vrátil do burzovního světa. Během několika let Livermore splatil všechny dluhy a zase zbohatnul. Noviny říkali Livermorovi "ten, kdo vydělal a ztratil miliony, aby se pak a vydělal ještě více".

Během poklesu trhu v roce 1929, Livermore prožíval nejúspěšnější období ve svém životě. Na konci roku jeho vlastní kapitál činil více než 100 milionů dolarů. S jeho povahou není divu, že jeho život byl podobný jízdě na horské dráze: brzy znovu začal peníze utrácet a prodělávat. Zatím není známo, co vedlo k jeho opětovnému krachu, již třetímu v řadě. Možná to mohlo být spojeno s nezdarem v osobním životě, který vedl k rozvodu s jeho druhou manželkou a svatbě se třetí, jejíž bývalý manžel spáchal sebevraždu. Livermore věřil, že se mu znovu podaří vrátit se na burzu, jako několikrát dříve, ale podlehnul stresu a emocionálnímu tlaku. 28. listopadu 1940 spáchal sebevraždu.

Jessy Livermore byl jedním z nejzkušenějších a nejbystřejších traderů, ale jeho problém spočíval v tom, že nedokázal neustále obchodovat podle svého plánu. Byl příliš sebejistý a rád riskoval. I přes to, že Jesse Livermore žil a obchodoval na burze před sto lety, jeho metody a pravidla se úspěšně používají dodnes. Většina obchodních principů Jessyho Livermore je popsána v knize Edwina Lefevre "Jesse Livermore: Z nuly legendou Wall Street".

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Legendy tradingu: Jesse Lauriston Livermore